hirdetés

E-ügyintézés magyar módra, papíron

Idén januártól az építési eljárásban a határidőre nem reagáló szakhatóság hozzájárulását megadottnak kell tekinteni, ennek ellenére az építésügyi hatóságok határidőn túl is várnak a szakhatósági véleményre, ráadásul az elektronikusan benyújtott iratokat papíron is bekérik.
hirdetés

Nem csökkennek a vállalkozások adminisztratív terhei - Kép: Freestock

Főszabályként ez év elejétől elektronikus lett az építési eljárás. Mivel az eljáráshoz szükséges dokumentumok rögzítése után a rendszer nem ad lehetőséget a javításra, így ha valamilyen adatot korrigálni kell, azt csak a hatóság közreműködésével lehet megtenni. Mindez meghosszabbítja az átfutási időt - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal (IFK) Egyesület.

A  rendszer elméletileg lehetővé teszi az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokban az elektronikus kérelem- és tervbeadást, valamint az elektronikus ügykezelést.  A kérelmezők ügyfélkapus azonosítással egy egységes építésügyi hatósági felületen nyújthatják be engedélyeik vagy igazolásaik iránti kérelmeiket, s az ehhez szükséges mellékleteket elektronikusan csatolhatják. (A további lehetőségekről itt olvashat!)

Az IFK tapasztalatai szerint a hatóságok többsége továbbra is kéri a dokumentumokat kinyomtatva is, amellett, hogy az ügyfél azt elektronikusan már beadta. Az ügyfelek elégtelennek tartják a hatóságok számítógépes infrastruktúrájának a minőségét is. Az IFK a felsorolt problémák zömét azzal magyarázza, hogy túl sok változás zajlik egyszerre a közigazgatásban.

Nem készült fel erre a segítségre az építőipar

Az építőipar mindennapjait alapvetően átalakító változások közül egy másik, hogy kevesebb, mint egy hónap múlva indulna az építőipari lánctartozások felszámolását célzó elektronikus építési napló használatának kötelezettsége. A terv szerint ez is egy eszköz lenne a körbetartozások felszámolásához, a szakma azonban inkább elhalasztaná a bevezetést, mert nem készültek fel rá.

A lánctartozások csökkentése érdekében készült el a polgári törvénykönyv 2013. július 1-jével hatályos, pénzfizetésre vonatkozó szabályozása is, amely szigorúbb fizetési határidőket és szankciókat ír elő. Eszerint megtámadhatók a 60 napnál hosszabb fizetési határidőt meghatározó szerződési feltételek, növekszik a késedelmi kamat mértéke, és 40 eurónak megfelelő behajtási költségátalány fizetésére kötelezhető a késedelmesen fizető szerződő partner. Ezen felül új eszközzel védekezhetnek az indokolatlanul vitatott teljesítésekből adódó késedelmes fizetés ellen a hazai építőipari vállalkozások. Az újonnan létrehozott Teljesítésigazolási Szakértői Szerv kérelemre a legtöbb építési szerződéshez kapcsolódó teljesítést ellenőrizheti – és legfeljebb 60 nap alatt – a bíróság által is elfogadott szakvéleményt állít ki. (Erről itt olvashat bővebben.)

hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo