hirdetés

Küszöbön van egy komolyabb cégmegszűnési hullám

Augusztus a szezonnak megfelelően alakult, mind a cégalapítások, mind a cégtörlési értékek trend alatt vannak, de a kényszertörlések újraindítása és meredek felfutása komoly cégtörlési hullámot jelez előre.
hirdetés

„Ritkán fordul elő, hogy egyszerre kell rekordalacsony cégtörlésről és megszűnési hullámról beszélni, pedig most augusztusban ez a helyzet” – kezdi elemzését Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. 2021 augusztusában csupán 784 cégtörlés került közzétételre Magyarországon, amire már közel 25 éve (!) nem volt példa.

(Fotó: Pixabay)

Az alacsony megszűnési szám ugyanakkor nem meglepő, hiszen a kényszertörlési eljárások hiánya már lassan 1 éve meredeken csökkenő cégtörlési trendet eredményezett, és ehhez jött hozzá augusztusban a szezonalitási hatás. Augusztusban a szabadságok hatására általában mind a vállalkozói aktivitás, mind a hivatalos adminisztráció lassul, és különösen igaz ez a koronavírus 2 hulláma közötti időszakban.

„Az alacsony cégtörlési értékek nem fognak sokáig fennmaradni, sőt a kényszertörlések újraindulásának hatására igen komoly söprögetés várható az inaktív és adminisztratív kötelezettségeiket nem teljesítő cégek körében 2021 negyedik negyedévében” – mondja az Opten elemzője. A kényszertörlés intézménye felfüggesztésre került 2020 májusában, és mivel ez az eljárástípus adta a megszüntetéshez vezető eljárások jelentős részét az elmúlt években, így ennek következtében a megszűnések száma is jelentősen esett. 2021 júliusától ugyanakkor az induló kényszertörlések száma meredek emelkedésben van, melynek hatása hamarosan megjelenik a megszűnési adatokban is.

Nagyságrendileg 15-20 ezer (!) kényszertörlési eljárással volt kevesebb 2020 júniusa és 2021 júniusa között, mint amennyi lett volna normál körülmények között. Ez nem jelenti azt automatikusan, hogy ezek a vállalkozások most azonnal törlésre fognak kerülni, vagy egyáltalán törlésre fognak kerülni bármikor, hiszen ebben az időszakban megvolt az esélye ezen vállalkozásoknak a hiányosságaik pótlására. Ezzel együtt a tapasztalat azt mutatja, hogy a kényszertörlés alá kerülő vállalkozások jellemzően magára hagyott cégek, és nagy részük nem fog visszatérni a gazdaságba ennyi türelmi idő után sem. A kérdés csak az, hogy mennyi idő alatt sikerül feldolgozni a hatóságoknak ezeket az eseteket. „Vélhetően 2021 utolsó negyedévében folyamatosan emelkedő kényszertörlési eljárásokat fogunk látni, amelynek következtében év vége fele igen magas cégtörlési számokkal találkozhatunk majd” – mondja Pertics Richárd.

Opten – CFI megyénként, 2021. augusztus

A cégalapítások tekintetében szintén alacsony számokról számolhatunk be, ugyanakkor az összkép e tekintetben teljesen más, mint a megszűnések esetében. 2021 augusztusában 2114 cégalapítás került közzétételre Magyarországon, ami ugyan lefelé lóg ki az elmúlt hónapok trendjéből, de a szezonalitási hatást is figyelembe véve ez még mindig egy közepes-erős értéknek számít, és vélhetően nem töri meg az elmúlt évek növekvő cégalapítási trendjét. 2021 során eddig összesen 23 ezer újonnan induló társas vállalkozás került bejegyzésre, és ha a trend kitart, akkor 30 ezer fölé mászhat majd a 2021-es összesített cégalapítási érték, ami még az elmúlt évek szintén magas adatait is meghaladja majd. Az összesített cégszám vélhetően növekedni is fog ennek következtében, de a várható cégtörlési hullám hatását is figyelembe véve, drasztikus cégszám változásra összességében, éves szinten nem kell számítani.

A cégalapításoktól és a cégtörlésektől függetlenül is vannak azért problémák a cégbázis jelentős részénél. Augusztusban 4064 társas vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, ami abszolútértékben is sok, de az év első felének végrehajtási adatihoz viszonyítva kiemelten magasnak számít. 2016-17 körül ugyan ennél magasabb végrehajtási szint volt jellemző a hazai cégbázisra, mint most, tehát középtávon nézve még akár fejlődésnek is mondhatnánk a mostani értékeket. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a középtávú csökkenés mennyire köszönhető a moratóriumoknak és a hitelezői türelemnek. Vélhetően erre a kérdésre az év utolsó hónapjaiban is választ kapunk majd, ha a gazdaság és az adminisztrációs folyamatok visszaállnak a normál kerékvágásba, és persze nem kell újabb adminisztratív/jogi intézkedéseket bevezetni a koronavírus következő hulláma miatt.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) augusztusi értéke átlagosan 7 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Somogy és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye produkálta.

Megye Alapítások Megszűnések Felszámolások* Opten - CFI
Vas 18 9 4 3,93%
Somogy 35 12 5 5,67%
Győr-Moson-Sopron 70 19 1 5,72%
Hajdú-Bihar 64 23 11 5,90%
Baranya 40 32 7 5,92%
Békés 30 8 8 5,97%
Tolna 19 15 3 5,99%
Bács-Kiskun 66 28 16 6,11%
Fejér 62 19 1 6,12%
Zala 34 21 4 6,69%
Pest 342 103 17 6,91%
Nógrád 23 4 2 7,51%
Borsod-Abaúj-Zemplén 75 37 2 7,67%
Csongrád-Csanád 64 33 7 7,89%
Főváros 913 270 35 7,91%
Komárom-Esztergom 56 21 28 7,99%
Veszprém 38 48 1 8,32%
Szabolcs-Szatmár-Bereg 87 21 12 9,19%
Heves 38 30 2 9,26%
Jász-Nagykun-Szolnok 40 31 4 9,30%
ÖSSZESEN 2 114 784 170 7,00%
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo