hirdetés

Célállomás: Új-Zéland

Új-Zéland többéves kormányzati program keretében 2013-ra elérte, hogy a világ harmadik legjobb üzleti környezetét kínáló országaként tartsák számon. A változások hátterében elsősorban az a szándék állt, hogy a mindentől távol eső szigetre ne csak a turisták, hanem az üzleti élet szereplői is felfigyeljenek.
hirdetés

Már nem csak az állattenyésztéséről és környezeti értékeiről híres a déltengeri szigetország - Kép: Pixabay

Az ország többéves üzletfejlesztési kormányprogramjának egyik utolsó, de fontos lépcsője az úgynevezett Look Through Company (LTC) adózási forma bevezetése volt. Ez a cégforma korlátolt felelősségű (limited) társaságot takar, amely azonban különleges adózási státuszt élvez. Új-Zélandon a társasági adó mértéke 28 százalék, de az LTC adózást választó cég nem minősül adóalanynak, vagyis a nyeresége után nem kell társasági adót fizetnie. A módszer lényege, hogy a céget adózási szempontból „átlátszónak” tekintik, és a jövedelme után csak a részvényeseknek merül fel adófizetési kötelezettsége, azaz csak a tulajdonosok szintjén kell adózni a nyereség után. Ha a részvényesek nem új-zélandi személyek, akkor helyben a tulajdonosok szintjén sem kell adót fizetni a vállalkozás nyeresége után (feltéve, hogy a nyereség nem Új-Zélandról származik).

Egy LTC-nek legfeljebb öt magánszemély részvényese lehet. A részvényesek esetében további feltétel, hogy mindegyikük ugyanolyan jogosultságokkal rendelkezzen, nem lehet például osztalékelsőbbségi vagy szavazatelsőbbségi részvényeket kibocsátani, amelyek egyes részvényeseknek előnyöket nyújtanak. A vállalkozás alaptőkéjére nincs minimumkövetelmény, ráadásul a részvényeseknek nem szükséges ténylegesen befizetniük a cég bankszámlájára.

Ugyancsak népszerű társasági forma az úgynevezett Limited Partnership (LP), amely ugyanolyan adóelőnyöket nyújt, mint az LTC. Az LP hasonlít a magyar betéti társaságra, ugyanis szükséges legalább egy olyan tag, amelynek a felelőssége korlátlan a cég tartozásaiért, és rendszerint ez a tag látja el a társaság képviseletét is. A tagok létszáma nincs meghatározva, és lehetőség van arra is, hogy egy másik vállalkozás szálljon be tagként.

ÉRTÉKELÉS
Politikai és gazdasági stabilitás 10
Társasági jogi jellemzők 9
Infrastruktúra 9
Adórendszer 9
Bankrendszer 8
Összesen 45
Megjegyzés: 1 a legalacsonyabb, 10 a legmagasabb pontszám.
Az adómentes státusznak köszönhetően mindkét cégformát egyre gyakrabban alkalmazzák a nemzetközi kereskedelemben, de számos példa található befektetési és holdingtevékenységet végző társaságokra is. Mindkét cégforma esetében szükséges, hogy a vállalkozás az üzleti év zárását, vagyis március 31-ét követően elkészítse beszámolóját, viszont ezt alapesetben nem kell benyújtania egyetlen hivatalos szervhez sem, elegendő, ha a társaság a székhelyén tárolja.

Az új-zélandi dollár manapság a legismertebb devizák között szerepel, és a szigetország bankrendszere is fejlett (bár néhány internetes szolgáltatás csak a hazai pénznem tekintetében érhető el). A bankszektor három legkiemelkedőbb szereplője az ANZ, a Westpac és az HSBC. Úgy tűnik, hogy az itt bemutatott intézkedéseknek köszönhetően a bor- és a gyapjúipar mellett Új-Zéland az üzleti és pénzügyi szolgáltatásainak köszönhetően is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a külföldi befektetők körében. Nemzetközi elismertségét erősíti az a körülmény is, hogy aktív résztvevője a legtöbb világszervezetnek és gazdasági szövetségnek.

 Dr. Magyar Csaba, a Crystal Worldwide Kft. jogi igazgatója,

a Piac & Profit szakértő partnere

hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo