hirdetés

Melyik cégnek van most leköthető pénze?

A járvány okozta gazdasági lefékezés egyik meglepő fejleménye, hogy sok vállalat előre nem kalkulált tartalékot tudott felhalmozni az elmúlt hónapokban. A megspórolt, vagy mint látni fogjuk, inkább el nem költött forrás viszont jelen formájában alig hoz hasznot. Mindez új kihívás elé állítja az érintetteket: válság idején kell befektetni.
hirdetés

A minden gazdasági ágazatot érintő visszaesés ellenére magas azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek a tervezettnél nagyobb pénzügyi tartalékon ülnek jelenleg. Köztük sok cég a válsággal leginkább érintett területeken működik. A látszólagos ellentmondást Korsósné Maku Márta, a Sberbank Magyarország Zrt. Vállalati termékfejlesztési vezetője oldja fel: a vállalkozások több okból is tartalékolhattak az év első hónapjaiban, utána pedig már nem volt alkalmuk elkölteni a forrásokat.

Ilyen indok lehet például egy tervezett nagyobb beruházás. A gazdasági visszaesés több módon is ellehetetleníthette a projekteket: a kereslet visszaesése miatt feleslegessé válhatott a kapacitásbővítés, de akár a kivitelező, beszállító állapota is kútba ejthette a terveket. Az érintett beruházások többségét csak elhalasztották, a későbbi megvalósításig azonban a rászánt tőke a cég számláján parkol elkülönítve.

Hasonló helyzetet jelentett, amikor egy vállalat a tavaszi-nyári szezonális készletberendelésre halmozott fel nagyobb tőkét, de a piacának kvázi megszűnésével okafogyottá vált a beszerzés is – osztja meg tapasztalatait a banki szakember. További lehetőség, amikor a cég az előző sikeres év forrásait piacnyitásra, vagy például a márka újrapozícionálására szánta, ezeket azonban rendre felülírta az egyre súlyosbodó helyzet. Emellett a Sberbank szakemberének tapasztalata szerint vannak hagyományosan óvatos vállalatok is, akik pont az ilyen helyzetekre tekintettel különítettek el jó előre forrásokat.

Mi legyen a pénzzel?

Tagadhatatlan, hogy a fennálló tartalékok egy szemmel jól látható része mindenképpen elmegy a kár mérséklésére: rezsire, működésre és a dolgozók megtartására. De nagyobb méretű forrásnál megmarad annak többsége. Legtöbben hagyományosan látra szólóan tartják a pénzüket a számlájukon, pedig amíg eljön a felhasználás ideje, ezeket a forrásokat érdemes lenne lekötni.

hirdetés

Véleményvezér

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo