Csináld magad: egy technológia, ami csendben megváltoztatja a világot

Egészen új távlatokat nyit a 3D nyomtatás az iparban, de a technológia az élet egyéb területeit is átalakítja. Miközben a világ big data- vagy blockchain-lázban ég, a printerek szép csendben alapjaiban változtatják meg az üzleti modelleket.

„Rövid távon hajlamosak vagyunk túlértékelni egy technológia hatását, miközben hosszú távon alulértékeljük.” Talán semmire sem igaz annyira az amerikai tudós, Roy Amara híres mondása, mint a 3D nyomtatásra. Nemrégiben az egyik legnagyobb, csaknem teljesen automatizált magyarországi gyárban körbevezette a sajtót az igazgató, és amikor valaki azt kérdezte, hogy milyen gyorsan pótolják a meghibásodott alkatrészeket, furcsán nézett a kérdést feltevőre. „Azonnal. Ott áll a sarokban a 3D nyomtatónk, kinyomtatjuk, ami kell.”

Ennek a kis történetnek a fényében talán már érthető, hogy az ipar 4.0 megoldások elterjedésével mind több és több cég miért értékeli át a gyártási technológiáját, és veszi figyelembe az új folyamatok kialakításánál a 3D nyomtatás lehetőségeit is. A Siemens 2018-as előrejelzése szerint 2022-re a 3D nyomtatás 50 százalékkal olcsóbb, és 400 százalékkal gyorsabb lesz, mint ma. Míg jelenleg csak a gyártók 29 százaléka használja alkatrészkészítésre, 2023-ban ez a szám már elérheti a 93 százalékot is, az erre a célra szánt kiadások pedig megduplázódhatnak.

Kép: qz.com

A cégvezetők lemaradtak

Miközben a technológia szélsebesen fejlődik, a cégek a jelek szerint egy kicsit elaludtak. A Gartner megkérdezte a vezérigazgatókat, hogy melyik technológia alakítja át gyökeresen az iparágukat. A 3D nyomtatást, a blockchaint és a mesterséges intelligenciát együttesen is csak egy százalékuk tartotta fontosnak. Sok vezető leragadt a korábbi ipari korszaknál, és továbbra is annak megfelelően gondolkodik a vállalatról és a piacról. Nincs átfogó új elméletük, ráadásul a múlt vállalatmenedzselési megoldásaiban gondolkodnak, amelyek ma már nehezebben alkalmazhatók. Legtöbbjük a bevételekben méri a termelékenységet, és csak kevesek szerint lenne fontos, hogy figyelembe vegyék az új technológiák speciális hatását. Számosan hallottak már az említett újdonságokról, azt is gondolják, hogy ezek hatnak a cégükre, de fogalmik sincs, hogyan.

Az alkalmazási lehetőségek skálája szinte végtelen. Amióta nem csak egyfajta műanyagból tudunk „nyomtatni”, gyakorlatilag minden iparágban, sőt az élet csaknem minden területén megjelenik a technológia. Szingapúrban például egy tengeralattjárót nyomtattak. Kínában már 2014-ben elkészült az első nyomtatott ház, de már szerves anyag is kikerült a „nyomtatóból”: az első szelet mesterséges steaket évekkel ezelőtt eladták, kisütötték és megették.

A 3D nyomtatók a jogi szabályozást is átírják
Ma már szinte bármit elő lehet állítani 3D nyomtatóval: játékokat, alkatrészeket, szemüvegkeretet és akár orvosi eszközöket is. Mivel ezek a nyomtatók viszonylag könnyen beszerezhetők, számos kérdés merül fel az ily módon létrehozott tárgyak minőségével és a szerzői, illetve iparjogvédelmi jogok esetleges megsértésével kapcsolatban.
De itt nem áll meg a fejlődés: a Gartner 2017-ben közreadott előrejelzése szerint a 3D nyomtatás az egészségügyben – ahol jelenleg is komoly mértékben használják a technológiát – öt éven belül általánossá válik. Az így készült implantátumok már most piacképes termékek. Csak a csípő- és térdpótlások piaca globálisan 2022-re elérheti a 15 milliárd dolláros volument.

Otthon legyártod, amit kell

Képzeljük el, hogy eltörik egy apró alkatrész a mosógépben. Ebben az esetben többnyire szerelőt hívunk, aki megrendeli az alkatrészt, ami csak hetek múlva érkezik meg a gyárból. Addig marad az utcai mosoda. A 3D nyomtatásnak köszönhetően azonban egyszerűen kiválasztjuk a listából a modellt, a printer előállítja a kért alkatrészt, amit a szerelő öt perc alatt kicserélhet – ha mi magunk nem tesszük meg. A 3D nyomtatás abban segít, hogy a személyre szabott termék egyszerűen és nem utolsósorban gyorsan elkészíthető, így sokkal több ember számára válik elérhetővé, hiszen a bekerülési költsége is nagyságrendekkel kisebb.

Ez az új típusú, forradalmi „csináld magad” lehetőség az ellátási láncok teljes átalakítását vonja maga után. A folyamat már elindult, első körben a központosítás helyetti elosztott gyártással. A cégek arra törekednek, hogy a vásárlókhoz közelebb állítsák elő a végterméket. A 3D nyomtatás általánossá válásával már nem a termék előállítása lesz a profittermelés kulcsa, hanem az előállításhoz szükséges információ értékesítése. Ez természetesen felveti a szellemi tulajdonjogok kérdését: a kalózkodás, ami most még „csak” a zeneipart, és a mozisztárokat érinti, minden vállalat számára kardinális kérdéssé válhat. A Gartner szerint még az évtized vége előtt világszinten az autóalkatrészek, játékok, számítástechnikai eszközök és fogyasztási cikkek gyártói mintegy 15 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetnek majd el a 3D nyomtatóval előállított eszközök miatt.

Személyre szabható protézis készülhet az új 3D eljárással
A betegre szabott mesterséges izületeket, különleges repülőgép-alkatrészeket tudnak előállítani az új fajta 3D nyomtatási eljárással a Kaliforniai Egyetem kutatói
Gyártás házilag

A technológia fejlődésével idővel akár több anyagot, köztük grafént is használhatunk; a printelő gépekkel pedig házilag is készíthetünk olyan termékeket, amiket aztán értékesítünk. Otthoni 3D magángyárak alakulhatnak ki, még ha ez először nem is válik általánossá. A folyamat ugyanis meglehetősen nagy energiaigényű, ezért érdemes lehet például a gyártási időszakot összehangolni a megújuló energiaforrások termelési csúcsidőszakával. És ez nem a távoli jövő: miközben a professzionális gépek ugyan több tízmillió forintba is kerülhetnek, a kisebb gépek – amikkel számos termék akár házilag is előállítható – már néhány százezer forintért beszerezhetők.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo