hirdetés

Exportőrök: nyugatra fel!

A kínai gazdaság több területén is látványos visszaesés tapasztalható, így a szakértők szerint már csak óvatosan érdemes a távol-keleti országba exportálni. Németországban viszont idén felpöröghet a gazdaság, bizonyos szektorokban a magyar exportőröknek kifejezetten jó éve lehet.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Fotó: SXC

Komoly visszaesés mutatkozik a kínai gazdaság több területén is, derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító közelmúltban készült felméréséből. Bár a kínai élelmiszer-ipari piacon jelentős sikereket lehet most elérni, az építőiparban magas, az elektronikai iparban közepes kockázatot látnak az elemzők. A keleti nyitás jegyében épp most indulhatnak meg a magyar exportcikkek Kínába, azonban az Export Kooperáció szakértői kellő óvatosságra és körültekintésre intenek.

Az exportot az Exim finanszírozási programja is segíti, a támogatásnak nincs felső határa!

Növekvő kockázatok Kínában

A Coface legfrissebb elemzése szerint Kína több gazdasági szektorában is komoly problémák merültek fel, míg a kiskereskedelem kevésbé kockázatos. A kutatás szerint a lassuló kínai gazdaság az ország külső és belső gazdasági folyamatain is meglátszik. Míg tavaly 7,7 százalékkal növekedett a kínai gazdaság, addig idén „már csak” 7,5 százalékot várnak, ráadásul a világ vezető gazdasági intézetei sem számítanak 7,5 százalékosnál nagyobb bővülésre. Az elemzés szerint a cégeknél felhalmozódó hatalmas méretű adósságállomány is rontja az összképet, de fokozódik az inflációs nyomás is az országban. „Részben ezek miatt is egyre több szektorban, egyre komolyabb kockázatokat látunk Kínában” – emeli ki Kárpáti Gábor, a Coface országigazgatója.

Ugyanakkor Kárpáti szerint a magyar exportesélyeket növeli, hogy a kínai vezetés saját exportja rovására pörgetné fel a belső keresletet, így az óriási kiskereskedelmi piacaikon többek között a magyar élelmiszergyártóknak is komoly szerep juthat. Ezt támasztja alá az az áprilisi kormánybejelentés is, hogy mivel megkaptuk az engedélyt a fagyaszott sertés-, liba- és kacsahús szállítására, jelentősen növekedhet a Kínába irányuló magyar élelmiszerexport. Más területeken azonban kevesebb babér teremhet a magyar exportőröknek Kínában. Az ázsiai ország fémiparában és építőiparában látnak magas kockázatokat a szakértők, míg az elektronikai, textil-, fa- és papír-, valamint energiaiparban közepes szintű kockázatok rejlenek. (Kína nem könnyű feladat, de megéri!)

Korlátlan növekedéssel kecsegetet a kínai export
Nem könnyű, de érdemes Kínába exportálni – hívták fel az optimista szakértők a figyelmet a CECZ, a Piac & Profit és a ChinaCham Hungary rendezvényén. Azért figyelmeztettek: a kulturális és a finanszírozási nehézségek még mindig komoly kihívást jelentenek.
Mindezek ellenére sokszor előfordul, hogy magyar cégek az esetleges rossz kondíciók és a számukra előnytelen feltételek ellenére is belemennek ügyletekbe, szerződésekbe. „Ez a kezdetekben elfogadható, azonban a külpiacra lépés egy költséges és emiatt kockázatos stratégiai döntés” – hangsúlyozza Gyurácz Németh Iván, az M27 ABSOLVO partnere, az Export Kooperáció tagja. E  kockázatok felmérése, kiküszöbölése a megfelelő célországok és célszegmensek vizsgálatával érhető el. „A piacra lépést mindig meg kell, hogy előzze az adott szektorra, iparágra vonatkozó felmérés, piacelemzés, különben nagy meglepetések és kudarcok érhetik a magyar vállalkozókat külföldön, adott esetben Kínában is” – figyelmeztet Gyurácz Németh Iván.

Németország pöröghet

Németországban viszont az elmúlt két év visszafogott teljesítménye után 2014-ben felgyorsulhat a gazdaság bővülése, elsősorban az eurózóna gazdasági fellendülése és a hazai piac felpörgése miatt, amiből a magyar cégek is profitálhatnak – áll az Atradius Hitelbiztosító előrejelzésében. A hitelbiztosító azonban arra is figyelmeztet, hogy a piaci helyzet továbbra is ingatag, így a cégek kellő körültekintést tanúsítsanak lehetséges üzleti partnereik iránt. Bár az elmúlt három évben Európa legnagyobb gazdasága, a német gazdaság folyamatosan tudott növekedni, utoljára csak a 2011-es 3,3 százalékos bővülés volt figyelemre méltó. Az ezt követő két évben már jóval kisebb mértékben növekedett Németország gazdasági teljesítménye: 2012-ben 0,7, míg 2013-ban 0,4 százalékos volt a növekedés. Azonban 2014 fordulópont lehet, ugyanis mintegy 1,8 százalékkal növekedhet a német GDP – áll az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb jelentésében.

Ugyan a német ipari termelés volumene 2013-ban stagnált, de 2014-re már 3,3, míg 2015-re újabb 3 százalékos bővülést vár az Atradius, leginkább az eurózóna gazdaságában várható élénkülés miatt. A hitelbiztosító előrejelzése különösen az autó- és gépipari beruházások területén számít kiemelkedő növekedésre: 2014-ben 4,8, míg 2015-ben 5,8 százalékra.

A fejlődés a magyar gazdaságra is érezhető hatással lesz, hiszen Németország Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere: 2013-ban a teljes hazai export értékének 26 százaléka irányult Németországba, míg a hazai import 25 százalékát tették ki német termékek. Emellett a Németországba irányuló exportunk mintegy 31 százalékát tették ki a járművek, illetve gépipari berendezések és termékek, azaz a leginkább az ezen a területen működő magyar vállalkozások bízhatnak a német fellendülés kedvező hatásában. (A német terjeszkedéshez azonban pénzügyi rugalmasság kell!)

20 millió dolláros lehetőség a magyar exportnak
Húszmillió dolláros együttműködési alapot hoz létre a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) a Világbank-csoport magánszektorra szakosodott pénzügyi intézetével, az IFC-vel, amelynek révén a következő években új lehetőségekhez juthatnak a magyar exportőrök.
„Németország már régóta Magyarország legjelentősebb gazdasági partnere, azonban tavaly az országba irányuló magyar export értéke kétévnyi stagnálás után növekedett, ami bizakodásra adhat okot a hazai vállalkozások számára. Leginkább a jármű-, gép-, illetve újabban az építőipari cégek lehetnek a német fellendülés haszonélvezői” – mutat rá Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója. 2013-ban a Németországba irányuló magyar export érteke először a történelem folyamán meghaladta a 20 milliárd eurót, és az előző évhez képest 5,5 százalékos bővülést mutatva elérte a 21,1 milliárd euró.

A németországi szabályozási környezetről itt olvashat bővebben.

Törékeny gazdaság

Ugyanakkor a gyors gazdasági bővülés nem jelent feltétlenül kiszámíthatóságot és stabilitást céges szinten; a növekedés több európai piacon még mindig ingatag lábakon áll, és könnyen átfordulhat stagnálásba, vagy hanyatlásba. A helyzet törékenységét, illetve a piaci veszélyeket jól példázza, hogy ugyan az elmúlt években egyre kevesebb a fizetésképtelenségi eljárás indult Németországban, azonban idén ez a folyamat megtorpanni látszik – állítja Vanek Balázs.

Az Atradius országigazgatója szerint a magyar cégeknek még a stabilnak mondható német piacon is minden lehetséges kockázatra érdemes felkészülniük. Ugyanakkor az Atradius adatai szerint a magyar vállalkozások még nemzetközi szinten is rendkívül magas arányban alkalmazzák a halasztott fizetést: a vállalatközi külkereskedelmi forgalmuk 80,8 százalékát utólagos fizetéssel bonyolították. Ez a szám a 2013-as Atradius Fizetési Szokások Barométerében régiós rekordot jelentett. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a magyar cégek által külföldi partnerek felé kiszámlázott teljes összeg 17,8 százaléka késve érkezett a szállítókhoz. (Ezért csak felkészülten érdemes nekivágni a német piacnak!)

„Ilyen gazdasági környezetben mindenképpen kellő körültekintést kell tanúsítaniuk a magyar cégeknek, nemcsak az új vagy potenciális üzleti partnereikkel, hanem a meglévőkkel szemben is. Nyugat-Európában nemcsak a céginformáció vagy előzetes hitelbiztosítási-limit megállapítása számít elterjedt védekezési eszköznek a kockázatok ellen, hanem ismeretlen partner esetén a készpénzes vagy azonnali fizetés is” – hívta fel a figyelmet Vanek.

Ki kell törni a Kárpát-medencéből!
Az átlagos magyar cégvezető nem teszi ki a lábát a Kárpát-medencéből, 1400 kilométeres körzetben üzletel. Pedig hatalmas lehetőségek állnak azok előtt a magyar cégek előtt, amelyek tudnak és mernek távolabbra tekinteni – hangsúlyozták szakemberek a Piac & Profit és a BKIK által szervezett konferencián.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo