Egymásnak adják a kollégák az influenzát

Az iskola, a munkahely és a tömegközlekedési eszközök számítanak leginkább fertőző gócoknak az influenzajárvány idején – ezért kiemelten fontos a munkahelyeken a tisztaság és hogy a beteg kolléga egyszerűen maradjon otthon.

Kevesen maradnak otthon - Kép. Wick Pharma Gmbh

Egyre több köhögő-tüsszögő kollégával találkozhatunk, a Wick Pharma GmbH 2014-ben készült globális kutatása szerint a megkérdezettek közel 40 százaléka évente akár ötször is tapasztal megfázásos és influenzaszerű kínzó tüneteket. A 15 ország bevonásával készült felmérésből kiderült, a válaszadók fele az időjárás változást teszi felelőssé a panaszaiért. Ám míg az indonézek 70 %-ban okolják a hideget, az ausztráloknak mindössze 28 %-a gondolkodik hasonlóképp, és a szakemberek szerint valószínűleg nekik van igazuk. „A hőmérséklet változás csak részben befolyásolja egészségi állapotunkat, hiszen a hirtelen hőmérsékleti csökkenés kedvez a felső légúti hurutok kialakulásának” – magyarázta Dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész, audiológus főorvos.

A hőmérsékletnél ugyanis fontosabb, hogy zsúfolt helyeken nagyobb valószínűséggel alakul ki a cseppfertőzés, ami a kórokozók terjedésének módja. „A buszon, metrón vagy villamoson nehéz elkerülni, hogy kórokozókkal találkozzunk, ezért fontos, hogy ha megérkezünk valahová, azonnal alaposan megmossuk a kezünket. Emellett a szánk elé húzott sállal is védekezhetünk a fertőzések ellen, másokat pedig úgy kímélhetjük meg a kellemetlenségektől, ha papírzsebkendőbe köhögünk vagy tüsszentünk” – hangsúlyozza a szakorvos, aki praxisában gyakran tapasztalja, hogy kollégák adják egymásnak a kilincset a rendelőben, ami alátámasztja a kutatás eredményét: a válaszadó magyarok 37 %-a kapta már el betegséget munkatárstól.

Fertőzési gócok: tömegközlekedés és a munkahely

A globális adatok rámutattak, hogy a válaszadók betegség szempontjából csak a második legkockázatosabb helyszínnek tartják a tömegközlekedési eszközöket, nem úgy mint a magyarok, akik – helyesen – első helyre sorolták. „Az iskolai és munkahelyi közösségek szintén fertőzésforrásnak számítanak, hiszen gyakran kényszerülnek rá az emberek, hogy betegen menjenek dolgozni, vagy nem tudják megoldani meghűlt gyermekük felügyeletét, aki így az óvodában, iskolában fertőz. Ilyen helyeken a személyi és tárgyi higiénia fokozott betartására kell ügyelni: mindenkinek külön zsebkendő, külön törölköző használata javasolt, a gyerekjátékokat pedig még gyakrabban kell fertőtleníteni” – hívta fel a figyelmet Dr. Kovács Viktória.

Nem vagyunk felkészülve egy hosszú betegségre
A magyarok 70 százaléka nincs anyagilag felkészülve egy súlyos, hosszan tartó betegségre, pedig minden második ember aggódik az egészségéért – ezt mutatják egy friss kutatás eredményei.
A szülők többsége természetesnek tartja, hogyha gyermeke elkap valamilyen betegséget, akkor nem megy óvodába, iskolába, hanem otthon marad. (Bár egy friss felmérés szerint a munkavállalók egyharmada nem vesz ki szabadságot, ha gyermekük lebetegedik, és minden tizedik 8–14 év közötti gyermek egyedül marad otthon betegség esetén – pedig akár táppénzre is elmehetnénk.) Önmagukkal szemben a felnőttek viszont nem ennyire engedékenyek: ők csak akkor pihennek, ha állapotuk már végképp nem engedi a munka fölvételét. A Wick Pharma GmbH korábban készített felmérése szerint a dolgozók 66 százaléka akkor is bemegy dolgozni, ha észleli magán az influenza jeleit.

A magyarokra különösen jellemző, hogy munkáltatói nyomásra “vallják magukat betegen is egészségesnek”, hiszen tartanak a következményektől, pedig a jog szerint ilyenek nem lehetnek. Sok cég kompromisszumos megoldást javasol, ha egy dolgozó megbetegszik. Az egyik ilyen lehetőség, hogy egy minimális teljesítést a lábadozó kolléga vállaljon otthonról, igaz, ez csak bizonyos területeken lehetséges. Egy fordítóiroda munkatársa otthon is be tudja kapcsolni számítógépét, viszont egy kőműves aligha tehet bármit is a munka helyszínén kívül. A folyamatos munkarendben működő cégeknél gyakori a pozitív példa: egyszerűen elcserélik a műszakokat, szolgálati napokat, ezért tulajdonképpen a betegszabadságra való kiírás nélkül is megoldható, hogy a munkavállaló otthonában heverjen ki egy kórt.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo