Diákmunka: csak óvatosan!

A diákmunka alkalmazó és alkalmazott számára is számos előnnyel jár, de ahhoz, hogy tényleg megérje a dolog, a munkáltatónak körültekintően kell eljárnia mind a felelősség, mind a munkafeladat kiválasztása, mind az adózás területén.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az iskolaszövetkezetek évente 130 ezer diáknak biztosítanak munkát és tapasztalatszerzési lehetőséget, jelentős részük, hozzávetőlegesen 50 ezer fiatal kimondottan a nyári hónapokban vállal ilyen feladatokat. Ez azt jelenti például, hogy hozzávetőleg minden hetedik magyar kkv-nál dolgozhatna egy diák a nyári szünetben.

A munkaadók elsősorban a gyártás, a kereskedelem és a mezőgazdaság területére betanított munkákra keresnek diákokat. Emellett valamennyi ágazatban kínálnak irodai adminisztratív munkákat, várnak diák jelentkezőket nyelvtudást vagy számítógépes ismereteket igénylő szakmai feladatokra, gyakornoki programokba, valamint marketing, promóciós és hostess munkákra is. Nyáron a mezőgazdasági munkák aránya emelkedik meg leginkább, de sok álláslehetőség nyílik fagyizókban, cukrászdákban is.

A diákmunka munkaadói és munkavállalói szempontból is előnyös. A diákok későbbi elhelyezkedése miatt rendkívül fontos, hogy már tanulmányaik során minél több munkatapasztalatot szerezzenek, és már ekkor minél jobban beletanuljanak leendő szakmájukba. A munkaadók számára is előnyös a diákok foglalkoztatása, hiszen kevesebb költséggel jár az alkalmazásuk, és könnyen pótolható velük a nyári szabadságolások miatt kieső munkaerő is.

Így alkalmazzunk diákot, hogy ne bírságoljon a NAV!
Munkaviszony létesítésének feltétele a betöltött 16. életév, ám iskolai szünet alatt már 15 éves nappali tagozatos diákok is foglalkoztathatók. Fiatal munkavállaló munkaviszonyban történő foglalkoztatásához szülői hozzájárulás szükséges. Hagyományos munkaszerződés esetén az alapbérnek diákok esetében is el kell érnie a minimálbér összegét, ami havibéres foglalkoztatás esetén 101 500, óradíjas foglalkoztatás esetén 584 forint. Munkaviszony esetében ki lehet használni azt a lehetőséget, hogy pályakezdők esetében a munkáltatónak bruttó 100 ezer forintig nem kell megfizetnie a 28,5 százalékos adóterhet 180 biztosítási napig. Emellett egészen 25 éves korig – a munkaviszony hosszától függetlenül – a munkáltatói adóteher felét szintén elengedi a szabályozás. (Itt talál minden részletet, hogy hogyan alkalmazzon diákmunkást NAV bírság kockázata nélkül.)
A tapasztalatok azt igazolják, hogy a diákmunkát végzők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását, pedig jellemzően az így szerzett jövedelem is adóköteles!
Jogilag tiszta

Annak érdekében, hogy a diákok nyári munkája legális is legyen, a munkakapcsolat ebben az esetben is a munkaszerződés vagy megbízási szerződés aláírásával jön létre. Semmi esetre se kezdjék meg a munkát úgy, hogy egy-két nappal későbbre tervezik a szerződés aláírását. Az a biztonságos, ha minden esetben a szerződés aláírása után kezdődik a munkavégzés.

A fiatalok foglalkoztatására számos speciális előírás vonatkozik. A fiatal munkavállaló éjszakai munkát nem végezhet, valamint részére rendkívüli munkaidő nem rendelhető el. Éjszakai munkának minősül a 22.00 és 06.00 óra közötti időtartam. Rendkívüli munkavégzésnek a napi munkaidőt meghaladó munkavégzés minősül (pl. a napi nyolc órás munkaidő utáni munka). A diákok napi munkaideje legfeljebb nyolc óra lehet. Ha valaki egyszerre több munkáltatónál is végez munkát, a napi 8 órás korlát szempontjából valamennyi munkaidőt össze kell adni! Négy és fél órát meghaladó munkavégzés esetén legalább harminc perc, hat órát meghaladó beosztás szerinti munkaidő esetén legalább negyvenöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani a fiatal munkavállaló részére. A két munkanap között pedig legalább 12 óra pihenőidőt kell biztosítani. (Ha pl. a munkavállaló beosztása szerint este 21:00 órakor fejezi be a napi munkáját, másnap legkorábban 9:00 órakor kezdhet.) Korlátozásokat tartalmaz a Munka törvénykönyve a pihenőidő kiadásával kapcsolatban is - írja a munkajog.hu. Minden héten két pihenőnapot kell biztosítani számára (az egyébként minimálisan kötelező havi 1 helyett), vagy, ha ehelyett a naptári nappal nem egybeeső pihenőidőt biztosít, az nem lehet kevesebb 48 óránál.

Kép:PP archív

A fiatal munkavállalót nem szabad olyan munkára alkalmazni, amely fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel járhat. Azokat a munkaköröket, amelyekben fiatal munkavállaló nem, vagy csak meghatározott munkafeltételek biztosítása esetén, illetve előzetes orvosi vizsgálat alapján foglalkoztatható, jogszabály határozza meg. A fiatalkorú csak olyan munkakörben, illetve munkahelyeken foglalkoztatható, ahol a munka ellátásához megfelelő élettani adottságokkal rendelkezik, foglalkoztatása az egészségét, testi épségét, illetőleg a fiatalkorú egészséges fejlődését károsan nem befolyásolja, foglalkoztatása az utódaira veszélyt nem jelent, mások egészségét, testi épségét nem veszélyezteti, és a munkára - külön jogszabályokban meghatározottak szerint - alkalmasnak bizonyult. Ennek megfelelően szabályellenes, ha egy vállalat például anyagmozgatást bíz a diákmunkásokra.

Biztosítás, biztonság

Bár a tanulók tapasztalatlanságuk miatt nagyobb eséllyel véthetnek hibákat munkavégzés közben, a munkaadóknak nem kell kockázatot vállalniuk, hiszen a cég által kötött felelősségbiztosítások kiterjeszthetőek a diák munkavállalókra is.

Azokban az esetekben, ha a vállalkozás közvetlenül, azaz például hagyományos munkaszerződésselfoglalkoztat diákot, és a vállalkozás rendelkezik felelősségbiztosítással, a biztosítás hatálya kiterjed a tanulóra is, így mindkét fél nyugodt lehet, biztonságban végezheti munkáját - tájékoztat a Generali. A vállalkozás felelősségbiztosítása egyszerűsített foglalkoztatás esetén is kiterjed a például nyári munkára érkező diákokra, ha harmadik félnek okoznak kárt. Sokan vállalnak munkát iskolaszövetkezeten keresztül. Ebben az esetben az iskolaszövetkezet köt vagy köthet felelősségbiztosítást a diákokra, mely így megtéríti a tanulók által harmadik félnek okozott kárt - azonban a munkáltatónak célszerű ellenőriznie, hogy a szövetkezet gondoskodott-e a biztosításról. Fontos ugyanakkor, hogy a szakmai gyakorlat nem minősül munkaszerződésnek, ezért ebben az esetben az általános felelősségbiztosítás nem nyújt védelmet, ez esetben speciális biztosításra van szükség.

Valamennyi esetre igaz, hogy a felelősségbiztosítást ki kell terjeszteni egy kiegészítő biztosítással azokra a károkra, amelyeket a vállalkozás okoz a tanulónak vagy a tanuló a vállalkozásnak. Így lehet teljes körű a felelősségbiztosítási védelem – mondta Sinkó Ferenc, a Generali vállalatbiztosítási igazgatója.

Milyen terület az ideális?
Az iskolaszövetkezetek tapasztalatai szerint a diákok többsége szívesen dolgozna fesztiválokon, hiszen így amellett, hogy pénzt keresnek, egy-két koncertre is eljuthatnak, és jó társaságban tölthetik a napjaikat. Szintén népszerűek a balatoni vagy más üdülővárosi munkák, és sokan vágynak az aquaparkokba is. Ilyenkor jó eséllyel el lehet helyezkedni a vendéglátásban, ez nemcsak a fővárosra, hanem a vidéki településekre is igaz. A munkáltatók részéről nagy a kereslet például programozók iránt. Ha a diáknak van rá lehetősége, akkor az a leghelyesebb, ha a „szabadidős pénzgyűjtő akciót” összeköti leendő karriere építésével. Ehhez fel kell kutatni a majdani szakterületén működő cégeket, hiszen nincs kizárva, hogy alkalmaznak gyakornokokat. Ezzel több legyet üthet egy csapásra: olyan értékes kapcsolatokra, ismeretségekre tesz szert, melyeket a későbbiekben kamatoztathat; ezen kívül e pár hét alatt több szakmai tapasztalatra tehet szert, mint az iskolai évek alatt összességében, és nem utolsó sorban még fizetést is jár mindezért. A cégek is jól járnak, ha tényleg a szakma iránt érdeklődő nebuló érkezik, hiszen akár a későbbi utánpótlás nevelését is elkezdhetik.

Véleményvezér

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo