Javítható a már közzétett beszámoló?

A 2016 januárjától érvényes új szabály enyhített a már közzétett beszámolók javítására vonatkozó korábbi, szigorú előírásokon. Egy 2009. évben kiadott rendelet előírásai szerint a már közzétett beszámolót a céginformációs szolgálat honlapjáról nem lehetett eltávolítani, illetve nem lehetett egy adott beszámolót ismételten benyújtani.

Kép: Freestockphotos

A jogszabály változása enyhít a korábbi rendelet szigorú megkötésen. Lehetővé teszi, hogy amennyiben nem a legfőbb szerv által elfogadott beszámoló (hanem pl. számítástechnikai hiba miatt csak a beszámoló fedőlapja, vagy a még elfogadásra nem került előzetes beszámoló) került valamilyen okból benyújtásra és közzétételre, akkor a beszámoló benyújtásától számított egy éven belül egy alkalommal lehetőség van a beszámoló módosítására. A cég erről szóló nyilatkozata alapján a céginformációs szolgálat a beszámolót passzív státuszba helyezi és a helyes, a legfelső szerv által jóváhagyott beszámolót utólagosan közzéteszi.

A passzív státuszba helyezett beszámoló a céginformációs szolgálat honlapján továbbra is megtekinthető marad, az utólagos közzététel napja és a változás ténye pedig szintén felkerül a honlapra. Az utólagos közzététel tényéről a céginformációs szolgálat elektronikus úton értesítés küld mind a beszámolót benyújtó magánszemély ügyfélkapus tárhelyére, mind az állami adóhatóságnak – hívta fel a figyelmet Héhn Miklós, az RSM-DTM számviteli üzletág vezetője, legfrissebb blogbejegyzésben.

Tipikus beszámolóhibák
A tipikus hibák évről évre ugyanazok, ezért ezekre érdemes időt szánni. Tipikus hiba az, hogy rossz vagy üres fájlt csatolnak a beküldéskor a nyomtatványhoz. A pdf készítését követően mindig célszerű ellenőrizni, hogy ha megnyitjuk a fájlt, valóban látszanak-e a beszámoló becsatolt részei. Gyakori hibaként fordul elő az is, hogy a beszámoló kitöltésekor a mellékletek száma nem egyezik meg. Előfordul, hogy már egy felhasznált befizetési igazolást csatolnak ismét a nyomtatványhoz. A nyomtatvány sorszáma is fontos, mindig a megfelelő év nyomtatványát kell használni.
A Rendelet külön kitér arra az esetre, ha a könyvvizsgálói közfelügyeletet ellátó hatóság a kamarai tag könyvvizsgáló, vagy könyvvizsgáló cég által kiadott független könyvvizsgálói jelentést valamilyen okból visszavonja. Ekkor az érintett  cég nyilatkozatban kérheti a céginformációs szolgálattól a beszámolóhoz mellékelt könyvvizsgálói jelentés visszavonását és az ismételt független könyvvizsgálói jelentés közzétételét. Ilyen esetben a nyilatkozat elengedhetetlen melléklete a közfelügyelet által a visszavonásról kiadott határozat is.

A rendelet már korábban is rendezte azt a helyzetet, amikor a beszámolóban feltüntetett adatok nem egyeztek meg a cégnek a cégjegyzékbe bejegyzett adataival, tehát a beszámoló nem annak a cégnek a beszámolójaként került közzétételre, amely cégre vonatkozóan maga a beszámoló elkészült – ez esetben a beszámoló törlésére ad lehetőséget a szabályozás. Természetesen ebben az esetben is elektronikus értesítést kap a törlésről az Adóhatóság (NAV) és a beszámolót benyújtó magánszemély is ügyfélkapus tárhelyére.

Az ismételt beszámolói közzététel határideje

A közzétételre előírt határidőben és a tartalmi követelményekben nem történt változás az előző évekhez képest. Amennyiben a passzíválást/eltávolítást követő ismételt benyújtás a közzétételre előírt határidő után  történik, akkor a cégnek számolnia kell azzal, hogy az ugyanúgy megkésett közzétételnek számít, mintha semmiféle előzménye nem lett volna. A közzététel határidejének elmulasztásával kapcsolatos szankciók kiszabására jogosult az adóhatóság. Ezek alapján akár 1 millió forintig terjedő mulasztási bírság megállapítására is lehetősége van a NAV-nak.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo