Könnyebben léphetnek tőzsdére a kkv-k

A tőkepiaci törvény módosításának egyik legfontosabb elemeként mostantól nagyobb eséllyel léphetnek tőzsdére a kkv-k, ami a kkv-k tőkebevonását és láthatóságuk növelését is elősegítheti, a banki hitelek mellett pedig fontos finanszírozási alternatívája lehet az uniós pályázatoknak is 2020 után.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Flickr

A tőkepiaci törvény módosításának egyik legfontosabb hozadéka a kis- és középvállalkozások számára, hogy lényegesen megkönnyíti a tőzsdére lépésüket, ami pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalkozások 2020 után is forráshoz jussanak. Jelenleg ugyanis az uniós forrásoknak köszönhetően könnyű finanszírozási forrást találniuk a kkv-szektor szereplőinek, de várhatóan 2020 után jelentősen csökkenni fognak az uniós pályázati lehetőségek. A vállalkozóknak tehát fel kell készülniük arra, hogy a jövőben piaci forrásból finanszírozzák magukat, amiben a banki hitelek mellett a tőzsdére lépés is segítséget nyújthat. A vállalkozások a tőkebevonás lehetősége mellett a tőzsde értékmérő szerepe miatt is választhatják ezt a lehetőséget, a tőzsdei jelenlét ugyanis erősödő pénzügyi fegyelemmel és növekvő "láthatósággal" is együtt jár - írta a vallalkozokhitele.hu.

Felrázná a kkv-kat a BÉT
Nagy Márton BÉT elnök szerint a tőzsde új stratégiával igyekszik fejleszteni a hazai tőkepiacot. A cél az, hogy a magyar vállalatok ne csak kifejezetten a banki hitelekből, hanem tőzsdei forrásbevonásokkal is tudjanak növekedni.
Milyen kritériumoknak kell megfelelni a tőzsdére lépéshez?

Magyarországon a tipikus tőzsdeképes középvállalat nem sokban különbözik a többi kkv-tól: átlagéletkora 17 év, árbevétele valamivel meghaladja a 2 milliárd forintot, munkavállalóinak száma nem éri el a százat, azonban jelentős éves növekedést képesek felmutatni – az árbevétel tekintetében akár 25 százalékosat is. Jelenleg a tőzsdeképes vállalatok 44 százaléka Közép-Magyarországon működik, többségük a feldolgozóiparban tevékenykedik, kisebb részük az építőiparban és a kommunikációs szektorban.

A legtöbb kis- és középvállalkozó eddig a magas elvárások miatt nem lépett tőzsdére, a legfontosabb feltételnek, az átlátható működés szabályának viszont ma már egyre több vállalkozás megfelel. Habára bevezetés szabályait mindig az adott tőzsde határozza meg, általánosságban elmondható, hogy a szabályok közé tartozik a bevezetés költségeinek kifizetése, ami magába foglal egy egyszeri bevezetési díjat és egy éves forgalomban tartási díjat. Elvárás továbbá a kiegyensúlyozott gazdálkodás, a stabil pénzügyi helyzet, valamint az állandó információnyújtási kötelezettségnek való elégtétel is.

A kis cégeknek is lenne helye a tőzsdén
A legtöbb kisvállalkozás vezetője nem gondolkodik a tőzsdére lépésben, részben mert visszariasztják őket a magas elvárások, részben mert úgy gondolják, hogy nyílt forgalomban csak a nagyvállalatoknak érdemes próbálkozniuk. Tóth Attila a BÉT korábbi vezérigazgató-helyettese ezzel szemben úgy nyilatkozott a Piac & Profitnak, hogy a tőzsdére lépés sok kkv-nak lehetne reális forrásszerzési lehetőség.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo