Mi kell a fiataloknak? Figyelem, személyre szabottság, csocsó

A cégek versenyképessége megőrzésének fontos eleme a fiatal tehetségek bevonzása. De mit tegyünk és mit ne, hogy vonzó munkahely legyünk az Y generáció számára?

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép:Pixabay

Hogy a tehetségek képesek legyenek kibontakozni, ahhoz három dolog kell: önbizalom, hogy valamiben jobbak legyünk másoknál és, hogy éljünk valóban a lehetőségekkel. A tehetséggondozáshoz szervezeti oldalról is három dolog kell – mondta Horváth Ágnes, a McDonalds Magyarország ügyvezetője a témáról szervezett kerekasztal beszélgetésen az Esélykonferencián: nyitottság, bizalom és lehetőségek biztosítása, hogy felnőjenek a tehetségek.

A tehetségek kiválasztása nem szelektálással kezdődik, hanem nyitottsággal és befogadással – mondta a szakember. Bizalmat és lehetőséget kell biztosítani mindenkinek, hogy kiemelkedhessenek a tehetségek. Az egyén igénye a siker, a karrier, a csoport igénye a közös haladás, fejlődés, siker – a szervezetnek mindkét igényt ki kell elégítenie. A munkavállalók igényeket támasztanak a szervezettel szemben, de mindenekelőtt egyenlő bánásmódot várnak el. Nem lehet mindenki top vezető, de mindenkinek szüksége van egy olyan közegre, ahol tanulhat, és ahol megismerheti saját erősségeit. A közösséghez tartozás igénye nagyon erős, erre reagálnia kell a munkáltatóknak is.

A fiatal tehetségek a szervezet számára is előnyt jelentenek, erőt, rugalmasságot és alkalmazkodó képességet biztosítanak, folyamatos tanulásra késztetik. Érdemes tehát dolgozni azon, hogy a mi szervezetünkben akarjanak helyt állni. Ez nem olyan könnyű, hiszen a mai generáció két évben gondolkodik egy munkahelyen, utána unatkozni kezdenek és váltani akarnak. A cégek szempontjából ez természetesen nem előnyös, ezért olyan újabb és újabb lehetőségeket kell kínálnunk nekik, amelyek miatt mégis maradnak – vázolta az alapvető problémát Bohács Bernadette az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója.

Hogy mennyire másmilyen az Y és Z generáció? „A munkatársaim 80 százaléka furcsa, nekik pedig valószínűleg én vagyok az”. Meg kell tanulni megérteni őket – mondja Bohács Bernadette. A legtehetségesebb fejlesztők több monitoron több kódot írnak egyszerre – és a teljesítményértékelések azt mutatják, hogy valóban képesek erre.

A munkahely eszköz, nem cél

Tudomásul kell venni, hogy máshol lehet kommunikálni a fiatal generációkkal, fel kell venni a ritmust a munkáltatóknak is. Másképp gondolkodnak és a munkáltató feladata, hogy megértse őket és reagáljon az igényeikre, különben lemarad. Ugyanakkor a generációs probléma sokszor csak kifogás, hogy emiatt nem megy ez vagy az – erre figyelni kell, hogy elkerüljük. (Az igazi generációs különbség a tiszteletben van.)

Mit akarnak a fiatal nők?
Az Y-generációba tartozó nők már teljesen más szemlélettel lépnek a munkaerőpiacra mint anyáik vagy nagyanyáik tették. A PwC felmérése szerint sokkal képzettebbek, sokkal magabiztosabbak és ambiciózusabbak, mint az őket megelőző bármely generáció. A hölgyek mintegy fele úgy véli, hogy jelenlegi munkáltatójuknál a ranglétra legfelső fokait is elérhetik. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy előmeneteli lehetőségeik még elmaradnak a férfiakétól.
A megkérdezettek 53%-a a szakmai előmeneteli lehetőségeket tekinti a legvonzóbb munkáltatói tulajdonságnak. Fontos tényezők számukra továbbá a versenyképes jövedelem és az anyagi ösztönzők (52%), valamint a rugalmas munkaidő (35%).
A nemek között egyenlőség és sokszínűség rendkívül fontos az Y-generációba tartozó nők számára (86%). De nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez a férfiak számára is fontos tényező (74%), amikor arról döntenek, hogy mely társaságnál álljanak munkába. Ugyanakkor megfogalmazzák azt a kritikát is, hogy többet kellene tenni ennek megteremtéséért, mint pusztán beszélni róla.
A munkahely nem cél, hanem eszköz az Y generáció számára. A cél a harmonikus élet – mondta Horváth Ágnes a McDonalds vezetője. Fontos számukra az is, hogy rajta hagyhassák kézjegyüket a vállalaton. Hallatni akarják a hangjukat, érezni azt, hogy fontosak a munkahelyükön, hogy hatást tudnak gyakorolni. Ennek szervezett formáját nagyon fontos biztosítani számukra.

Szervezeti szinten viszont nagyon fontos, hogy ne ássunk szakadékot az X és Y generáció közé, hiszen együtt dolgoznak, tanulnak egymástól, amit fontos segíteni, hisz a szakadékok biztos, hogy a munkáltató kárára válnak – hangsúlyozta Láng Zsolt a Coca Cola HR igazgatója.

Az, hogy saját hatásukat láttassák individualista hozzáállás, amely egyszerre van jelen a közösséghez tartozás kollektív igényével.

A motivációs és értékszerkezet a cégnél az, ami hosszú távon egy cégnél tarthat egy munkavállalót. A szakértők három fő motivációs elemet látnak, amire érdemes koncentrálni, ha Y generációs munkavállalókat akarunk bevonzani.

Ami a fiataloknak fontos:

  • az elismerés: akár tetszik, akár nem, mindig mindenkit meg kell dicsérni
  • a csoporthoz tartozás: akinek egyedül kell dolgoznia, büntetésként éli meg
  • a munka és magánélet egyensúlya: más néven hedonizmus. Akár szereti a munkáltató, akár nem, ez az, ami megtartja a fiatalokat a cégben.
Fontos a személyes kommunikáció, hogy arcokat tudjanak a fiatalok kapcsolni a céghez. A hitelesség is nagyon fontos, ezért például a saját munkavállalókat – és nyilván a célcsoporthoz legközelebb állók kollégákat érdemes használni vonzerőként a toborzásnál – osztotta meg tapasztalatai Láng Zsolt.
“Éntelt” generáció a mai fiatalok
Net-, multitasking-, nárcisztikus-, valamint selfie-generáció – így jellemezték a „Célkeresztben a Z-generáció” konferencia előadói a mai 5-21 éves korcsoport tagjait. Az egész napos konferencián többek között az is kiderült, hogy a jelenlegi iskolás korosztálynak az információ utáni igénye már-már a függőséghez hasonlítható, ezzel együtt azonban kiválóak a szelektív figyelemmegosztásban és a társas kapcsolataik leginkább a nyilvánosság mentén rendezőknek.
A fiatalok emellett önmagukkal kapcsolatban várnak visszajelzéseket, tanácsokat. A vezetőben mentort, coachot szeretnének látni, akik nem csak munka ügyben, de az élet más területén is embernek látják őket.

Ugyanakkor, ha egy cég komolyan gondolja, hogy az előmenetelben csak a teljesítmény számít, akkor az életkor semminek nem lehet a gátja. Ha bebizonyítják, hogy képesek rá, sokmilliós tételekért is felelhetnek huszonévesek. Vonzó a tanulási lehetőség, de a gyors karrier, előmeneteli lehetőség is.

Az Y generáció esetében a munka és magánélet összekeveredik, így működik együtt. Az elvárás a rugalmasság – hadd menjek el négyre edzésre, cserébe szívesen befejezem otthon a munkát. Napközben is használni akarom a facebookot, cserébe este tízkor is válaszolok az e-mailekre.

Kevés a türelem és sok esetben az alázat is, sok esetben ezért véreznek el ragyogóan okos fiatalok – vélik a tapasztalt szakemberek. Sokszor kilép valaki egy cégtől, mert nem látja annak az esélyét, hogy 35 éves korára vezérigazgató legyen. A munkáltató feladata, hogy megtartsa őket, hogy segítsen kiépíteni a szükséges türelmet, ami ahhoz kell, hogy elérhetőek legyenek a nagy célok. Mindenképpen el kell kerülni a tekintélyelvűséget, szükség van viszont nyitottságra, bevonásra és humorra.

Meg kell hallgatni, hogy mi az, ami a fiataloknak hiányzik a vállaltból, és reagálni rá. Ha megtesszük, a márka legjobb nagyköveteivé válhatnak. Változásra szükség van és ők mutatják az irányt. Látnunk kell, hogy ők ilyenek, vannak igényeik és ezeknek meg kell felelnünk. Megváltoztatni nem fogjuk tudni őket és ha nem akarunk kövületté válni munkáltatóként , alkalmazkodni kell az igényekhez – hangsúlyozták az Esélykonferencia kerekasztal beszélgetésének résztvevői.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo