Brutális bírságot kapnak jövőre a szabálytalankodó kereskedők

Jövőre jelentős versenyjogi jogszabályváltozás várható, amelynek a rendelkezéseit megsértő kiskereskedelmi láncok akár árbevételük tíz százalékáig terjedő bírsággal nézhetnek szembe – hangzott el a Baker & McKenzie Ügyvédi Irodának a Vállalati Jogtanácsosok Európai Egyesületével (ACCE) közösen tartott konferenciáján.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

A versenytörvény tavalyi módosításának eredményeként a cégek Gazdasági Versenyhivatal (GVH)-engedélyhez kötött tranzakcióikat csak a hivatal engedélyének kézhezvételét követően hajthatják végre. Ha ettől eltérnek, súlyos bírságra számíthatnak.

A vállalkozások korábban – saját kockázatukra – a hatósági döntés előtt is végrehajthatták a tranzakciót, feltéve, hogy az engedély iránti kérelmüket határidőn belül benyújtották a GVH-hoz.  „A szabályozás nem okozott különösebb fennakadást” – hangzott el a Baker & McKenzie Ügyvédi Irodának a Vállalati Jogtanácsosok Európai Egyesületével (ACCE) közösen tartott konferenciáján.

„A várakozásoknak megfelelően a törvénymódosítás nem okozott komoly gyakorlati nehézségeket az elmúlt év tranzakciói során. Számos jogrendszerben, ideértve az Európai Unió versenyjogát is, már régóta érvényesült a végrehajtási tilalom e formája, így a tranzakciók nemzetközi vonatkozása miatt, illetve a felek óvatosságának köszönhetően az esetek többségében eddig is megvárták a GVH döntését az ügylet lezárása előtt” – mondta el Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Baker & McKenzie budapesti irodájának vezetője, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke. (Sok kisebb vállalkozás egyébként jóhiszeműen sérti meg a jogot.)

Hamarosan két éve hatályos ugyanakkor az a szabály, amely lehetőséget ad a kormány számára, hogy egyes tranzakciókat – azok nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánításával – kivegyen a magyar fúziókontroll szabályai alól. A kormány több esetben is élt ezzel a lehetőséggel az elmúlt időszakban, elsősorban energetikai cégek és bankok állam vagy állami tulajdonú vállalkozások általi megvásárlását minősítve nemzetgazdasági jelentőségűnek. A tranzakciók értéke alapján e felvásárlásoknál is szükség lett volna a GVH jóváhagyására, azonban a minősítéssel már nem volt szükség a hatóság engedélyére, ami felgyorsította e tranzakciók zárását, illetve végrehajtását.

„További jelentős jogszabály-változásokra számíthatunk a versenyjog területén” – hívta fel a figyelmet Vörös Péter, a Baker & McKenzie versenyjogász partnere. A kereskedelemről szóló 2005. évi CLIV. törvény (Kertv.) legutóbbi, jövő év január 1-én hatályba lépő módosítása alapján, a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi piacán gazdasági erőfölényben lesznek a 100 milliárd forintnál magasabb árbevételű láncok, ez pedig szigorúbb kötelezettségeket ró majd az érintett vállalkozásokra.

„A törvény eddig is tiltotta az úgynevezett jelentős piaci erővel rendelkező kiskereskedők – elsősorban az országos kereskedelmi láncok – számára azokat a magatartásokat, amelyek a beszállítóikkal szemben visszaélésszerűnek minősültek. (Egyébként egy kisvállalkozás is lehet jogilag erőfölényben.) A módosítás folytán azonban az érintett kereskedők még szélesebb körben lesznek kötelesek arra, hogy a piac egyéb résztvevőivel, így például versenytársaikkal szemben tartózkodjanak a versenyjog által tiltott magatartásoktól. E szabály megsértése esetén ugyanis a GVH a kiskereskedelmi lánc, illetve cégcsoport éves árbevételének tíz százalékáig terjedő bírságot is kiszabhat” – tette hozzá a szakember.

Rettegjetek, agrárkartellek!
A versenytörvény szeptember 1-én hatályba lépő módosítása révén a Gazdasági Versenyhivatal ismét saját hatáskörben alkalmazhat szankciót az agrártermékeket érintő versenykorlátozó megállapodások feltárásakor. Várható, hogy ennek eredményeként a Versenyhivatal ismét aktívabban fog vizsgálódni a mezőgazdasági szektorban. Ez megfontolásra késztetheti az agrárpiac szereplőit, amelyeknek – a kockázatok minimalizálása végett – érdemes felkészülniük a változásra .

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo