hirdetés

Célállomás: Új-Zéland

Új-Zéland többéves kormányzati program keretében 2013-ra elérte, hogy a világ harmadik legjobb üzleti környezetét kínáló országaként tartsák számon. A változások hátterében elsősorban az a szándék állt, hogy a mindentől távol eső szigetre ne csak a turisták, hanem az üzleti élet szereplői is felfigyeljenek.
hirdetés

Már nem csak az állattenyésztéséről és környezeti értékeiről híres a déltengeri szigetország - Kép: Pixabay

Az ország többéves üzletfejlesztési kormányprogramjának egyik utolsó, de fontos lépcsője az úgynevezett Look Through Company (LTC) adózási forma bevezetése volt. Ez a cégforma korlátolt felelősségű (limited) társaságot takar, amely azonban különleges adózási státuszt élvez. Új-Zélandon a társasági adó mértéke 28 százalék, de az LTC adózást választó cég nem minősül adóalanynak, vagyis a nyeresége után nem kell társasági adót fizetnie. A módszer lényege, hogy a céget adózási szempontból „átlátszónak” tekintik, és a jövedelme után csak a részvényeseknek merül fel adófizetési kötelezettsége, azaz csak a tulajdonosok szintjén kell adózni a nyereség után. Ha a részvényesek nem új-zélandi személyek, akkor helyben a tulajdonosok szintjén sem kell adót fizetni a vállalkozás nyeresége után (feltéve, hogy a nyereség nem Új-Zélandról származik).

Egy LTC-nek legfeljebb öt magánszemély részvényese lehet. A részvényesek esetében további feltétel, hogy mindegyikük ugyanolyan jogosultságokkal rendelkezzen, nem lehet például osztalékelsőbbségi vagy szavazatelsőbbségi részvényeket kibocsátani, amelyek egyes részvényeseknek előnyöket nyújtanak. A vállalkozás alaptőkéjére nincs minimumkövetelmény, ráadásul a részvényeseknek nem szükséges ténylegesen befizetniük a cég bankszámlájára.

Ugyancsak népszerű társasági forma az úgynevezett Limited Partnership (LP), amely ugyanolyan adóelőnyöket nyújt, mint az LTC. Az LP hasonlít a magyar betéti társaságra, ugyanis szükséges legalább egy olyan tag, amelynek a felelőssége korlátlan a cég tartozásaiért, és rendszerint ez a tag látja el a társaság képviseletét is. A tagok létszáma nincs meghatározva, és lehetőség van arra is, hogy egy másik vállalkozás szálljon be tagként.

ÉRTÉKELÉS
Politikai és gazdasági stabilitás 10
Társasági jogi jellemzők 9
Infrastruktúra 9
Adórendszer 9
Bankrendszer 8
Összesen 45
Megjegyzés: 1 a legalacsonyabb, 10 a legmagasabb pontszám.
Az adómentes státusznak köszönhetően mindkét cégformát egyre gyakrabban alkalmazzák a nemzetközi kereskedelemben, de számos példa található befektetési és holdingtevékenységet végző társaságokra is. Mindkét cégforma esetében szükséges, hogy a vállalkozás az üzleti év zárását, vagyis március 31-ét követően elkészítse beszámolóját, viszont ezt alapesetben nem kell benyújtania egyetlen hivatalos szervhez sem, elegendő, ha a társaság a székhelyén tárolja.

Az új-zélandi dollár manapság a legismertebb devizák között szerepel, és a szigetország bankrendszere is fejlett (bár néhány internetes szolgáltatás csak a hazai pénznem tekintetében érhető el). A bankszektor három legkiemelkedőbb szereplője az ANZ, a Westpac és az HSBC. Úgy tűnik, hogy az itt bemutatott intézkedéseknek köszönhetően a bor- és a gyapjúipar mellett Új-Zéland az üzleti és pénzügyi szolgáltatásainak köszönhetően is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a külföldi befektetők körében. Nemzetközi elismertségét erősíti az a körülmény is, hogy aktív résztvevője a legtöbb világszervezetnek és gazdasági szövetségnek.

 Dr. Magyar Csaba, a Crystal Worldwide Kft. jogi igazgatója,

a Piac & Profit szakértő partnere

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo