Fontos változások jönnek a lakáskiadás adózásában

Sok lakáskiadásban érdekelt magánszemély örülhet, mivel a nyári adótörvények között több olyan módosítás is szerepel, ami olcsóbbá teszi a bérbeadásból származó jövedelem adózását. A Conreal ingatlanpiaci blogja segítségével bemutatjuk a négy legfontosabb változást a lakáskiadás adózásában!

Az Országgyűlés nyár közepén fogadta el számos adótörvény pontját módosító nyári adócsomagot, amely érintette a magánszemélyek ingatlan bérbeadására vonatkozó szabályokat is. Az alábbiakban négy pontban összefoglaljuk a változásokat, melyek mind előnyösek a bérbeadó szempontjából, egyszerűsítik az ingatlan bérbeadással kapcsolatos adminisztrációs lépéseket. A Conreal ingatlankezelő segítségével bemutatunk négy fontos változást, amelyre érdemes lesz figyelnie azoknak, akik kiadják a lakásukat!

Az alábbi változások mind 2019. január 1-től lépnek hatályba:
Áthárított rezsi költsége nem számít bevételnek

Jelenleg: Gyakori megoldás ingatlan bérbeadás esetén, hogy a közüzemi mérőórák a bérbeadó nevén maradnak, és a bérlő havonta, fogyasztás alapján téríti a ’rezsiköltséget’ a bérbeadó felé. Jelenleg ezek a bérlőre hárított költségek a bérbeadó bevételébe beleszámítanak.

Változás: 2019. január 1-től a közüzemi szolgáltatások (és egyéb az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott szolgáltatások) nem minősülnek a bérbeadó bevételének, amennyiben a bérbeadó ezeket a költségeket az igénybevétellel arányosan a bérlőre hárítja.

Figyelmeztetés a NAV-tól: az albérleti díjból adót kell fizetni
A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A tanév kezdetével lassan megtelnek a kiadó albérletek, így nem árt tisztázni a hosszú távú lakáskiadás szabályait.
Példa

Ha idén 120 ezer Ft a kiadott ingatlan havi bérleti díja, és 25 ezer Ft a rezsi, a bérbeadó havi bevételének 145 ezer Ft számít, míg jövőre 120 ezer Ft lesz a bevétel ebben a konstrukcióban. A fizetendő személyi jövedelemadó mértékére a 10%-os költséghányad alkalmazásánál lesz ennek a változásnak jelentős hatása.

A bérbeadáshoz kapcsolódó, egy összegben elszámolható tárgyi eszközök tételenkénti értékhatára 200 ezer forintra nő

Jelenleg: A bérbeadáshoz kapcsolódóan vásárolt tárgyi eszközök a beszerzés évében tételenként 100 ezer Ft értékhatárig egy összegben elszámolhatóak.

Változás: 2019. január 1-től a beszerzés évében egy összegben elszámolt tárgyi eszközök tételenkénti értékhatára 200 ezer Ft-ra nő.

Példa

Ha idén vásárolok egy hűtőszekrényt 110 ezer Ft-ért a bérbeadott lakásomba, nem tudom egy összegben költségként elszámolni. (Vagy nem tudom egyáltalán elszámolni, vagy a költség egy limitált részét értékcsökkenési leírásként elszámolom, viszont ez magánszemélyként egyrészt elég körülményes, másrészt értékcsökkenés csak az éves bevétel 1%-ig számolható csak el.) 2019-től viszont az értékhatár 200 ezer Ft-ra történő emelése miatt el fogom tudni számolni költségként egy összegben a 110 ezer Ft-ért vásárolt hűtőszekrényt is.

Kép:Fotolia

Nem szükséges kifizetői adóelőleg megállapítás, ha bérbeadóként más településen bérbevett lakás bérleti díját elszámoljuk

Jelenleg: Ha ingatlanunkat kifizetőnek (azaz jellemzően cégnek) adjuk bérbe, a fizetendő negyedéves adóelőleget nem a bérbeadó, hanem a kifizető állapítja meg és utalja el az adóhatóság részére.

Változás: 2019. január 1-től ha bérbeadóként más településen bérbevett lakás bérleti díját költségként elszámoljuk a bérbeadott lakásunkból származó bevétellel szemben, és a lakást kifizetőnek (azaz jellemzően cégnek) adjuk bérbe, a kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania.

Nehéz helyzetben az Airbnb-k a bulinegyedben
Az utóbbi időben számos konfliktusról lehetett hallani a belvárosi bulinegyed lakosai és a buliturizmusra épülő szórakozóhelyek között. A vitában a lakók a nyugalmukat védték, a szolgáltatók pedig a bevételüket, a befolyó adóforintokat és a munkahelyeket. Nehéz eldönteni, melyik oldalon van az igazság, de van már olyan kerület, ahol szigorúbb szabályozást vezettek be a bulituristák által kedvelt Airbnb-s lakásokra.
Kifizetői adóelőleg megállapítás esetén a bérbeadó elektronikus felületen is tehet nyilatkozatot

Jelenleg: Ha ingatlanunkat kifizetőnek (azaz jellemzően cégnek) adjuk bérbe, a fizetendő negyedéves adóelőleget nem a bérbeadó, hanem a kifizető állapítja meg és utalja el az adóhatóság részére. A bérbeadó írásos nyilatkozatot tehet a költségeiről, és a kifizető az adóelőleget ezeknek a költségeknek a figyelembe vételével állapítja meg.

Változás: 2019. január 1-től ez a bérbeadói adóelőleg-nyilatkozat egy direkt erre a célra létrehozott online felületen is megteheti. Ha a magánszemély írásban és elektronikus felületen is tett nyilatkozatot, a kifizetőnek az írásban átadott nyilatkozatot kell figyelembe vennie.

A cikk forrása:

Conreal ingatlanpiaci blog

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo