hirdetés

Külföldre dolgozik a magyar

Van, amiben második helyen vagyunk Németország mögött európai viszonylatban: a legerősebb gazdaság után nálunk állítják ki a legtöbb számlát külföld felé.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Átlagosan az európai cégek számláik 13 százalékát állítják ki külföldi üzleti partner felé – derült ki az EOS Csoport európai fizetési szokásokat vizsgáló felméréséből. A teljes költségvetési évet tekintve az európai országok közül Németországban állítják ki a legtöbb ilyen számlát, ami az összes számla mintegy ötödét (21%) teszi ki. A második helyen Magyarország áll, 18%-kal, míg a legkevesebb külföldre kiállított számlát Görögországban (7%) és Oroszországban (4%) regisztrálták. A reprezentatív felmérés során a TNS Infratest 2800 döntéshozót kérdezett meg Európa 13 országában.

Az európai cégek egyre inkább érzik a nemzetközi üzleti tevékenység jelentőségét. A megkérdezett, külföldi értékesítési tevékenységet is végző vállalatok mintegy fele szigorított a számlázási és fizetési feltételeken, aminek oka a rossz vagy behajthatatlan kintlévőségektől való félelem. Míg a nyugat-európai megkérdezettek 40%-a érzi kockázatosabbnak a külföldi számlázást a belföldinél, addig a kelet-európai cégek 38%-a vélekedik hasonlóan. Magyarországon mindössze a cégek 30%-a érzi többletkockázatnak, ha külföldi partner számára állít ki számlát. (2015 végére itthon rekord alacsony szintre csökkent a vevői számlák fizetési határideje.)

„Az, hogy egy vállalat mennyire érzi kockázatosnak a külföldi számlázását, alapvetően befolyásolhatja nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok fejlődését” – mondta el Somodi Bernadett, az EOS KSI Kft. értékesítési vezetője. Számos vállalat nem is érzékeli a nemzetközi piacokban rejlő növekedési potenciált: mindössze a megkérdezettek 21%-a véli úgy, hogy növekedést regisztrál majd a nemzetközi értékesítés révén. Vannak azért optimista országok – Németországban például 29%, az Egyesült Királyságban 25%, vár növekedést. Magyarországon ez az arány a megkérdezettek 19%-a, ami kevéssel a kelet-európai átlag alatt (21%) van.

Mit tegyünk, hogy pénzünknél legyünk?
A vállalkozások legnagyobb gondjai között élen áll a késve fizetés vagy a leírási veszteségként elkönyvelt, elmaradt számlakiegyenlítés. Beruházások maradnak el, vagy dolgozók veszítik el a munkahelyüket emiatt. Pedig vannak praktikák, amelyekkel elkerülhető, hogy a csőd szélére sodródjunk egy-egy fizetési gondokkal küzdő vevő miatt.
Az európai vállalatok a legnagyobb kihívásként a külföldi országok jogrendszerét és szabályozási kereteit tekintik, bár 44%-uk azt állította, hogy megbirkóznak a felmerülő akadályokkal annak érdekében, hogy hozzájuthassanak külföldi kintlévőségeikhez. A megkérdezett magyarországi vállalatok 30%-a úgy véli, hogy külső kintlévőség-kezelő partner nélkül nehézségekbe ütközik a külföldi lejárt tartozások behajtása. ,,Egyáltalán nem meglepő, hogy a vállalatok felismerték ezt az igényt. A nemzetközi üzletet jelentősen befolyásolják a különböző jogi rendszerek, a kulturális különbségek, a nyelvi korlátok, és természetesen a földrajzi távolság is“ – tette hozzá Somodi Bernadett. ,,Nagyon sok erőforrást igényel, hogy egy cég ezt a sokféle tudást önmaga menedzselni tudja. Egy külföldi követelések behajtására szakosodott cég megadja a szükséges biztonságot ahhoz, hogy sikeres üzleti tevékenységet folytathassanak a nemzetközi piacon is.“

A Magyarországon kiállított nemzetközi számlák legtöbbször a kis és nagy kereskedelem, a nemzetközi szállítmányozás, a munkagép bérlés, az építőipar és az idegenforgalom területéről kerültek ki az elmúlt két évben.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo