Hogyan hozzuk magunkat kirobbanó formába?

Vezetőként és beosztottként is kulcsfontosságú, hogy folyamatosan a topon legyünk. Az Entrepreneur.com cikke alapján összegyűjtöttünk 8 ötletet, amelyekkel javíthatjuk a mindennapi teljesítményünket, és fejleszthetjük a személyiségünket annak érdekében, hogy a magunk elé kitűzött célokat nap mint nap sikerüljön véghezvinni.

Kép: Pixabay

A siker ott kezdődik, hogy jól telnek a mindennapok, és ha épp semmi extrát nem teszünk, akkor is jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ki hinné, hogy ha megváltoztatunk néhány szokásunkat, vagy újakat vezetünk be a napi rutinunkba, hatalmas lépést tehetünk a céljaink felé.

8 szokás, amelyekre jó, ha rákapunk

Keljünk korán!

A koránkelés nem egyenlő azzal, hogy időben kimászunk az ágyból. Ha akkor kelünk, amikor a legtöbb ember még az igazak álmát alussza, nyerhetünk egy nyugodt, relaxálós időszakot, amikor átgondolhatjuk az előttünk álló napot, rendezhetjük gondolatainkat, tennivalóinkat. Ez például remek kiragadott óra lehet az e-mail áradat nyugodt végigböngészésére, vagy a napi „to do”- lista megírására anélkül, hogy a telefonunk megszólalna, a főnökünk berontana, vagy a gyerekek mellett kéne helytállnunk. Ha korán kelünk, azzal nemcsak extra időt nyerünk, hanem extra értékes órákkal ajándékozhatjuk meg magunkat, amelyeknek köszönhetően lehet, hogy aznap sikerül többet elvégeznünk.

Olvassunk!

Mindennap olvassunk legalább 20–30 percet. Erre egyrészt a szellemi feltöltődéshez van szükségünk, másrészt az olvasás karbantartja az agyunkat, serkenti a gondolkozásunkat. A napilapok (akár az interneten) vagy a magazinok hozzásegítenek ahhoz is, hogy megfelelő módon tájékozódjunk a minket körülvevő világról, eseményekről, ami – függetlenül attól, hogy ki melyik iparágban, milyen beosztásban dolgozik, vagy éppen a gyerekét neveli otthon – elengedhetetlen a jó döntésekhez.

Már a cégek is látják: többet ér a dolgozó, ha egészséges
A cégek az elmúlt években tekintélyes mértékben növelték az ez irányú ráfordításaikat, és ma már döntő többségüknél futnak olyan programok, amelyek hozzájárulnak a dolgozók mentális-és fizikai kondíciójának megerősítéséhez.
Tornázzunk!

Akárcsak napi 30 perc otthoni torna megteszi a hatását. Ennyit pedig mindenki rá tud szánni önmagára, ha akar. A tornagyakorlatok hatására endorfin szabadul fel a szervezetben, ami természetes hangulatjavító, és növeli a szervezet energiaszintjét is. Nemcsak boldogabbnak és élénkebbnek fogjuk érezni magunkat, hanem azok, akik rendszeresen mozognak, a stresszhelyzeteket is jobban kezelik.

Legyünk hálásak!

Ez néhány embernek nehezére esik, és ez az sajnos, amit legtöbbünknek tudatosan kell gyakorolnia. Amikor a rohanó mindennapokban dolgozunk, eleget teszünk számtalan formában, nehéz kimutatni a hálánkat azoknak, akikkel kapcsolatba kerülünk. De próbáljuk meg! Ahogyan egyre természetesebb szokásunkká fog válni, meglepő módon egyre több ajtó nyílik meg előttünk, és egyre több új üzleti kapcsolatot is sikerül kialakítanunk azáltal, hogy odafigyelünk a körülöttünk lévőkre.

Tervezzünk előző nap!

Egy jól átgondolt, részletes menetrend sokat segít abban, hogy minél többet végezzünk aznap. Ez a produktivitás egyik záloga. Hogy adott idő alatt a legjobbat és legtöbbet tudjuk kihozni magunkból, érdemes a napirendünket még az előző este elkészíteni. Így már az ébredés pillanatában tisztában leszünk azzal, hogy mi vár ránk aznap.

Legyűri a vállalkozókat a krónikus fáradtság
Erőtlenség, gyengeség, a teljesítmény drasztikus hanyatlása, fáradtság. Még nem olyan régen, ha valaki ilyen tünetegyüttessel fordult orvosához vagy munkáltatójához, egész egyszerűen munkakerülőnek, lógósnak vagy még merészebben, „diplomás náthásnak” csúfolták az illetőt. Szántai Zsolt vállalkozó és egészségmentor mesél a krónikus fáradtság okairól, a probléma helytelen kezeléséről, és annak akár végzetes kimeneteleiről.
A legfontosabbra koncentráljunk először!

Sokan inkább hátrább rakják a legnehezebb, legtöbb odafigyelést igénylő feladatokat, és addig halasztják, amíg lehet. Talán azért, mert úgy gondolják, ha már csak erre kell koncentrálni, könnyebb lesz. Pedig nem. Próbáljuk meg, hogy a magas prioritású feladattal indítjuk a napot. Ha pedig azzal kész vagyunk, koncentrálhatunk a kisebb, kevésbé frusztráló feladatokra, amelyeket így pikk-pakk elvégzünk. Látszólag kis változtatás, ám a hatékonyságunkat hihetetlen mértékben megnöveli.

Tegyünk meg extra métereket!

Mindennap toldjuk meg a feltétlen elvégzendő feladatokat néhány értelmes plusszal. Ez jelenthet csupán néhány telefonálást vagy e-mail olvasást, amelyeket akár másnap is elvégezhetnénk, vagy plusz 30 percet, amelyet a munkánkkal töltünk. Azzal, hogy egy kis plusz erőfeszítést teszünk, sokkal elégedettebbek leszünk önmagunkkal, és motiváltabbak is. Ráadásul a főnökünk vagy a partnereink elismerését is kivívjuk.

Mindennap fejlődjünk valamiben!

Jelöljünk ki mindennap egy dolgot, amiben jobbítunk magunkon. Ez lehet jelentősebb előrelépés, de lehet egy apróság is a szakmai vagy a magánéletünkben. Mondjuk, két perccel rövidebb idő alatt futjuk körbe a Margitszigetet, vagy bizonyos idő alatt több e-mailt dogozunk fel, vagy tökéletesítjük a prezentációnkat. Az a lényeg, hogy fordítsunk arra időt és energiát, hogy aznap valamiben javítottuk a teljesítményünket. Meglepően hatékony hosszú távon.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo