Hatósági áras lesz az adatforgalom

Hatósági árat alkalmazhat a mobil adatkapcsolatra a nemzetgazdasági miniszter ezenkívül a NAV is durvább eszközökhöz nyúlhat: Bezárhatják az üzletet 12 nyitvatartási napra, ha nem lesz határidőre engedélyezett online pénztárgép. A múlt hét óta három új rendelet is szabályozza az átállást.

Szigorúbb szankciókat alkalmazhat a NAV - Kép: onlinekassza.hu

Az Országgyűlés egy zárószavazás előtti módosítással lehetővé tette, hogy a nemzetgazdasági miniszter hatósági árassá tegye az elektronikus pénztárgépek és az adóhatóság közötti adatkapcsolatot. Korábban szakmai szervezetek is szorgalmazták a hatósági ár bevezetését. Az ár mértékéről egyelőre nincs információ. Mint azt a Piac&Profit is megírta, az adatforgalmi tarifákat eddig csak néhány szolgáltató tette közzé, ezek közül azonban több forintra megegyezik. A piacon jelenleg elérhető legalacsonyabb havi adatforgalmi díj nettó 2300 forint. A tarifákat korábban több tízezresre becsülték, igaz, hogy még a mozgóárusok sem kaptak mentességet az adatszolgáltatás kötelezettsége alól.

A képviselők – szintén a szakbizottság javaslatára – határoztak arról is, hogy az adóhatóság mulasztási bírság mellett 12 napra bezárathatja azt az üzletet, amely megszegi a pénztárgépek üzemeltetésével összefüggő kötelezettségeket – írta az onlinekassza.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámügyi Hivatal ezzel kapcsolatban arra figyelmezteti a vállalkozásokat, hogy engedéllyel rendelkező onlinekasszát kell a vállalkozóknak rendelniük, ellenőrizniük kell azt is, a leadott rendelésük eljutott-e a forgalmazóhoz. Aki elmulasztotta a rendelést, vagy más problémával szembesül, az elektronikusan, a magyarorszag.hu oldalon keresztül is megrendelheti az online pénztárgépet. A NAV arra is felhívta a figyelmet, hogy aki eddig kötelezettsége ellenére nem rendelt pénztárgépet, annak haladéktalanul meg kell rendelnie az internetes felületen.

Elméletileg már minden átállásra kötelezett kiskasszás vállalkozásnak meg kellett rendelnie az online adatkapcsolatra képes pénztárgépet, ezt az adóhatóság folyamatosan ellenőrzi. Vannak azonban olyan üzletek, cégek, amelyek nem megfelelő gépet választottak, vagy elmulasztották a megrendelést. Nekik gyors segítség, hogy a NAV honlapjáról is elérhető magyarorszag.hu portálon megtalálják azt a felületet, amelyen garantáltan megfelelő pénztárgépet rendelhetnek. A megrendelésről egy tájékoztató anyagot is közzétett a NAV. A megrendelési felület az ügyfélkapus bejelentkezést követően ezen a linken érhető el, a NAV által elmagyarázott elérési útvonala az alábbi pdf kiterjesztésű fájlban tekinthető meg.

Csak év végéig jár a támogatás
Az állami támogatás érvényesítésének feltétele, hogy az online pénztárgépet december 31-ig üzembe helyezzék. A pénztárgéphasználatra nem kötelezett vállalkozók továbbra is üzembe helyezhetnek augusztus 31-ét követően  hagyományos pénztárgépet, amit 2015. január 1-jéig üzemeltethetnek. Az állam legfeljebb öt gép cseréjét támogatja, legfeljebb 50 ezer forinttal, amelynek mértéke nem minden esetben érheti el a maximumot. Támogatási kérelem december 15-ig nyújtható be az adóhatósághoz, de a támogatást az adóhatóság jóváhagyása nélkül nem lehet a vásárláskor igénybe venni – közölték. (A támogatás egyéb részleteiről innen tájékozódhat.)
Annak, aki már rendelkezik megkötött szerződéssel (megrendeléssel), két dolgot feltétlenül ellenőriznie kell – hívja fel a figyelmet az adóhatóság. Egyrészt, hogy a megrendelés, szerződés érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozik-e, másrészt hogy a megrendelést, illetve szerződést visszaigazolta-e a forgalmazó.

Ha a megrendelést, illetve a szerződést még nem igazolták vissza, és a pénztárgépet nem közvetlenül a forgalmazótól rendelte a megrendelő, akkor kérnie kell a pénztárgép eladójától egy olyan igazolást, amely arról szól, hogy a szerződést, megrendelést továbbította a forgalmazóhoz. Ezen a dokumentumon szerepelnie kell a forgalmazó visszaigazolásának is. Ezt az igazolást november 25-ig ki kell adnia a kassza eladójának. Ha valaki a pénztárgépet közvetlenül a forgalmazótól rendelte meg, úgy a forgalmazónak kell a szerződést, megrendelést visszaigazolnia, szintén legkésőbb 2013. november 25-ig.

De nem elég, hogy a megrendelést visszaigazolták, szükséges az is, hogy az érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozzon. Ezt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján ellenőrizheti. Fontos, hogy a két feltételnek együttesen kell teljesülnie, tehát nem elég, hogy a megrendelés visszaigazolták, szükséges az is, hogy az érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozzon. Természetesen továbbra is szükséges feltétel, hogy az adózó üzembe helyezési kóddal rendelkezzen, amelyet a PTGREG adatlap kitöltésével igényelhetett a NAV-tól.

A hatóság számára minden megrendelés nyomon követhető, mivel az adatokat a forgalmazóknak kötelező továbbítaniuk a NAV-hoz. A forgalmazói adatszolgáltatás alapján a NAV pontos információkkal rendelkezik arról, mely adózók nem rendeltek még a jogszabályi előírásoknak megfelelő pénztárgépet. A NAV ellenőrizni és szigorúan bünteti majd azokat, akik nem teljesítik az új típusú pénztárgépek beszerzésére és beüzemelésére vonatkozó kötelezettségüket – olvasható a közleményben.

Új rendeletek szabályozzák a forgalmazást
A NAV tapasztalatai szerint olyan megrendelési gyakorlat alakult ki a pénztárgéppiacon, amely gátolja a pénztárgépek tömeggyártását. A megrendelési problémák jellemzően a viszonteladók, szervizek körében jelentkeztek, mivel sok esetben nem konkrét pénztárgéptípusra, hanem több gyártó termékére, szállítási határidő megjelölése nélkül vettek fel rendelést, amelyeket a gyártók, illetve forgalmazók felé nem továbbítottak. Vélhetően azért várják össze a rendeléseket, hogy mennyiségi kedvezményt harcoljanak ki a forgalmazónál. Az új rendelet az NGM szerint orvosolja ezt a problémát. A viszonteladóknak, szervizeknek a rendelet hatálybalépésétől számítva 8 napjuk lesz arra, hogy a náluk megrendelt pénztárgépek leszállítása érdekében intézkedjenek a forgalmazóknál, akiknek – a rendelet hatálybalépésétől számított 8 napon belül – vissza kell igazolniuk a megrendeléseket.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo