Ezek a leggyakoribb egyéni vállalkozói bakik

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal rendszeresen ellenőrzi az adóvisszaigényléseket, a magáncélú pénzfelhasználásokat egyéni vállalkozóknál is. Nem árt készülnünk adóvizsgálatra számítani, ha jelentős összegű a bevételünk, ráadásul magasak a költségei is.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: SXC

Sok vállalkozó anélkül könyveli el a költségeit, vagy köt szerződéseket, hogy tisztában lenne azzal, hogy milyen hibákat követhet el, amelyekért keményen megbüntetheti az adóhivatal. Összeszedtük a leggyakoribb vállalkozói bakikat!

Költségelszámolás

Elszámolhatjuk költségként a bevételszerzéshez közvetlenül kapcsolódó kiadásainkat, az adott előleget. Továbbá lehet még költség a vállalkozói kivét és az értékcsökkenési leírás is. Ügyelnünk kell azonban arra, hogy egyéni vállalkozóként egyben magánszemélyek is vagyunk, így személyes vagy családi szükségletet szolgáló termék vagy szolgáltatás kiadását nem lehet költségként elszámolnunk. Emiatt jobb, ha résen vagyunk az alábbiak elszámolásakor:

Olyan menetjegyek, bérletek elszámolása, amelyekről nem bizonyítható, hogy a bevétel megszerzéséhez szükséges utazások miatt kerültek megvásárlásra. A vállalkozásra megvásárolt műszaki eszközök is, mint például fényképezőgép, webkamera, LED televízió. Hasonlóan gyanúsak lehetnek a konyhai felszerelések is, mivel sokszor megkérdőjelezi az adóhatóság, hogy valóban szükségesek-e az irodai „komfort”-hoz az adott készülékek. Az elszámolt könyvek, térkép, kiállítás vagy múzeumi belépők, kevésé meggyőző ugyanis a NAV számára azaz indoklás, hogy ügyfél számára vásárolt ajándékokról van szó.

Hasonló a helyzet a különféle szolgáltatásnyújtásokkal. Megesett, hogy üzletpolitikai célból adott szállodaszolgáltatást partnerének az egyéni vállalkozó, a könyvelés szerint, de az adóhatóság nyilatkozatra kérte fel a szállodát és így kiderült, hogy maga az egyéni vállalkozó tartózkodott ott családjával a jelzett időpontban.

Több ezer cégnél hiába várják a fizetést
A vállalati bankszámla tulajdonosok nagy része nyilatkozott december 31-ig tényleges tulajdonosáról, több ezer számlát azonban – azokét, akik nem tették meg a nyilatkozatot határidőre – a törvénynek megfelelően zárolták a bankok.
Szerződéskötések

Fontos tudni azt is, hogy nem köthetünk saját magunkkal szerződést! Az egyéni vállalkozó nem vehet bérbe saját magától ingatlant, ugyanis a bérbeadó és a bérlő ugyanazon személy, tehát nem valósul meg a Ptk. szerinti szerződésre vonatkozó definíció alapfeltétele, miszerint a szerződés két vagy több személy közti kölcsönös és egybehangzó akaratnyilatkozat.

Székhely=lakhely

Gyakori baki, hogy rezsicsökkentés céljából az adózó lakhelyén található a székhely is. Azonban  az iroda, üzlet energia költsége tevékenységarányosan vehető csak figyelembe, az adott költségre jellemző mértékegység alapján (pl. négyzetméter, köbméter,nap, óra). Ha nem különíthető el a vállalkozási tevékenységhez szükséges használat, például az internet esetében, akkor 30 százaléknál, és maximum évi 60 ezer forintnál több nem számolható el a költségéből.

Családtag a pultban? Így állhat be segíteni!
A vasárnapi zárva tartás szabálya miatt nagyobb figyelmet kap, hogyan lehet a családtagokat bevonni a munkába. Foglalkoztathatunk-e családtagot ingyen? Mik a jogi keretek, ha a nagymama is beállna a pult mögé? Íme a legfontosabb tudnivalók.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo