Egy jobb világ ígéretével lehet elcsábítani a jövő dolgozóját

A jövő munkavállalói készek akár többször is országot váltani. A pályakezdők szerint a nemzetközi kapcsolatok elengedhetetlenek a jó karrierhez és egyre fontosabb szempont számukra, hogy leendő munkaadójuk hozzájáruljon egy jobb világ kialakulásához.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

A jövő munkavállalói készek akár többször is országot váltani annak érdekében, hogy a megfelelő munkahelyen dolgozhassanak. Csaknem harmaduk számára elképzelhetetlen, hogy karrierjük során csupán egyetlen cégnél forduljanak meg. A megváltozott munkavállalói preferenciák a munkaadókat is válaszra késztetik, hiszen a képzett munkaerőért folytatott verseny egyre élesebb – derült ki a KPMG nemzetközi kutatásából. (Miközben a képzett szakemberekből egyre nagyobb hiány van Magyarországon, a cégek csak széttárják a kezüket és nem tesznek semmit.)

Szinte az összes diák (94 százalék) úgy gondolja, a jó karrier építéséhez fontos, hogy kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezzen.   A válaszadók 89 százaléka felkészült arra is, hogy akár többször is más országba költözzön a megfelelő munka érdekében. A diákok csupán 23 százaléka szerint valószínű, hogy egy cégnél fog dolgozni karrierje folyamán, míg 27 százalékuk számára ez elképzelhetetlen.

Az egyetemisták mintegy fele (46 százalék) úgy gondolja, a jelenlegi instabil környezet megnehezíti a munkakeresést tanulmányaik befejezése után, míg 60 százaléka aggódik amiatt, hogy egy újabb pénzügyi válság jelentős hatással lenne karrierjük alakulására.

Már nem csak a fizetés a lényeg

A pályakezdőket ma már nem csupán a fizetés motiválja – sokkal szélesebb spektrumot vesznek figyelembe, amikor arról döntenek, hol dolgozzanak. A válaszadók 89 százaléka számára fontos például az, hogy a munkájuk pozitív és fenntartható változást hozzon a társadalom számára. A megkérdezettek 92 százaléka azt is fontosnak tartja, hogy a szervezet, amelynél dolgoznak, hozzájáruljon egy jobb világ kialakulásához.

Költözők: egyre nehezebb megtartani a munkaerőt
Egyre nehezebb feladat a szakképzett munkaerő megtartása az ország több pontján a gazdaságilag fejlettebb régiók és a külföldi ajánlatok elszívó hatása miatt. A hiányszakmák dolgozói igen könnyen váltanak munkahelyet.
A válaszadók 67 százalékának világos elképzelései vannak arról, milyen szakmában szeretnének elhelyezkedni miután megszerezték diplomájukat: a legnépszerűbb szakterületek a pénzügy (44 százalék) és a szakmai szolgáltatások (23 százalék). Annak ellenére, hogy csupán 10 százalékuk szeretne a technológiai szektorban dolgozni, 66 százalékuk szerint ez az iparág lesz a legsikeresebb a következő 20 évben.

Jó társaságra vágynak a magyar fiatalok

„A magyar piacon azt tapasztaljuk, hogy a pályakezdők a szakmai fejlődési lehetőséget, a fiatalos, dinamikus környezetet és a jó társaságot keresik egy munkahelyen. Emellett természetesen fontos számukra a versenyképes kompenzációs csomag, a hosszabb távon is vonzó, kiszámítható karrier valamint a munka és magánélet egyensúlya. A KPMG magyarországi irodája nem csak a hazai piacon aktív, külföldről is toborzunk munkavállalókat – külföldieket és hazatérő magyarokat egyaránt – akik nyelvtudásukat szinte bármelyik nyitott pozíciónkban kamatoztatni tudják. Nemzetközi adóügyviteli csoportunkban, ahol elengedhetetlen a kiváló nyelvismeret, sok munkatársunk az angol mellett további két-három nyelvet beszél, és összesen közel harminc nyelven tudnak kommunikálni” – mondta Emri Zsuzsanna, a KPMG Magyarország HR-igazgatója.

A KPMG globális HR-vezetője szerint az egyetemisták ma már nem egy adott országhoz kötötten keresik az ambícióiknak és képességeiknek megfelelő karrierlehetőségeket. Sőt, nem csak egy szerepben és egy országban gondolkodnak, hanem gyakran akár 2-3 különböző karriert is elindítanak. „Azoknak a szervezeteknek van lehetősége kitűnni a munkaadók közül, amelyek többféle karrierutat tudnak kínálni különböző országokban” – mondta Rachel Campbell.

Félvállról veszik a munkáltatói márkát a cégek
Sok cég még el sem gondolkodott azon, hogy építsen-e egyáltalán munkáltatói márkát, és akik elkezdték, azok nagy része is csak a nagy szavaknál tart. Pedig nem afféle úri huncutságról van szó, nagyon is megéri foglalkozni a témával. A munkavállalók megtartása kulcskérdés most, amikor már a versenyképességet is veszélybe sodorja a szakemberhiány, a munkavállalók több mint felének fontos, hogy mások mit gondolnak a munkaadójáról.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo