Idénymunkánál nagyobb a munkáltató játéktere

Itt a turistaszezon, a munkaerő meg hiánycikk. Az utazásszervezés, idegenvezetés, szálloda szektorban is egyre több dolgozót alkalmaznak egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszony keretében. A Mt. a munkaidő, pihenőidő beosztására vonatkozóan az általános szabályoktól több ponton eltérést enged, nagyobb rugalmasságot biztosítva a munkáltatónak.

A turisztikai idénymunkára egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony, mely számos kedvezményt, „egyszerűsítési” lehetőséget biztosít a munkáltató számára a hagyományos munkaviszonyhoz képest. Ezen rövidebb tartamú munkaviszonyokhoz egyszerűbb adminisztrációs és közteherfizetési kötelezettség, valamint rugalmasabb munkajogi szabályok társulnak - írja az Adózóna.

Az idénymunka jellemzője a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szerinti idényjelleg, az a tevékenység, amely munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. 

pixabay.com

Az idényjelleget nem a munkáltató vagy a felek megállapodása határozza meg, hanem kizárólag a munka jellege.
Hiába szeretne a munkáltató januárban hajókirándulást szervezni a befagyott Dunán, vagy júliusban koripályát üzemeltetni a Városligetben, ezeket nem tudja mesterségesen előidézni. Ez az idényjelleg lényege. Ezen specialitásra figyelemmel a munkavállalók munkarendjének igazodnia kell a munkateher szezonális ingadozásához.
A diákokkal sem tehet meg bármit a munkáltató
A diákok munkavállalásának körülményeit is a Munka törvénykönyve szabályozza, így a 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés, amelynek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt, illetve a munkaviszony időtartamát - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
A turisztikai idénymunka a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot. 

Ezen fogalom szerinti kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységnek az alábbiak minősülnek: az idegenvezetői tevékenység, a lovas szolgáltató tevékenység, a szálláshely-szolgáltatási tevékenység, a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenység, valamint az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység. Az, hogy melyik pontosan mit jelent, a cikk végén olvasható.

Lényeges azonban, hogy ezen lehetőséggel csak az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényben meghatározott alanyi kör élhet. Így nem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatala, közterület-felügyelete, az állami és a helyi önkormányzati költségvetési szervek által a munkáltató alaptevékenységébe tartozó feladatok ellátására.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo