hirdetés

Javítható a már közzétett beszámoló?

A 2016 januárjától érvényes új szabály enyhített a már közzétett beszámolók javítására vonatkozó korábbi, szigorú előírásokon. Egy 2009. évben kiadott rendelet előírásai szerint a már közzétett beszámolót a céginformációs szolgálat honlapjáról nem lehetett eltávolítani, illetve nem lehetett egy adott beszámolót ismételten benyújtani.
hirdetés

Kép: Freestockphotos

A jogszabály változása enyhít a korábbi rendelet szigorú megkötésen. Lehetővé teszi, hogy amennyiben nem a legfőbb szerv által elfogadott beszámoló (hanem pl. számítástechnikai hiba miatt csak a beszámoló fedőlapja, vagy a még elfogadásra nem került előzetes beszámoló) került valamilyen okból benyújtásra és közzétételre, akkor a beszámoló benyújtásától számított egy éven belül egy alkalommal lehetőség van a beszámoló módosítására. A cég erről szóló nyilatkozata alapján a céginformációs szolgálat a beszámolót passzív státuszba helyezi és a helyes, a legfelső szerv által jóváhagyott beszámolót utólagosan közzéteszi.

A passzív státuszba helyezett beszámoló a céginformációs szolgálat honlapján továbbra is megtekinthető marad, az utólagos közzététel napja és a változás ténye pedig szintén felkerül a honlapra. Az utólagos közzététel tényéről a céginformációs szolgálat elektronikus úton értesítés küld mind a beszámolót benyújtó magánszemély ügyfélkapus tárhelyére, mind az állami adóhatóságnak – hívta fel a figyelmet Héhn Miklós, az RSM-DTM számviteli üzletág vezetője, legfrissebb blogbejegyzésben.

Tipikus beszámolóhibák
A tipikus hibák évről évre ugyanazok, ezért ezekre érdemes időt szánni. Tipikus hiba az, hogy rossz vagy üres fájlt csatolnak a beküldéskor a nyomtatványhoz. A pdf készítését követően mindig célszerű ellenőrizni, hogy ha megnyitjuk a fájlt, valóban látszanak-e a beszámoló becsatolt részei. Gyakori hibaként fordul elő az is, hogy a beszámoló kitöltésekor a mellékletek száma nem egyezik meg. Előfordul, hogy már egy felhasznált befizetési igazolást csatolnak ismét a nyomtatványhoz. A nyomtatvány sorszáma is fontos, mindig a megfelelő év nyomtatványát kell használni.
A Rendelet külön kitér arra az esetre, ha a könyvvizsgálói közfelügyeletet ellátó hatóság a kamarai tag könyvvizsgáló, vagy könyvvizsgáló cég által kiadott független könyvvizsgálói jelentést valamilyen okból visszavonja. Ekkor az érintett  cég nyilatkozatban kérheti a céginformációs szolgálattól a beszámolóhoz mellékelt könyvvizsgálói jelentés visszavonását és az ismételt független könyvvizsgálói jelentés közzétételét. Ilyen esetben a nyilatkozat elengedhetetlen melléklete a közfelügyelet által a visszavonásról kiadott határozat is.

A rendelet már korábban is rendezte azt a helyzetet, amikor a beszámolóban feltüntetett adatok nem egyeztek meg a cégnek a cégjegyzékbe bejegyzett adataival, tehát a beszámoló nem annak a cégnek a beszámolójaként került közzétételre, amely cégre vonatkozóan maga a beszámoló elkészült – ez esetben a beszámoló törlésére ad lehetőséget a szabályozás. Természetesen ebben az esetben is elektronikus értesítést kap a törlésről az Adóhatóság (NAV) és a beszámolót benyújtó magánszemély is ügyfélkapus tárhelyére.

Az ismételt beszámolói közzététel határideje

A közzétételre előírt határidőben és a tartalmi követelményekben nem történt változás az előző évekhez képest. Amennyiben a passzíválást/eltávolítást követő ismételt benyújtás a közzétételre előírt határidő után  történik, akkor a cégnek számolnia kell azzal, hogy az ugyanúgy megkésett közzétételnek számít, mintha semmiféle előzménye nem lett volna. A közzététel határidejének elmulasztásával kapcsolatos szankciók kiszabására jogosult az adóhatóság. Ezek alapján akár 1 millió forintig terjedő mulasztási bírság megállapítására is lehetősége van a NAV-nak.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo