Személyre szabható protézis készülhet az új 3D eljárással

2019. február 16. szombat - 10:03 / piacesprofit.hu
  •    

A betegre szabott mesterséges izületeket, különleges repülőgép-alkatrészeket tudnak előállítani az új fajta 3D nyomtatási eljárással a Kaliforniai Egyetem kutatói.

A 3 dimenziós nyomtatás új lehetőségeit dolgozták ki az egyetem Berkeley-i részlegében. A hagyományos 3D eljérásnál régegről rétegre nyomtatnak, ami viszonylag lassú folyamat. A készített tárgy külső felületének minősége behatárolt és gyakran van szükség utólagos munkálatokra.

pixabay.com

pixabay.com

Az új módszernél a másolandó tárgyat először különböző szögekből fényképezik. Az egyes képeket vetítőberendezés rakja össze, majd a fénymintát folyékony, fényérzékeny rétegre juttatja, az pedig a kapott fénymintát követve szilárdul meg.

Attól függően, milyen az eredeti anyag, kinyomott másolata lehet akár 0.3 mm vékony, vagy lehet rendkívül vékony feülete, amellyel más tárgyakat be lehet burkolni. Kis tárgyakat így sokkal gyorsabban lehet előállítani, mint a korábbi módszerrel: így az amerikai kutatók Rodin A gondolkodó című híres szobrának másolatát kevesebb,mint egy perc alatt nyomtatták ki.

A módszer kiválóan alkalmas lehet a páciens testére szabott implantátumok, vagy a légiközlekedésben használt alkatrészek előállítására.

(Forrás: dpa)

Versenyezhetünk-e a Szilícium-völggyel?
Jó ötletek vannak, de a tőkehiány és a túlzott óvatosság miatt nem lesz új Tesla, Apple vagy Google az európai startupokból. Az EU-s kockázati befektetőknek most azt kell kitalálniuk, mi lesz a technológiai fejlődés következő nagy hulláma.