hirdetés

Hónapokig várhatunk a pénzünkre

Jellemzően az első negyedévben tartják be legnehezebben a fizetési határidőket a gazdasági szereplők, és akik most nem tudtak teljesíteni, jóval többet késtek a fizetéssel, mint egy évvel korábban – derült ki a Bisnode cégminősítő adataiból. Ezért fontos mindig utánanézni, milyen partnerrel kötünk üzletet.
hirdetés

Kép: Freedigitalphotos/visionary7

Az év első három hónapjában sem tapasztalhattunk nagyobb változást az átlagos fizetési határidők alakulásában: a tavalyi minimális visszaesést követően mostanra visszaálltunk a 2014-es időszakra jellemző érték közelébe. A fizetési késedelmeket vizsgálva viszont – a Bisnode legfrissebb adatai szerint – romló tendencia jellemző a piacra. Az első negyedéves eredmények alapján az átlagos késedelem meghaladja a 22 napot, míg két, illetve egy évvel korábban még csak 16, illetve 18 nap közeli késések voltak jellemzőek. Általánosságban elmondható ugyan, hogy az év első és utolsó negyedéveiben megnövekednek a késések az év végi, illetve év eleji leállások miatt, ám az idei év első hónapjaiban kiugróan magas késésekkel is találkozhattunk.

Érdemes a fizetési határidők, illetve a késedelmek mellett azt is megvizsgálni, hogy milyen arányban oszlanak meg egymás közt a határidőben, illetve a késve kifizetett számlák. Az idei év első hónapjaiban további javulás figyelhető meg a határidőig kifizetett számlák arányában, ezzel 67 százalék fölé emelkedett a lejáratot megelőzően kifizetett számlák aránya, míg tavaly 65, két évvel korábban pedig csak 62,5 százalék volt ez a megoszlás.

Segített a költségátalány

A fizetési feltételeknek való megfelelést az új Ptk. is támogatja, hiszen késedelmes fizetés esetén behajtási költségátalány címén 40 euró összeg számlázható ki az adósnak. A megváltozott szabályozási környezet hatására azok a vállalkozások, melyek fizetőképessége megfelelő, motiváltabbak számláik időben történő kiegyenlítésére, hogy így elkerüljék az esetleges plusz költségeket, mivel egyre több hitelező kezdi el kihasználni a törvény adta lehetőségeit. Azoknál a cégeknél viszont, amelyeknél likviditási problémák merülnek fel, az újabb teher csak további nehezíti a helyzetet. „A vállalkozásoknak nemcsak az új, de a meglévő partnerek fizetési szokásait is célszerű rendszeresen nyomon követniük, hogy így még időben reagálhassanak likviditási problémákkal küzdő üzletfeleik esetleges késedelmeire” – hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Keleti József, a Bisnode Csoport Country Managere.

A gazdaság alapjait fenyegetik az adósok
A vállalkozások árbevételének átlagosan több mint 23 százaléka kintlevőség, tehát olyan kiszámlázott tétel, ami adott pillanatban nincs kifizetve. Mivel a cégek nyeresége árbevételüknek csupán átlagosan 2 százaléka, így nem lehet kérdés, hogy a kintlévőségek kezelése elsődleges kérdés.
Nem az építőiparban a legrosszabb a helyzet

A legnagyobb fizetési határidővel továbbra is a vegyiparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén és a gépiparban lehet számolni, ahol meghaladja a 37 napot az átlagos számlafizetési határidő. A magasabb fizetési határidők ellenére viszont ezekben a szektorokban is találkozhatunk olyan cégekkel, amelyek csúsznak a fizetésekkel, ugyanis a késedelem nélkül kifizetett számlák aránya náluk nem éri el a 65 százalékot. A legtöbbet késő szektorok listáján szerepelnek a gépjármű-kereskedelem, továbbá a magán egészségügyi valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek.

Ezekben az iparágakban 40 nap feletti az átlagos késedelem, azaz amennyiben nem tudják határidőre kiegyenlíteni ezen iparágak szereplői számláikat, akkor akár jelentős késésekre is fel kell készülnünk. Az ingatlanpiac fellendülése pozitív hatással volt a szektor fizetőképességére is, az elmúlt 12 hónapban – egy-egy rosszabb hónapot leszámítva – javuló tendenciát figyelhettünk meg ebben az ágazatban.

Hogyan biztosítsuk szerződéseink teljesítését?
Egy szerződésnél fontos, hogy mi biztosítja, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségét a másik fél valóban teljesítse is. Ezt természetesen végső esetben bírósági úton lehet kikényszeríteni, de léteznek más jogi eszközök is.
Zala és Nógrád megye jobban teljesít

Megyei viszonylatban Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megye cégei kapják a leghosszabb fizetési határidőt számláikra. Esetükben – a Bisnode adatai alapján – az számla kiállítása és lejárata között átlagosan több mint 30 nap telik el. A legkisebb átlagos számlafizetési határidőkkel Tolna, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megye vállalkozásainak kell számolniuk, ezeken a területeken ugyanis átlagosan kevesebb, mint 25 napot kapnak a számlák rendezésére a hitelezőktől.

Legnagyobb fizetési késedelemre Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád, és Fejér megye cégeinél kell számítanunk, melyek – ha késedelembe esnek – átlagosan több mint 28 nap késéssel tesznek eleget fizetési kötelezettségüknek. Mivel Fejér megyében nem csak a késedelem, hanem már a fizetési határidő is jellemzően magasabb, mint az országos átlag, így érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy fizetőképes partnereket válasszunk. A késéseket tekintetve jóval nagyobb a szórás, mint a számlafizetési határidők alakulásának tekintetében, így a legpontosabban fizető Somogy, Zala és Győr-Moson-Sopron megyéket „mindössze” átlagosan 11 nap késés jellemezte.

Bár egyre több számlát fizetnek ki határidőben ma Magyarországon, mint egy éve, nem szabad figyelmen kívül hagynunk a tényt, hogy azok a vállalkozások, amelyek nem rendelkeznek megfelelő likviditással, egyre hosszabb csúszásokkal képesek csak kintlévőségeiket rendezni. Emiatt az egyes ágazatok, illetve régiók eltérő sajátosságai mellett az egyes üzletfelek fizetési szokásait is célszerű megvizsgálni minden üzletkötés előtt.

 

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo