hirdetés

Cafeteria 2012: átalakítás után

A cafeteriarendszer közel egy éve indult szerkezeti átalakítása lezárult. Az állam célja az volt, hogy egyszerűbb, átláthatóbb, hatékonyabb és olcsóbb rendszert alakítson ki, olyat, amely a hazai vállalkozásokat segíti. Mégsem mindenki elégedett a tavaly év végén véglegesített törvénnyel.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

 


Kép: PP archív

A kormányzat prioritása a belföldi idegenforgalom, a szálláshelyek és a vendéglátás fellendítése, valamint a hazai boltok támogatása. Ez a szempontrendszer vezérelte a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) és az Erzsébet utalvány létrehozását, hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásáért felelős államtitkár egy sajtótájékoztatón, és hozzátette: a két új elemtől a kormány azt reméli, hogy a szállodák, a vendéglátóhelyek és az élelmiszerboltok az elmúlt évek visszaesése után idén növelni tudják a bevételeiket. (A szállodák - különösen a wellness - viszont jól teljesítettek, miközben a panziók és a kempingek egyre kevesebb vendéget vonzanak.) Arra biztatta a hazai munkáltatókat, hogy éljenek az új cafeteriaelemek kínálta adókedvezménnyel. Az eddigi legkedveltebb cafeteriaelemeket magában foglaló SZÉP Kártyára utalt 100 ezer forintos juttatás mindössze 131 ezer forintjába kerül a munkáltatóknak. Cafeteria-tanácsadó cégek viszont úgy látják, a foglalkoztatók körében még mindig meglehetősen nagy a bizonytalanság és a bizalmatlanság, és sok a nyitott kérdés is a juttatások fizikai kivitelezése körül.

Nehezen terjed

A SZÉP kártya a bankkártyákéhoz hasonló fizetési gyakorlat alapján működik: az elveszett kártya letiltható, az egyenleg és a költések online követhetők, és a bankok telefonos ügyfélszolgálata is fokozza a kényelmet. A plasztik öt évig érvényes, az arra érkező pénz pedig a következő év december 31-éig használható fel.

Még egy év
A korábban a szállodáknak évi közel 14 milliárd forintos forgalmat biztosító üdülési csekkre már 2011. szeptember 30. óta nem jár járulékkedvezmény. Ugyanakkor a 2012. január elseje után érvényes csekkekkel – a konkrét lejárati dátumtól függetlenül – a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. döntése értelmében 2012. december 31-éig lehet fizetni a zökkenőmentes kivezetés érdekében. 2012. január elsején összesen 10 milliárd 929 millió forintnyi csekk volt forgalomban a NÜSZ tájékoztatása szerint.

Az elektronikus utalványra évente összesen 450 ezer forint utalható. A háromzsebes utalványról évi 75 ezer forintig egészségmegőrzésre és rekrációra, 150 ezer forintig pedig vendéglátóhelyen meleg étkezésre költhet a munkavállaló. A szálláshely-alszámlára évente legfeljebb 225 ezer forintot utalhat a munkáltató, de ilyen célra a másik két zsebből is lehet költeni. A kártya alszámlái között nincs átjárás, valószínűleg ezért került bele az utolsó pillanatban a rendeletbe az utóbbi kitétel.
- Az elfogadóhelyek számára a kártya egyik nagy előnye az olcsósága, hiszen az üdülési csekk hatszázalékos jutalékával szemben ezúttal csak a forgalom másfél százalékát kell átengedjék. Reményeink szerint az így generált forgalombővülés idén megközelítheti a GDP-növekedés félszázalékos szintjét - mondta Szatmáry Kristóf.

Sok munkáltató és munkavállaló mégis inkább óvatos.
- Van olyan cég, amely még mindig nem teszi be a kártyát a választéklistába. Többen a dolgozókra bízzák a kártyakibocsátó kiválasztását is, mert nem tudják eldönteni, melyik lenne előnyösebb. A „zsebek" feltöltését is inkább havi részletekben vállalják, ami megkönnyíti az elszámolást a kilépő dolgozókkal, mert így nem kell esetleg nagyobb összeget visszafizettetni, ami az üdülési csekknél problémákat okozott - sorolja P. Király Ágnes, a Top Cafeteria ügyvezetője, akinek tapasztalatai szerint a SZÉP kártya étkezési zsebére - vendéglátás alszámla - ott van nagyobb érdeklődés, ahol munkahelyi étkezésre használják. A szállás célú igény még nagyon visszafogott, amit az is magyaráz, hogy ha a munkáltató havi részletekben utal, nyaralásig kevesebb összeget lehet összegyűjteni.

Többen kritizálták a kártya elfogadói hálózatának bővülési ütemét. Félő, hogy ha a juttatások felhasználhatósága akadozik, a juttatás inkább elégedetlenséget szül a dolgozók körében. (Az 1998-ban bevezetett Üdülési Csekk kibocsátásának eredeti célja a belföldi turizmus élénkítése és a szociálisan rászorulók kedvezményes üdülésének segítése volt, felhasználhatóságának körét azonban oly mértékben bővítették, hogy néhol még szépségápolási termékek megvásárlására is fel lehetett használni a támogatott csekket, ami egyáltalán nem szolgálta az eredeti célt.) Körtvélyessy László, a SZÉP kártya kibocsátásáért és felhasználásáért felelős miniszteri biztos viszont úgy véli, „szép ütemben" haladnak a dolgok: 2011. december 31-én már több mint 5000 szálláshellyel kötöttek szerződést, és a tervek szerint 2012 közepén már a 20 ezret is elérheti az elfogadóhelyek száma, ha a kisebb szállodák is csatlakoznak.

Cikkünk holnap folytatódik, akkor kártya-kibocsátók témáját járjuk körül. Látogasson vissza holnap!

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo