Bérektől az adókig: mibe kerül egy vállalkozás 2022-ben?

Az idei év több újdonságot is hozott a vállalkozások életében: a kormányzat számítása szerint 2022-ben 2700 milliárd forinttal kevesebb adó terheli a magyar cégeket. Összeszedtük, hogy milyen adó- és társadalombiztosítási (tb) változásokkal kell számolniuk a cégeknek január 1-től.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az összeállítás eredetileg a Piac&Profit most megjelent száma jelent meg. A lap emellett számos aktuális társadalmi és politikai kérdést feszeget pártatlanul, szókimondóan, miközben a vállalkozások számára is útmutatót ad a mindennapi boldoguláshoz. Vegye le a digitális könyvespolcról az exkluzív interjúkat és vállalkozói sikerrecepteket egyaránt tartalmazó lapot!

Bérek

Január elsejével a havi bruttó minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra nőtt, a gyermekgondozási díj és a nagyszülői gyed értéke eléri a 280 ezer forintot. A felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók gyermekgondozási díja, azaz a diplomás gyed 140 ezer forintra emelkedett. A családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőknek visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelmükből levont adó, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, valamint kisadózó vállalkozások esetében az ezen évet érintő tételes adó negyede. Változás, hogy február 1.–május 31. között a SZÉP-kártyára kapott juttatást élelmiszervásárlásra is felhasználhatják a munkavállalók.

Társadalombiztosítási járulék

A minimálbér és a garantált bérminimum bruttó összegének emelése hatással volt az ezen fizetésekre bejelentett dolgozók béréből levont tb-járulékra. Ennek összege 2020 júliusa óta a bruttó bér 18,5 százaléka, amely a 2022-es minimálbér esetében így havi 37 ezer, míg a garantált bérminimum esetében havi 48,1 ezer forint.

Táppénz

Szintén a minimálbérben és garantált bérminimumban részesülő dolgozók esetében történt itt is olyan változás, amelyet a cégeknek érdemes észben tartaniuk. A minimálbéres és garantált bérminimumra bejelentett dolgozók 2022-ben legfeljebb napi 13 333 forint táppénzre jogosultak. Emellett az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 2022. januártól 8400 forintra (napi 280 forintra) nőtt.

Sok kicsi sokra megy (Fotó: Depositphotos)

Kisvállalati adó

A kiva 11 százalékról 10 százalékra mérséklődött. A kormányzat becslése szerint a már kivázó vállalkozásoknak 10 milliárd forintot jelent az adómérséklés. Jelenleg ez az egyik legnépszerűbb adófajta: míg hat évvel ezelőtt mindössze 6500-an választották, addig 2021 novemberének végére ez a létszám már elérte a 68 ezret.

25 év alatti fiatalok adómentessége

Az érintettek január 1-től az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól. Az intézkedés mintegy negyedmillió fiatalnál hozzávetőleg 140 milliárd forintot hagy.

Szociális hozzájárulási adó (szocho)

A minimálbér-emelésért cserébe a munka közterhe négy százalékponttal, 17 százalékról 13 százalékra mérséklődött január 1-től. Egészen pontosan megszűnt a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, a szocho mértéke pedig a korábbi 15,5 százalékról 2,5 százalékponttal 13 százalékra csökkent. A szakképzési hozzájárulás megszűnésével úgy szabadul meg egy bonyolult adminisztratív kötelezettségtől a magyar cégvilág, hogy a szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző vállalkozások a szociális hozzájárulási adóból lényegében ugyanúgy érvényesíthetik a kedvezményt, mint eddig.

Helyi iparűzési adó

2022-ben is automatikusan jár a legtöbb esetben az alacsonyabb, maximum egyszázalékos adómérték az érintetteknek. Az intézkedés révén a kkv-k összességében 150 milliárd forintot spórolhatnak. Nem alkalmazható az az adórendelet, amely adómérték-emelést vagy adóelőny-szűkítést fogalmazna meg, és a települési önkormányzatoknak 2022-ben sem lesz lehetőségük arra, hogy új, eddig nem lévő helyi adót vagy települési adót vessenek ki.

Kisvállalkozások fejlesztési adókedvezménye

Január 1-től a kisvállalkozások esetében a jelenértéken legalább 50 millió forintos, középvállalkozásoknál pedig legalább 100 millió forintos beruházásnál is alkalmazható a fejlesztési adókedvezmény. Ennek keretében arra lesz lehetőségük a cégeknek, hogy az új beruházások után akár 13 adóévig adókedvezményt érvényesítsenek.

Átalányadó

Teljesen megújult az átalányadó, amely választását nemcsak a legkisebb vállalkozásoknak, hanem sok, munkaviszony mellett egyéni vállalkozóként dolgozónak is érdemes megfontolnia. Az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelme az éves minimálbér feléig adómentes, ami 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy kétmillió forintos bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylése

A korábban behajthatatlanná váló követelések esetében már lejárt a határidő, így 2022-ben csak a 2021. június 10. után behajthatatlanná vált követelések áfája kérhető vissza önellenőrzéssel.

Távmunka

A vállalkozások az otthoni munkavégzéshez költségtérítést számolhatnak el, amely legfeljebb a havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig adómentes, a távmunkavégzésben töltött napok arányában.

Céges kerékpár

Újdonság, hogy adómentessé vált a kifizető vállalkozás által magánszemélyeknek biztosított, kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motorral segített kerékpár magáncélú használata.

Véleményvezér

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo