Cafeteria - Lehetőségek ma

A hazai vállalkozások számára a munkaerő-felvétel legfontosabb szempontja: az elkötelezettség, a tapasztalat és a fizetési igény a K&H kkv bizalmiindex-felmérése szerint. E három kritériumból kettőre költséghatékony választ adhat a munkáltató, ha a béren kívüli juttatásokkal okosan sáfárkodik.

A költséghatékony, tudatos gazdálkodás esélyt adhat arra, hogy a cégnek maradjon erőforrása fejlesztésre, új piacok felkutatására. A béren kívüli juttatások több eleme nem csupán adó- és járulékmegtakarítást jelent a munkáltatónak, de az öngondoskodás eszméjének elterjesztésében is hatékony eszköz, ami azért is fontos, mert a válság egyértelművé tette: sem az egészségügyi ellátás, sem a nyugdíjak finanszírozása nem megoldott a jövőben.

Idén a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályozás jelentősen változott, de nem minden eleme. Érdemes kihasználni például a továbbra is korlátlan mértékig adómentesen adható kockázati élet- és balesetbiztosítást. A személyi jövedelemadó (szja)-törvény alapvetően a halálesetre szóló, nem megtakarítás jellegű biztosításokra vonatkozik, ezek díját - ha a munkavállaló a kedvezményezett - adó- és járulékmentesen fizethetik, és költségként elszámolhatják a vállalkozások.


jelentősen változott a szabályozás

A törvény 1. számú mellékletének 6.3. pontja szerint azonban adómentes a magánszemély javára kifizetett, munkáltató által kötött kockázati életbiztosítás és a visszavásárlási értékkel nem rendelkező baleset- és egészségbiztosítás. A juttatás nem csak a munkavállalóknak nyújtható. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény értelmében a biztosított lehet „az adózóval munkaviszonyban vagy önkéntes jogviszonyban álló magánszemély, az adózó vezető tisztségviselője, tevékenységében személyesen közreműködő tagja". A kockázatinak minősülő életbiztosítás díjára nem vonatkozik az idén bevezetett 500 ezer forintos cafeteriaplafon sem, így ez korlátlanul adható adómentesen.

Ez évtől adómentes, így szintén az egyik legköltséghatékonyabb béren kívüli juttatás lett az egészségbiztosítás is. Ma még viszonylag kevés biztosító rendelkezik a munkáltatóknak készült csomagokkal, de gyors ütemben bővül a kínálat, hiszen a konstrukciótól a szakma sokat vár. A munkáltató a kockázati életbiztosításokhoz hasonló feltétel mellett adhatja a juttatást, ám az adóhatóság tájékoztatása szerint ebben az esetben is körültekintően kell eljárnia.

Mire figyeljünk?
A kockázati élet- és balesetbiztosítási termék kiválasztásakor a biztosítóval való szerződéskötést megelőzően jó, ha a konkrét esetre vonatkozóan a cég állásfoglalást kér az adóhatóságtól. Volt már arra példa, hogy az adómentesnek hitt biztosítási díj után mégis kellett közterhet fizetni.
Bizonyos élethosszig tartó (whole life) konstrukciók díját a biztosítók úgy árazzák, hogy bár a módozat nem megtakarítás jellegű, és csak a kedvezményezett halálakor fizet (ezért lehet adómentes juttatás), a díjába épített jelentős tartalékok miatt – szemben a hagyományos, 1, 5, 10 éves futamidőre kötött életbiztosítással – a módozatnak van visszavásárlási értéke, amit a befizetett összeg és hozamai, valamint a biztosító költségei alapján számítanak ki. A kedvezményezett a szerződéskötést követően bármikor visszavásároltathatja a biztosítóval a biztosítást részben vagy teljesen. Minél később teszi ezt, annál kedvezőbb feltételekkel jut a megtakarításhoz. Az öt éven belüli visszaváltás viszont könnyen lehet ráfizetéses a fizetendő szja, egészségügyi hozzájárulás és kamatadó miatt. A hozam attól függ, hogy milyen eszközökben pihent addig a tőke.
Az adómentes díjú betegségbiztosítás intézményét egyes konstrukciók nagy értékű egészségügyi szűrővizsgálatok (menedzserszűrések) finanszírozására kívánják felhasználni, amikor a biztosító minimális kockázatot vállal, de teljes körű szűrővizsgálatot kínál. Ez viszont adóköteles juttatásnak minősül, a munkavállaló esetében pedig bérjövedelemként vagy egyes meghatározott juttatásként visel közterheket. Az ilyen konstrukciókat a NAV egyértelműen jogszerűtlen adóelőnynek minősíti, tájékoztat az adóhatóság a honlapján.

Az önkéntes kölcsönös nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztárba, valamint a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe a vállalkozás szintén fizethet tagdíj-hozzájárulást a dolgozója számára. Ha ezt a cafeteriarendszeren belül teszik, a juttatás után kedvezményes, 30,94 százalékos közterhet kell fizetni. A havonta adható hozzájárulás egészség- és önsegélyező pénztárak esetében a minimálbér 30, nyugdíjpénztár és foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény esetén 50 százaléka. Az utóbbi két esetben viszont az idén bevezetett 500 ezer forintos cafeteriaplafon miatt a munkáltató nem tudja kihasználni a maximálisan adható havi 46 ezer 500 forintos lehetőséget kedvezményes adózással. Adószakértők szerint erre is van megoldás.

A pénztári törvény szerint az önkéntes nyugdíjpénztárnak a munkáltató adományt adhat - ami költségként elszámolható, így nem rakódnak rá a bérköltséget terhelő kifizetések -, de ehhez adományozási szerződést kell kötnie a pénztárral. Ebben kikötheti, hogy adott összeget ki(k)nek a számláján írjanak jóvá, ily módon kedvezményezett lehet munkaviszonyban, tagi jogviszonyban lévő vagy megbízási szerződés alapján dolgozó pénztártag is. Ez az összeg viszont számára adóköteles jövedelem - mivel egyéni befizetésnek számít, de eho-t nem kell fizetni utána, csak szja-t -, és összevont jövedelemként adózik, tehát jövedelemsávtól függően 16 vagy - 202 ezer forint havi jövedelem felett - 20,32 százalékkal. A következő évi adóbevallásban viszont mint egyéni befizetés után 20 százalékos adójóváírás igényelhető (ez legfeljebb 100 ezer, illetve 120 ezer forint), amelyet a tag egyéni pénztári számláján írnak jóvá. Ezt a megoldást korábban elsősorban vezetők esetében és inkább csak a nagyvállalatok alkalmazták, ma viszont - a cafeteriaadó megemelése és az 500 ezer forintos plafon bevezetése miatt - egyre több kisebb cég is él a lehetőséggel.

Béren kívüli juttatás nyújtásáról bármikor, akár év közben is dönthet egy vállalkozás. Mostanra a jogszabályi feltételek is kirajzolódtak. A munkáltató számára költséghatékony kifizetésekkel a dolgozók lojalitását is lehet fokozni.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo