Kell egy hobbi

Elgondolkodtató, hogy a világ legnagyobb üzletembereinek, üzletasszonyainak hogyan lehet idejük furcsa vagy kevésbé furcsa kedvteléseikre. Bill Gates állítólag mindennap olvas – önnek mikor jutott utoljára ideje egy jó könyvre? Richard Branson rendszeresen posztol képeket a közösségi médiában arról, hogy éppen hol szörfözik – ön mikor volt utoljára szabadságon?

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nos, hogy ezt mind be tudják szorítani a napjaikba, abban biztosan szerepe van annak is, hogy hány asszisztens segít megszervezni az életüket és megoldani a feladataikat. De a trükk valójában nem ott van, hogy hogyan menedzselik a dolgaikat, hanem hogy képesek arra, hogy időnként ne tegyék. Vagyis le tudnak állni.

Kép: Fotolia

A feltöltődés iránti szükséglet a fiziológiánkban gyökerezik, az emberi szervezet egyszerűen nem arra van kitalálva, hogy folyamatosan, megállás nélkül magas energiaszinten működjön. Szükség van feltöltődésre ahhoz, hogy aztán megfelelő mennyiségű energiát legyünk képesek kiadni magunkból. Nem hangzik nagy újdonságnak. Mégis, az emberek jelentős része úgy gondolja, neki nincs ideje pihenni. A legsikeresebbek viszont, akiknek aztán tényleg tele van a naptáruk, mégis mind fontosnak tartják, hogy rendszeresen szakítsanak néhány órát – akár néhány napot – a munkán kívüli életre.

Friss kutatások szerint – írja a témával foglalkozó Tony Schwartz a New York Timesban –ahhoz, hogy képesek legyünk több dolgot elvégezni, paradox módon valójában több, a kötelezettségektől távol töltött időre van szükségünk. A stratégiai megújulás – edzéssel, rövid munkaközi szünetekkel, több alvással és szabadsággal – az eredmények szerint nemcsak az egészség megőrzése révén járul hozzá a munkaképesség fokozásához, hanem a produktivitást is felpörgeti.

A testmozgás mint teljesítményfokozó

A megújuláshoz szükség van fizikai felfrissülésre. Arianna Huffington médiaguru és milliárdos üzletasszony az alvásra esküszik. Egyenesen az alvás evangélistájaként hivatkozik magára, mondván, az csökkenti a stresszt, hatékonyabbá, kreatívabbá, egészségesebbé és boldogabbá tesz. Huffington az alkalmazottait is arra bátorítja, hogy pihenjenek le időnként az irodában, és nem ő az egyetlen ilyen cégvezető. Többek között a Google, a Nike és Procter&Gamble is létrehozott „sziesztaszobákat”, lehetővé téve, hogy az emberek egy rövid pihenő után friss energiákkal térjenek vissza a munkához. 15 perc épp elég az üdvös hatáshoz, és mennyivel egészségesebb, mintha egy fánkkal próbálnánk felfrissülni – hangsúlyozza Huffington.

A felfrissülés fizikai kihívást is jelenthet. Persze, a legjobb a legalább heti háromszori sport lenne, és számtalan sikeres ember példája bizonyítja, hogy bizony megéri a dolog. Barack Obama közismerten lelkes kosárlabdázó, Richard Branson a kite szörfre esküszik, India negyedik leggazdagabb embere, az ország legnagyobb magáncégének vezetője, Anil Ambian pedig maratoni futó. De lehet ennél izgalmasabban is karbantartani a testet: Sergey Brin, a Google egyik alapítója szabadidejében amatőr akrobata a Business Insider értesülései szerint.

Apró dolgokkal is sikerrel küzdhetünk a stressz ellen
A legtöbb munkanapunk nem úszható meg kisebb vagy nagyobb stresszhatás nélkül, de ez nem jelenti azt, hogy ne védekezhetnénk.
Persze sokaknak még a kocogás is elképzelhetetlennek tűnik. De legalább érdemes azt átgondolni, mikor sétáltunk utoljára. Esetleg a háztól a kocsiig? Jobb esetben talán a lift helyett is lépcsőt használunk? De mikor járt utoljára hosszabb ideig folyamatosan? Reggel kocsival megyünk az irodába, délután sietünk a következő tárgyalásra, így a taxi tűnik a legjobb választásnak. De csak tűnik. Valójában a séta sokszorosan megéri a ráfordított időt. Javítja az állóképességet, jót tesz az ülőmunkát végzőknek, csökkenti a stresszt, de még a fejfájást is. Ha a céltalan sétáláshoz még nem tudjuk eléggé elengedni magunkat, dönthetünk például úgy, hogy mindennap gyalog, elszántabbak akár kocogva, megyünk a munkahelyünkre, ahogy a New York-i tőzsdei elemző, Chris Solarz teszi, immár kilenc éve. Véleménye szerint – amelyet a Huffington Poston osztott meg a világgal – minden jobb annál, mint a városi metrón lökdösődni. Nos, a hazai dugók sem kevésbé stresszesek.

Lélekemelő tevékenységek

Nem csak a testnek, a léleknek is szüksége van feltöltődésre. A meditációt mindenkinek ajánlják a szakemberek, ahogy azt is sokszor, sok helyen leírták, hogy évi legalább két hét egybefüggő szabadságra lenne szüksége mindenkinek ahhoz, hogy valóban ki tudjon kapcsolódni. De ennél sokkal kisebb „befektetéssel” is relaxálhatunk: találjunk egy hobbit, és szánjunk rá időt.

Bizonyos hobbik hasznos kapcsolatépítő tevékenységként is működnek, vagy épp a szellemi frissességet segítik, mint a bridzs, amire Bill Gates is mindig szakít időt, vagy a sakk, ami egyébként Branson másik szenvedélye. Mások viszont inkább játékosságot csempésznek az egyébként szigorúan befogott, komoly felelősséget viselő emberek életébe. Walt Disney a modellvasutakért rajongott, hatalmas terepasztala volt. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója megszállott grillező. 2011-ben egy évig személyes kihívásként vállalta, hogy csak olyan állat húsát eszi meg, amit maga öl le, az elkészítésről pedig videókat is posztolt. Ezen már túljutott, de azóta is elhivatott a szabadtéri sütés ügyében, még tavaly is osztott meg grillezési tippeket a nagyvilággal az idővonalán. De nem ő az egyetlen konyhatündér: Marissa Mayer, a Yahoo vezetője cupcakeket süt, bár a San Francisco magazinnak úgy nyilatkozott, sokkal inkább a kémia, mint a gasztronómia iránti érdeklődés vezeti. Van, aki a zenére esküszik, ami – bármilyen stílusú – serkenti a kreativitást, javítja az analitikus és finommotoros képességeket. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója egy rockbandában gitározik, Warren Buffett, a világ talán leghíresebb befektetője pedig ukulelén játszik, egyébként komoly gyűjteménye is van a húros hangszerből.

A lényeg, hogy lássuk be végre, a kikapcsolódás nélküli munka inkább rontja, mint javítja a hatékonyságunkat. A „nekem nincs időm ilyesmire” azért is rossz kifogás, mert a tudomány eredményei szerint még azzal is a produktivitásunkat segítjük, ha napközben lopunk el néhány percet kedvteléseinkre. A kutatók szerint ugyanis a koncentrált munkába beiktatott úgynevezett diffúz, vagyis szabadon csapongó időszakokkal „becsaphatjuk” az agyunkat, amely így a korábbi feladatot is újdonságként érzékeli, és friss erővel lesz képes koncentrálni.

Teker a magyar, főleg ha pesti
Az elmúlt néhány évben Magyarország felsorakozott a legnagyobb biciklis nemzetek sorába. Felmérések szerint rendszeres kerékpárhasználatban európai szinten a harmadik helyet foglaljuk el a legendásan sokat kerékpározó hollandok és dánok mögött. Míg a két másik dobogós nemzet polgárainak 36, illetve 23 százaléka választja első számú napi közlekedési eszközként a biciklit, Magyarországon a válaszadók 22 százaléka indul minden nap kerékpárral munkába vagy iskolába. A Vatera adatelemzéséből többek között az is kiderül, hogy 36 százalékban hegyi kerékpárt választunk, a „legbringásabb” magyar város címe pedig nem meglepő módon Budapesté, öt év alatt 8.793 darab eladott kerékpárral.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo