hirdetés

Értékesítési tippek: erre a 3 dologra figyeljen új ügyfél esetén!

Kezdő vállalkozóként minden régi és minden új ügyfél számít, de gyakran annyira szeretnénk megnyerni a potenciális partnert, hogy elfeledkezünk néhány alapszabályról. Összeszedtünk három dolgot, amire érdemes ügyelni az első tárgyalásnál.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Fontos lépések az első kapcsolatnál - kép: Pixabay

Az új ügyfelek megszerzése, az elégedettségük elnyerése és az ügyfelek megtartása legalább akkora probléma a magyar kis- és középvállalkozások számára, mint a tőke sokszor emlegetett hiánya. Míg a nagyobb vállalkozások tulajdonosai egyre tudatosabban igyekeznek ügyfeleket szerezni, a kisvállalkozások 55 százaléka még weboldallal sem rendelkezik, ahol a hazai 5,5 millió internetező rájuk bukkanhatna. Ezért is nagyon fontos, hogyan viselkedik egy vállalkozó, ha új ügyfelet sodor útjába a sors, ehhez adunk most három tanácsot.

1. Keltsünk jó első benyomást!

Köztudott, mekkora jelentősége van az első (és az utolsó) benyomásnak. Ehhez gyakran elég a korrekt, teljes körű tájékoztatás, kedves és empatikus hozzáállás. Ha ügyfelünk már az első pillanatban azt érzi, jó kezekben van az ügye, hogy a megfelelő szakemberrel áll szemben, ha átmegy a kommunikációs csatornákon a segítő szándékunk, ha azt érzi, nem lerázni, hanem kiszolgálni szeretnénk, már tettünk egy hatalmas lépést afelé, hogy jó első benyomást szerezzen rólunk, azaz cégünkről. Ha pedig ügyfélközpontú hozzáállásunkkal sikerült jó képet kialakítanunk magunkról, partnerünk is könnyebben veszi, ha esetleg hiba csúszik a gépezetbe, és valami nem úgy sikerül, ahogy közösen elterveztük. De, ha mindjárt egy negatív élménnyel indítunk, biztosak lehetünk benne, hogy egy következő rossz tapasztalatot már nem fog elbírni a kialakult kapcsolat.

A sikeres értékesítés 4 lépcsője
Az értékesítés folyamat, melynek minden egyes eleme fontos ahhoz, hogy végül sikeres legyen az eladás. Szalai Károly – értékesítési és marketing szakértőnk – segít lépésről lépésre!
2. Ügyeljünk és emlékezzünk a részletekre!

Érdemes egy – nem értékesítéssel zárt – tárgyalás végén rákérdeznünk arra, hogy mikor kereshetjük meg ezzel újból a partnert. Fontos, hogy ne felejtsük el a megszerzett információt, a jelzett időpontban lépjünk kapcsolatba az adott ügyféllel. Célszerű rendszerezve nyilvántartani az ügyfelektől kapott információkat. Különösen hasznos egy olyan rendszer, adatbázis kialakítása, ami megfelelő időben figyelmeztet arra, hogy az adott ügyfelet érdemes újra megkeresni. Sokkal eredményesebb lehet egy olyan partnert megkeresni, akivel már korábban kapcsolatban voltunk és, mint hideg hívással megkeresni egy új ügyfelet.

3. Ne szidjuk a konkurenciát!

Nagyon rosszul veszi ki magát, ha egy tárgyalás során úgy próbáljuk meg cégünket jó színben feltüntetni, hogy közben a konkurenciát folyamatosan ekézzük. Hitelességünket kockáztatjuk és az ügyfélben bizalmatlanságot kelthetünk, ezzel oda a pozitív első benyomás is. Igyekezzünk inkább meggyőző érveket felsorakoztatni cégünk mellett.

Ne csak szerezzük meg, hanem tartsuk is meg a vásárlót!
Sok vállalatvezető azt gondolja, hogy biztosnak tudhatja a törzsvásárlói kört, mert magas a vásárlói elégedettség. Ha ez igaz is, a hűséges vevő sokkal több, mint az elégedett. Természetesen a vevők elégedettsége fontos a hűséges vásárlói kör kialakításában, de nem lehet pusztán ez alapján megjósolni a jövőbeli bevételeket.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo