Könnyebben léphetnek tőzsdére a kkv-k

A tőkepiaci törvény módosításának egyik legfontosabb elemeként mostantól nagyobb eséllyel léphetnek tőzsdére a kkv-k, ami a kkv-k tőkebevonását és láthatóságuk növelését is elősegítheti, a banki hitelek mellett pedig fontos finanszírozási alternatívája lehet az uniós pályázatoknak is 2020 után.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép:Flickr

A tőkepiaci törvény módosításának egyik legfontosabb hozadéka a kis- és középvállalkozások számára, hogy lényegesen megkönnyíti a tőzsdére lépésüket, ami pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalkozások 2020 után is forráshoz jussanak. Jelenleg ugyanis az uniós forrásoknak köszönhetően könnyű finanszírozási forrást találniuk a kkv-szektor szereplőinek, de várhatóan 2020 után jelentősen csökkenni fognak az uniós pályázati lehetőségek. A vállalkozóknak tehát fel kell készülniük arra, hogy a jövőben piaci forrásból finanszírozzák magukat, amiben a banki hitelek mellett a tőzsdére lépés is segítséget nyújthat. A vállalkozások a tőkebevonás lehetősége mellett a tőzsde értékmérő szerepe miatt is választhatják ezt a lehetőséget, a tőzsdei jelenlét ugyanis erősödő pénzügyi fegyelemmel és növekvő "láthatósággal" is együtt jár - írta a vallalkozokhitele.hu.

Felrázná a kkv-kat a BÉT
Nagy Márton BÉT elnök szerint a tőzsde új stratégiával igyekszik fejleszteni a hazai tőkepiacot. A cél az, hogy a magyar vállalatok ne csak kifejezetten a banki hitelekből, hanem tőzsdei forrásbevonásokkal is tudjanak növekedni.
Milyen kritériumoknak kell megfelelni a tőzsdére lépéshez?

Magyarországon a tipikus tőzsdeképes középvállalat nem sokban különbözik a többi kkv-tól: átlagéletkora 17 év, árbevétele valamivel meghaladja a 2 milliárd forintot, munkavállalóinak száma nem éri el a százat, azonban jelentős éves növekedést képesek felmutatni – az árbevétel tekintetében akár 25 százalékosat is. Jelenleg a tőzsdeképes vállalatok 44 százaléka Közép-Magyarországon működik, többségük a feldolgozóiparban tevékenykedik, kisebb részük az építőiparban és a kommunikációs szektorban.

A legtöbb kis- és középvállalkozó eddig a magas elvárások miatt nem lépett tőzsdére, a legfontosabb feltételnek, az átlátható működés szabályának viszont ma már egyre több vállalkozás megfelel. Habára bevezetés szabályait mindig az adott tőzsde határozza meg, általánosságban elmondható, hogy a szabályok közé tartozik a bevezetés költségeinek kifizetése, ami magába foglal egy egyszeri bevezetési díjat és egy éves forgalomban tartási díjat. Elvárás továbbá a kiegyensúlyozott gazdálkodás, a stabil pénzügyi helyzet, valamint az állandó információnyújtási kötelezettségnek való elégtétel is.

A kis cégeknek is lenne helye a tőzsdén
A legtöbb kisvállalkozás vezetője nem gondolkodik a tőzsdére lépésben, részben mert visszariasztják őket a magas elvárások, részben mert úgy gondolják, hogy nyílt forgalomban csak a nagyvállalatoknak érdemes próbálkozniuk. Tóth Attila a BÉT korábbi vezérigazgató-helyettese ezzel szemben úgy nyilatkozott a Piac & Profitnak, hogy a tőzsdére lépés sok kkv-nak lehetne reális forrásszerzési lehetőség.

Véleményvezér

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo