hirdetés

Hiába a járvány, vállalkozni akart a magyar

Átfogó elemzést tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal arról, hogy hány vállalkozás működött tavaly az országban. Miközben 2019-hez képest 0,9 százalékkal több céget tartottak nyílván, az adatokból kiolvasható a járvány hatása is: 2020 végére 103 ezer egyéni vállalkozás szüneteltette tevékenységét.
hirdetés

(Fotó: Pixabay)

Magyarországon tavaly december végén 2 millió gazdasági szervezetet tartott nyilván a KSH. Ami érdekesebb, hogy a járvány miatti kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére 0,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A szervezetek több mint kilenctizede vállalkozás volt, amelyek

  • 28 százalékát társas vállalkozásként,
  • 72 százalékát önálló vállalkozóként regisztráltak.
(Hogy ezt megelőzően, 2019-ben miként nézett ki a vállalkozások megoszlása, arról ebben a korábbi cikkben írtunk.)

 

A KSH adatsora szerint Budapesten a társas vállalkozások, valamint az önálló vállalkozók aránya kiegyenlített volt, a megyékben viszont már az önálló vállalkozók voltak többségben. A vállalkozások között az önálló vállalkozók Békés, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében képviselték a legmagasabb, Pest és Komárom-Esztergom megyében pedig a legalacsonyabb részarányt.

A nyilvántartásba vett vállalkozások száma ugyancsak 0,9 százalékkal nőtt, ezen belül a társas vállalkozásoké lényegében nem változott, az önálló vállalkozóké 1,3 százalékkal bővült a 2019. december végihez képest.

Mindezen adatok azért is érdekesek, mert tekintve, hogy a koronavírus-járvány következtében - főleg a súlyosan érintett ágazatokban - hányan maradtak munka nélkül, az önálló vállalkozóvá válás megfelelő alternatívát jelenthetett, így megteremtve az átmeneti, alkalmi munkavállalás lehetőségét is számukra.

A regisztrált társas vállalkozások száma 3 megye (Baranya, Békés, Csongrád-Csanád) és a főváros kivételével emelkedett, leginkább Veszprém és Somogy megyében (egyaránt 1,3 százalékkal). Az önálló vállalkozók körében (Zala, Somogy, Tolna, Békés és Szabolcs-Szatmár megye kivételével) mindenhol bővült a vállalkozásszám, a legjobban Pest megyében.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo