Építkeznének a kkv-k

Biztató a magyar kis- és középvállalati (kkv) szektor beruházási kedve: a vállalkozások 57 százaléka tervez valamilyen jellegű fejlesztést a következő öt évben, és közülük 37 százalék akár új építésbe is belefogna a következő egy év során.

Szívesen építkeznének – Kép: SXC

A Lindab megbízásából a GfK Hungária által készített reprezentatív kutatásban októberben összesen háromszáz, 10–249 munkavállalót foglalkoztató vállalkozást kérdeztek meg. A tervezett fejlesztésről a cégek 40 százaléka technológiai megújulásban gondolkodik, míg 26 százalékuk létszámbővítést tervez. A gazdasági épületekkel rendelkező cégek közel negyede (22 százalék) szívesen felújítaná, bővítené már meglévő épületeit is. (A finanszírozási háttérhez egyre több pénz remél pályázati pénzt.)

A felmérés adatai szerint az újító szándék rövid, már egyéves időtávon belül is meggyőző: az 5 éven belül fejlesztést tervező cégek 49 százaléka már 1 éven belül is szívesen felújítaná gazdasági épületeit, és 37 százalékuk belefogna új építésbe is a következő egy évben. Az új épületek iránti igény az agrárszektorban tevékenykedő vállalatok körében felülreprezentált, 32 százalékuk öt éven belül meglévő gazdasági célú épületeinek felújítását, bővítését is tervezi.

A közlemény szerint a fokozott építési hajlandóság különösen az 50–249 munkavállalót foglalkoztató cégek esetében figyelhető meg, de jó hír, hogy a felújítási, bővítési kedv a kisebb, 10–49 embert foglalkoztató cégeknél is jelentős: összességében a magyar kkv-szektor 26 százaléka szívesen belevágna ilyen jellegű projektbe.

A tervezett felújítások büdzséje az esetek túlnyomó többségében, 67 százalékban meghaladná az 5 millió forintot, míg az új építéseknél a legalább 10 milliós költségvetés 78 százalékkal általánosnak mondható. Ezek alapján a magyar cégek hajlandóak jelentős összeget áldozni felújítási, bővítési, új építési projektekre a hosszú távra szóló, hosszú távon értéket jelentő épületek kialakítása érdekében. A felújítási, bővítési vagy az új építések finanszírozásában az önerő jelenti az elsődleges forrást a cégek 71 százaléka körében, de jelentős azon cégek aránya is, amelyek pályázati pénzekből újítanának, 63 százalékuk így tervez.

Rekordoptimizmus cégkörökben
Határozott optimizmus jellemzi a vállalatokat az MFB 2013. őszi vállalati felmérésének eredményei alapján. Az MFB-INDIKÁTOR félév alatt 4,6 ponttal emelkedve októberben 57,3 pontra ugrott, s ezzel meghaladta az eddigi rekordot jelentő 2011. tavaszi értéket is.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo