hirdetés

Heteken belül jönnek a napelemes pályázatok

A kkv-szektorban a vállalkozások saját fogyasztásának részleges kiváltását szolgáló napelemes fejlesztések támogatása május végétől lesz elérhető – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
hirdetés

A pályázatok kapcsán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Energiaügyekért és Klímapolitikáért Felelős Államtitkársága Magyarország fontos jogi és erkölcsi kötelességének tartja, hogy kivegye arányos és méltányos részét a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemből, ezért az uniós célokkal összhangban legalább 40 százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990. évi bázisához képest. Ez az egységnyi magyar GDP előállításához felhasznált üvegházhatású gázkibocsátás 30 százalékkal történő csökkenését eredményezi majd 2030-ra.

Kép: Pixabay

A zéró gazdasági növekedés és a fogyasztás csökkentésének céljait hirdető, az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali és teljes beszüntetését szorgalmazó, a nukleáris energiát pedig elvi alapon elutasító szélsőséggel szemben az ITM a klímabarát gazdaságfejlesztés, mint a leginkább jövőképes gazdaságfejlesztési lehetőség feltételeit igyekszik megteremteni. A dinamikus és minőségi, innovációra fokozottan támaszkodó gazdasági növekedésünknek erős támasza lehet a gazdaság klímabarát átalakításában rejlő innovációs és üzleti lehetőségek feltárása és kihasználása.

A napelembizniszben sem mind arany, ami fénylik
Az utóbbi évek befektetési slágerterméke a napenergia beruházás: a kötelező átvételen (KÁT) keresztül ugyanis az állam biztosnak látszó jövedelmet garantál mindazoknak, akik ebben az üzletágban keresik a szerencséjüket. Mint ahogyan ez általában igaz: ezt a pénzt sem adják ingyen. A szakmai hozzáértés vagy a jogi előkészítettség hiányán ugyanis nagyon könnyen elvérezhetnek a napelem-projektek is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője segít eligazodni.
Éghajlatvédelmi erőfeszítéseinket ezért azokra a területekre összpontosítjuk, ahol azok a klímavédelem mellett erősítik energiafüggetlenségünket, rezsiköltséget takarítanak meg, vagy egyéb gazdaságfejlesztési haszonnal járnak. Így például a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram kamatmentes hitellel támogatja az épületenergetikai fejlesztéseket és a megújuló energia (napelemek, hőszivattyúk) alkalmazását a lakosság körében. Rövidesen a komplex lakossági épületenergetikai felújítások, valamint a megújuló energiaforrások átfogó használatának fejlesztésére is rendelkezésre állnak majd megfelelő ösztönzők. A vállalatok energiahatékonysági fejlesztéseik vonatkozásában 2017 óta társasági adókedvezményben részesülhetnek, amelyet egyre nagyobb intenzitással és tudatossággal vesznek igénybe.

A megújuló energia költséghatékony felhasználását minden gazdasági szektorban ösztönözzük. Az első, árversenyt célzó megújuló áram kapacitáslétesítési tender még idén megjelenik. A napelemes fejlesztések május végétől elérhető beruházási támogatása a kkv-szektorban a vállalkozások saját fogyasztásának részleges kiváltását szolgálja majd. A közlekedés terén – a közösségi közlekedés erősítése mellett – az elektromobilitás fejlesztése, a bioüzemanyag-bekeverési részarány növelése és a helyi tömegközlekedés zöldítése áll klímapolitikánk középpontjában.

Az éghajlatváltozás negatív hatásaihoz történő alkalmazkodási képességünk erősítése terén fő célunk vizeink és termőföldünk védelme, az éghajlatváltozás emberi egészségre gyakorolt negatív hatásainak mérséklése, és a kritikus infrastrukturális szolgáltatások szélsőséges éghajlati jelenségekkel szembeni ellenálló képességének növelése.

Hőszigetelés: évi kétszázezres megtakarítás a fűtésszámlán
Hazánkban éves szinten – jelenleg a válság utáni konjunktúra csúcsa környékén – körülbelül 20 000 új ingatlan épül. Ezzel szemben nagyjából négymillió a magyarországi lakóegységek száma, amelyek döntő része felújításra s ezen belül feltétlenül energetikai korszerűsítésre, elsősorban utólagos hőszigetelésre szorul. A források rendelkezésre állása azonban nem tükrözi az „ahol a szükség, ott a segítség” elvét – derült ki a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületének közleményéből.
hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo