Még nagyon kevés építőipari kkv él az új digitális lehetőségekkel

A legnagyobb építőipari szereplőknél pénz és képzett szakember is van a legújabb technológiai megoldások megvásárlására és alkalmazására. Egyik-másik még fejleszt is ilyeneket. A kkv-k zöme azonban legfeljebb a digitális eszközpark lecserélésében látja a megújulást és ismeretlen fogalom nekik az Ipar 4.0.

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac & Profit nyomtatott, szeptemberi számában jelent meg.

Építkezési kép a jelenből: kamerák figyelik az érkező és távozó teherautókat, rögzítik a bejövő anyagok fajtáját és mennyiségét, érzékelők követik a gép-és eszközállomány telephelyen belüli útját, a munkásokat arcfelismerés után engedik be a munkaterületre a korszerű belépőtető zsilipen keresztül, majd végül fejükbe nyomják a mindent tudó okos sisakot, s a művezető táblagépen irányítja a munkákat. Igen, a kép a jelenből van és már Magyarországon is létezik ebből egy-két részlet a legnagyobbaknál. De ne dőljünk hátra: a cégek többsége még csak nem is hallott ezekről és legfeljebb odáig jut, hogy lecserélje a főnök mobilját, netán áldoz egy-két vezetőtárs laptopjára.

Maradjunk a hideg tényeknél és a reményeknél: a koronavírus-járvány várható enyhülésével gyorsan magára találó és ismét növekedési pályára álló magyar építőiparban a képzett munkaerő hiánya mellett leginkább a technológiai lemaradás akadályozhatja a fejlődést. Biztató jel ugyanakkor, hogy ma már nálunk is a BIM (Building Information Modell) alapján tervezik a nagy beruházásokat, a digitalizáció elérte a tervezési és a logisztikai területet, a kivitelezésben azonban még kevésbé van jelen. Komoly feladatok vannak az adatgyűjtésben és digitalizációban, de amint ennek is lesz eredménye, az ágazat képes lesz fejlődni és növelni a hatékonyságot.

Életbevágó a BIM

Nagy stadionoknál és irodaparkoknál, kórházépítkezéseken, középületek felújításánál nélkülözhetetlen eszköz a BIM, vagyis e speciális épületinformatikai rendszer alkalmazása. Lapunk előző számában beszámoltunk a népligeti multifunkciós csarnok építkezéséről, de akkor nem tértünk ki részletesen erre a tényezőre, csak megemlítettük. A fővállalkozó Market Zrt. most elmondta, hogy ennek segítségével egy folyamatában szabályozott és visszaellenőrizhető követelményrendszert állítottak fel.

A BIM a Népligetben is elősegítette a szakágak közötti eredményes koordinációt, a tervező, a beruházó és a generálkivitelező közötti hatékony kommunikációt, és jelentősen csökkentette a helyszíni kivitelezési problémák számát. Az ehhez kapcsolódó úgynevezett gördülő tervezésnek (Design&Build) köszönhető, hogy azonnal látták a menet közbeni változtatásokat 3D-ben is. Ugyancsak a BIM-tervezés eredménye, hogy a projekt előkészítésében és a kivitelezés során az anyagok rendeléséhez gyors mennyiségi kimutatások álltak rendelkezésre, továbbá a készültség nyomon követése és kontrollálása ugyancsak gördülékenyen valósulhatott meg.

Természetesen nem csak a NER-hez tartozó cégek által uralt látványberuházásoknál tűnnek fel egyre-másra a korszerű digitális és automatizálási megoldások. Jelen vannak például a vasútépítésben is (aminek egy részét persze szintén a NER-es kör végzi – a szerk.) Egyes projekteket a kormány is támogat, méghozzá vissza nem térítendő pénzt juttatva. Ilyen a Strabag Vasútépítő Kft., a Széchenyi István Egyetem és a V-Híd Vagyonkezelő Kft. hármasa által vitt projekt. A trió szeretné elérni, hogy hatékonyan összekapcsolható legyen az automatizáció és a digitalizáció ebben a speciális építőipari ágazatban.

A népligeti csarnokhoz hasonlóan itt is nyomon tudják majd követni a kivitelezést, elemezhetik az adatokat és a végső minősítést is egy sztenderd rendszer szerint végezhetik el. A BIM itt is a keretplatform, a végeredmény pedig a cégek tájékoztatása szerint az lesz, hogy létre hoznak egy adatmodellt és annak vizualizált változatát, s ezzel lehet majd felügyelni az építkezést és megtenni a szükséges időközi intézkedéseket. Várhatóan optimális lesz az anyagfelhasználás és a munkaerő igény is ütemezhető lesz.

Kormányzati hátszél

Egyébként a kormány több ütemben (2023-ig) összesen 30 milliárd forintot szándékozik adni az építőipari vállalkozások technológiai fejlesztéséhez. Ennek az összegnek kevesebb, mint a felét fizették ki 2021 őszéig. A 2018-ban kezdett ÉPÍTŐ nevű program 10,4 milliárd forintos ötödik részét 2021. február közepén indították. Kimondott célja, hogy a kkv-k költhessenek technológiai fejlesztésekre, gépbeszerzésekre, újraiparosítási célt szolgáló beruházásaiknak a finanszírozására vissza nem térítendő támogatással. A program a kapacitáshiány csökkentésének érdekében kiemelten kezeli a képzések, továbbképzések támogatását és a digitalizáció elterjedését az ágazatban.

A mikro cégek 8-50, a kkv-k 25-400 millió forint közötti összegekre pályázhatnak. A jelentkező cégek többsége egyelőre csak odáig jutott, hogy digitális eszközparkjának egy részét megújította a kapott pénzből. Sokkal nagyobb gond, hogy a pályázók az egész építőipari vállalkozói körnek (103 ezer vállalkozás) csak egy elenyésző részét képezik, a cégek túlnyomó része az alap munkaerő pótlással van elfoglalva és egyáltalán nem figyel a digitalizációra, még kevésbé az innovatív eszközök bevetésére.
Neten az egész üzemeltetés
Az építőiparhoz kapcsolódó épületüzemeltetési szoftverek már minden jelentősebb középületnél jelen vannak. Ezek az épületek teljes életciklusán keresztül segítik a felhasználókat a munkafolyamatok optimalizálásában, kézben tartásában. Minden eszközön elérhető internetről, valós idejű kommunikációt, és információ-megosztást kínál a megrendelők, kivitelezők, alvállalkozók, üzemeltetők között. Szó szerint kézben tarthatók a tervrajzok, a szállítási ütemezés, a munkaerő vezénylése. Építési bizonyítékokat lehet készíteni (fotók, videók), azonnali karbantartást elrendelni és a végrehajtást ellenőrizni. Digitális építési naplót lehet vezetni vele és a beszállítók munkáját is lehet ellenőrizni.
Kár, hogy ez így alakult, mert megtapasztalhatnák, hogy ma már nem kell fotókat küldözgetni, telefonálgatni, e-maileket váltani akkor, ha a kivitelezési folyamatban esetleg változtatni kell a 3D-ben elkészített eredetei terveken egy építkezésen. A megfelelő alkalmazás használatával ezeket az információkat már magukban a tervekben is fel tudják tüntetni, meg tudják osztani egymással az adott projekt résztvevői, amivel időt és pénzt takarítanak meg. Az alkalmazásoknak köszönhetően a felhasználók jelentősen csökkenthetik az adminisztrációra, valamint a hibák feltárására és elhárítására fordított időt, amivel növelik a hatékonyságot, javítják a minőséget. „Az átállás nem megy varázsütésre, de a BIM nem is varázsige, hanem a hosszútávú megoldás a hazai építőipar gondjaira.” - érzékeltette a helyzetet Simon Szilárd, az egyik építőipari szoftvermegoldással a piacon lévő PlanRadar ügyvezetője.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo