hirdetés

Ideje átnézni a munkaszerződéseket!

Január 1. napján az új Munka törvénykönyve teljes terjedelmében hatályba lépett, így nem árt újra áttekinteni, milyen változásokat hozott az új szabályozás és mik a mostantól érvényes újdonságok.
hirdetés

Kép:PP archív

A tavaly július elsején hatályba lépett új Munka törvénykönyve (Mt.) bizonyos szakaszait csak az idei év első napjától kell alkalmazni, praktikus okokból. Olyan folyamatban lévő dolgokra vonatkoztak ugyanis, amelyek év közbeni változtatása indokolatlanul nagy adminisztrációs többletet jelentett volna. A vállalkozások egy része a munkaszerződések módosításával is megvárta, amíg a törvény valamennyi rendelkezése hatályba lép – most eljött az ideje a szerződések áttekintésének.  A jelenleg teljes, vagy részmunkaidőben dolgozók több mint háromnegyede december elejéig nem érzékelt változást az új Munka törvénykönyve (Mt.) júliusi hatályba lépése óta, de a munkavállalók 13 százalékának - 400 ezer munkavállalónak - már módosították ennek kapcsán munkaszerződését, vagy a munkáltató már jelezte ez irányú szándékát - derül ki a Policy Agenda felméréséből.

Átlagkereset helyett távolléti díj

Megszűnt az átlagkereset fogalma, helyette a távolléti díj került bevezetésre. A távolléti díjat az alapbérből számítják figyelembe véve a műszakpótlékot, éjszakai pótlékot, készenléti pótlékot és ügyeleti pótlékot. Ez lesz a felmondási időre járó juttatás, végkielégítés alapja. Ha a munkaszerződésben a végkielégítés alapjául az átlagbért határozták meg, akkor ez a része a szerződének érvénytelenné válik, és a távolléti díj alapján kell majd kiszámítani az összeget – hívja fel a figyelmet a Profession. A változás a pótlékrendszert érintő elemek miatt lépett csak most hatályba.

Start kártya – nincs, de van
Januártól szűnt meg a fiatalok foglalkoztatását támogató Start kártya is, mivel az év elejével hatályba lépett munkahelyvédelmi akcióterv más módon ad adókedvezményt a fiatalok munkáltatóinak. Az eddig kiváltott kártyák érvényességi idejük lejártáig hatályosak maradnak.
Szigorúbbá váltak a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás szabályai. Bár a munkáltató továbbra is jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni, mostantól erre összesen 44 napig van lehetősége. Ha ennél hosszabb ideig lenne szükség erre, akkor módosítani kell a munkaszerződést.

A szabadság szabályai 2013-tól

Mivel a munkavállalóknak éves szabadságkerete van, a szabadságokat még az előző szabályozás szerint kellett kiadni 2012-ben. A most életbe lépett változásokkal a szabadság továbbra is alap- és pótszabadságból áll. A 2012-ben hatályos szabályozás szerint az alapszabadság a munkavállaló életkorát követve, sávosan növekedik. Január 1-jétől az alapszabadság minden munkavállaló esetében 20 munkanap, mely mellé az Mt. bevezeti a munkavállalót életkora alapján megillető pótszabadság intézményét. Azaz e körben változás csak az elnevezésben történik majd.

A gyermekek (saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermek) után járó pótszabadság körében újdonság, hogy az mindkét szülőt külön-külön megilleti. Azaz mostantól nem kell nyilatkozni arról, hogy melyik szülő vállal nagyobb szerepet a gyermek nevelésében, gondozásában. Évenként további öt munkanap pótszabadság jár annak a munkavállalónak, akinek a rehabilitációs szakértői szerv legalább 50 százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította. Ez előrelépés, ugyanis a tavalyi szabályok szerint csak a vak munkavállalónak járt ez a fajta pótszabadság, írja Dr.. Hajdu-Dudás Mária az adózóna szakértője.

Még változhat a szabályozás
Az új munka törvénykönyve (Mt.) gyakorlati működéséről szóló visszajelzések szinte kivétel nélkül megerősítették az új törvény megalkotásának szükségességét, és bár a törvény "finomhangolására" még szükség lehet, a gyakorlati tapasztalatok átfogó összegzését legalább egyéves alkalmazás után célszerű elvégezni - mondta Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az MTI-nek. A szakszervezetek sürgetik a felülvizsgálatot.
A munkáltató és a munkavállaló megállapodhat arról, hogy a tárgyévet követő évre átvihetik a szabadság egy részét, nyomós gazdasági indokra hivatkozva. A szabadság csak a munkaviszony megszűnésekor megváltható pénzben, és az új Mt.-be nem került bele a kismamák felhalmozódott szabadságának a kifizetése sem.

Kell módosítani a munkaszerződéseket?

Az új Munka törvénykönyvében (Mt.) nincs olyan kikötés, ami arra kötelezné a munkaadókat, hogy új munkaszerződéseket készítsenek a meglévő dolgozóiknak, vagy módosítsák ezeket, de természetesen nem árt átnézni őket mind jogszerűségi, mind célszerűségi szempontból. Főszabályként minden munkaszerződés esetében mögöttes szabályként azonnal alkalmazandó az új Mt. Az újonnan megkötött munkaszerződéseknek természetesen a hatályos törvényhez kell igazodnia, a meglévő munkaszerződések azonban módosítás nélkül sem érvénytelenek. Ha azonban van olyan rendelkezésük, amely ellentmond a jelenleg hatályos törvénynek, akkor az a rendelkezés érvénytelennek tekintendő, olyan, mintha nem lenne. A megállapodás a törvénytől a munkavállaló javára változatlanul eltérhet. Ha azonban az új Mt. szerint ez a megállapodás jogszabályba ütközik, azaz valami olyan szerepel a munkaszerződésben, amit az új Mt. kifejezetten tilt, akkor az azonnal hatályát veszti és az új törvényt kell alkalmazni. Ebből pedig az következik, hogy korábbi megállapodások vagy ezek egy része hatályát vesztheti – magyarázta dr. Berke Gyula a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának dékánja az adó.hu-nak.

Regisztrált olvasóink itt részletesen megtekinthetik, milyen változások léptek életbe júliusban az új Munka Törvénykönyvében!

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo