hirdetés

Ismét felütötte csúf fejét a pesszimizmus

Az előző negyedévi ugrásszerű javulás után most ismét pesszimistább hangulatba kerültek a vállalkozások. Ugyan még mindig a középvállalkozások a legbizakodóbbak, de a romló várakozások minden árbevétel kategóriában tetten érhetők.
hirdetés

A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index 7 pontos csökkenést követően jelenleg -18 ponton áll. A negatív irányú változás hátterében főként a közterhekkel, a gazdaságpolitikával és a vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások romlása áll. A romló várakozások minden árbevétel kategóriában megfigyelhetők, de továbbra is a középvállalkozások a legbizakodóbbak – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

Alig egy negyedévvel korábban még a vállalkozások átlagosan 4,95 százalékos árbevétel-növekedést feltételeztek, szemben a tavalyi évre jellemző 4 százalék körüli árbevétel-növekedéssel. A vállalkozások több mint fele (54%) 0–6 százalék közötti árbevétel növekedéssel számolt, míg közel minden harmadik cég (30%) 7 százalék feletti árbevétel-növekedést valószínűsített. Mindezek mellett 22 százalékról 16 százalékra csökkent azon cégvezetők aránya, akik cégük árbevételének csökkenésével számoltak.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével szeptember elején végzett negyedéves K&H kkv bizalmi index értéke az előző negyedévi ugrásszerű javulást korrigálta, és 7 pontos csökkenést követően jelenleg -18 ponton áll. A javuló hangulat után újra erősödő bizonytalanság annak tudható be, hogy a közterhekkel, a gazdaságpolitikával és a vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások jelentősen romlottak az előző negyedévhez képest, miközben egyedül a munkaerő részindexnél tapasztalható számottevő javulás. „Ebben a negyedévben az a ritka helyzet állt elő, hogy a kkv index és a fogyasztói index teljesen ellentétes pályán kezdett el mozogni. Ennek hátterében feltehetően az áll, hogy a rezsicsökkentésre irányuló törekvéseket máshogy ítéli meg a lakosság és a vállalkozások” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Forrás: K&H kkv bizalmi index

Jelenleg a vállalkozások jövőbe vetett bizalmát meghatározó 10 tényező közül a közterhekkel kapcsolatos várakozások részindex értéke a legalacsonyabb, 11 pontos csökkenést követően -47 ponton áll. „A negatív hozzáállás azzal magyarázható, hogy a vállalkozások közel fele (49%) növekvő közterheket prognosztizál, további 29 százalék szerint azonos szinten maradnak, míg minden tízedik vállalkozás a közterhek csökkenésére számít. A gazdaságpolitikával kapcsolatos pesszimista várakozások hátterében pedig az áll, hogy 8 százalékponttal nőtt azon kkv-k aránya (39%), amelyek szerint a kormányzat elmúlt három hónapban hozott döntései negatívan fognak hatni versenyképességükre, miközben minden harmadik kkv véli úgy, hogy a kormányzat következő egy évi munkája inkább vállalkozásellenes lesz. Az egyetlen számottevő javulás csupán a munkaerővel kapcsolatos várakozásoknál figyelhető meg.  A javuló tendencia annak köszönhető, hogy a vállalkozások nagyobb béremelést terveznek a következő egy évben” – részletezte az eredményeket Németh László

Rálelt a kiútra az ipar
Augusztusban 0,7 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest és a munkanaphatással kiigazítva 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – erősítette meg az október 8-án közölt előzetes adatait kedden kiadott részletes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A havi növekedés a termelés 0,3 százalékos júliusi és 1,3 százalékos júniusi bővülését követte.
A különböző szektorokat tekintve mindenhol megfigyelhető a pesszimizmus. A csökkenés ellenére ismét az ipari, építőipari vállalkozások a legbizakodóbbak, azonban az agrárszektor bizalma fordult a leginkább negatív irányba, mivel mintegy 20 ponttal csökkent az előző negyedévhez képest. A hangulatromlás minden árbevétel kategóriára jellemző, viszont továbbra is a középvállalkozások vélik legjobbnak helyzetüket, míg a mikrovállalkozások látják a legborúsabban jövőjüket.

Az eredmény azért meglepő, mert szeptemberben a GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint a nyári stagnálás után az üzleti és különösen a fogyasztói várakozások érezhetően javultak, idei csúcsukra jutottak. A konjunktúraindex értékének trendje 2012 végétől emelkedő, s a mostanival megegyező érték utoljára 2011 tavaszán volt tapasztalható. Az üzleti szférán belül a szolgáltató cégek kivételével minden ágazat várakozásai kedvezőbbek lettek

Hasonló eredményekről számolt be a Policy Agenda is: a gazdasági recessziót maga mögött hagyta a magyar gazdaság, és ez abszolút érződött a cégvezetők várakozásain is. Míg 2011. IV. negyedévétől 2013. III. negyedévéig 46 százalék alatt volt az IBS-Policy Agenda kkv Konjunktúra Index értéke, a 2013. IV. negyedévi adatok már egyértelműen optimizmusra adnak okot. Az egy negyedévvel ezelőtti 45,4 százalékról most 46,4 százalékra emelkedett az index értéke,

hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo