Ha egy startup zöld, a befektetők is jobban szeretik

A zöld startup ökoszisztéma meghatározó átalakuláson megy keresztül napjainkban, globális szinten. A fogyasztók egyre érzékenyebbekké válnak a környezeti problémákra, és egyre környezettudatosabb döntéseket hoznak a mindennapokban.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A fogyasztók mellett egyre több nagyvállalat is felismeri a környezeti problémákat és tűzi ki célul a fenntarthatóság szem előtt tartását, környezettudatos és etikus megoldások integrálását, és kevésbé káros termékek gyártását. Azok a vállalkozások, amelyek ekkora volumenű, valós problémákra kínálnak megoldást, a befektetők számára is nagy potenciállal rendelkeznek.

Induló vállalkozások esetén akkor beszélhetünk zöld startupról, ha a cég új, innovatív megoldást kínál ökológiai lábnyomunk csökkentésére. A forradalmi megoldások mellett sokan a hatalmas üzleti lehetőséget látják meg ezekben a vállalkozásokban, nem véletlenül - hívta fel a figyelmet a Széchenyi Tőkealapkezelő blogjának legfrissebb bejegyzése.

Kép:Fotolia

Nagy probléma = nagy lehetőség

Egy jó üzleti ötlet problémafókuszált, és egy létező problémára kínál megoldást. Sok startupper követi el azt a hibát, hogy már meglévő ötletéhez próbál piacot találni, vagyis a termék oldaláról indítja vállalkozását ahelyett, hogy a piac valós igényeire reagálna – bízva abban, hogy a fogyasztók majd felismerik az általa nyújtott megoldás szükségességét. Tapasztalatunk szerint azonban ez a gondolatmenet szinte minden esetben a bukáshoz vezet.

A nagy, globális szintű környezeti problémák óriási üzleti lehetőséget rejtenek, hiszen a környezetszennyezés napjainkban eddig nem látott méreteket ölt (részletesebben a társadalmi vállalkozásokról itt írtunk). A valós problémákra kínált megoldások a befektetők figyelmét is felkeltik, Magyarországon sincs hiány a zöld megoldások finanszírozására is felhasználható pénzforrásokból. Ráadásul a fogyasztók egyre nagyobb részét foglalkoztatják a környezeti problémák, így a környezetbarát termékek egyre fontosabb szerepet játszanak a mindennapjaikban, a startupoknak pedig lehetőségük nyílik olyan területen kötődni hozzájuk, ami igazán fontos számukra.

Az új üzleti kulcsszó: empátia
Ha nem változik alapjaiban mostani, fogyasztáscentrikus világunk, közel az összeomlás – vallják egyre többen. A rendszerváltó szerepre számos alternatív gazdasági modell bejelentkezett már. Áttörést – most úgy tűnik – a társadalmi vállalkozások hozhatnak, a korábban sztárolt megosztásos vagy a magas szinten támogatott körforgásos gazdaság helyett.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo