Befektetővel tárgyal? 9 dolog, amire figyelnie kell!

Számtalan jó ötlet hever a polcon és legalább ennyi meg nem értett zseni szaladgál köztünk. De kevés ötletből lesz vállalkozás és még kevesebb válik sikeressé. A legtöbb cég esetében előbb-utóbb eljön a perc, amikor külső forrás bevonására lesz szükség. Amennyiben úgy döntünk, vállalkozásunknak üzleti angyalra vagy kockázati tőkebefektetésre van szüksége, nem árt, ha az alábbi kilenc dologra odafigyelünk, amikor a befektetővel tárgyalunk.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Befektetőből sem könnyű megtalálni az Igazit.
Kép:PP archív

1. Mielőtt elkezdünk tárgyalni, készítsünk világos és tömör üzleti tervet, amelyben az elkövetkező 3-5 évre tervezett kiadásokat, bevételeket, profitot láthatja a befektető. Legyünk transzparensek, de a ne teregessük ki a lapjainkat az első körben! Fontos, hogy legyen az elején egy jól összeszedett vezetői összefoglaló, ami egyben egy kedvcsináló is a vállalkozásunkhoz. (A Piac&Profit szakértőjének részletes segítségét itt találja a jó üzleti terv íráshoz.)

2. Az első néhány beszélgetés, a vállalkozás üzleti tervének megismerése után, a befektető  - az esetek többségében - nyilatkozik arról, hogy lát-e fantáziát a cégben vagy sem. Amennyiben a válasza pozitív, érdemes figyelni "minden szavát" és azt is, milyen hangsúllyal mondja. Bátran kérjünk tőle magyarázatot az igenre is. Az első igen ugyanis korántsem jelenti a végső igent. Amennyiben a befektető néhány órás beszélgetés és egy excel tábla alapján megkérdezi, hova utalja a pénzt, nem ért gyanakodni. Az ideális befektetőjelölt nem dobálódzik ilyen mondatokkal és nem költi el felelőtlenül a pénzét, akármekkora összegről van is szó.

3. Az első beszélgetések során fektessük le, hogy ki mit vár a másiktól - hány éven belül hova jusson el a cég, milyen bevételeket, profitokat tartanak reálisnak a felek, ha az üzleti tervben szereplő adatok - a befektető szerint korrigálásra szorulnak. Alaposan gondoljuk át, hogy a befektető elvárásai számunkra mennyire tarthatóak. Pontosan tisztázzuk azt is, kinek milyen feladata van (akár részt vesz a napi operatív működésben a befektető, akár nem). A feladatmegosztás elhanyagolása későbbi konfliktusforrás lehet!

Ezt ne mondja soha egy befektetőnek
Fontos, hogy jól megnézzük, ki az, akit "beengedünk" a cégünkbe. De az is, hogy ne riasszuk el azt a potenciális befektetők, aki megfelelő is lehetne. Éppen ezért fogadjon meg öt tanácsot, mit ne tegyen, ha szeretné, hogy komolyan vegyék a támogatók!
4. Próbáljunk meg tájékozódni a befektető korábbi üzleti ügyeiről, befektetéseiről, hátteréről! Könnyen be lehet szerezni információt a Feketelista.hu-ról, az ingyenes cégjegyzékről vagy akár cégbíróságtól. Amennyiben bármi gyanús ügyletbe botlunk, inkább hátráljunk ki a további tárgyalásokból, megállapodásból!

7. Intő jel, ha a befektető-jelölt nem kompromisszum-kész a tárgyalások alatt. Különösen legyünk óvatosak, ha az "én adom a pénzt, ezért én mondom meg mi lesz" alapállással kezel minket, leendő üzlettársait. Csak olyan partnerrel "álljunk össze", akivel azonos módon gondolkodunk arról, hogy mit jelent a tisztességes üzleti magatartás!

8. A kölcsönös bizalom nem jelenti azt, hogy elég szóban megállapodni. Épp ellenkezőleg, mindent le kell írni, pontosabban rögzíteni a társasági szerződésben, kérjük egy ügyvéd segítségét. ez esetben is figyeljünk arra, hogy a befektető mennyire hajlik arra, hogy a mi ügyvédünket, könyvelőnket összehozza a sajátjával - mindenki a  saját embereiben bízik, de fontos, hogy ebben is találjuk kompromisszumot.

9. A társasági szerződés aláírását tárgyalások sora előzi meg. Legyünk óvatosak, ha arra figyelünk fel, hogy tárgyalásról tárgyalásra más-más feltételekkel, célokkal áll elő a leendő befektető. Megállapodáskor mindig a legrosszabbra kell felkészülni, vagyis arra az esetre, hogy minden kezdeti lelkesedés, "lepapírozás" és körültekintés ellenére mégsem úgy alakul az együttműködés, ahogy a felek szerettek volna. Létezik az a mondás, hogy olyan emberrel ne alakíts közös céget, akit nem hívnál meg a családodhoz vacsorázni. Lehet ezzel vitatkozni, de célszerű egy - a felek közreműködésével írásban rögzített - vételi jogot alapító szerződést aláírni a társasági szerződéssel egy időben. (Ehhez egy szerződésmintát adunk itt!)

Négy tipp, hogyan harcolja ki az „igent”!
Néha nagyon nehéz egy partnerrel megértetni a célunkat, elképzelésünket. Anélkül viszont, hogy képes lenne mélyebben belelátni, mit is szeretnénk, és mit is tudunk, automatikusan nemmel fog válaszolni a kérésünkre. A cégvezetőknek éppen ezért nagyon hamar el kell sajátítaniuk a meggyőzés nyelvét, ha szeretnék valamire vinni hosszabb távon. Adunk négy tippet, mi kell ahhoz, hogy végül meglegyen a partner részéről az a bizonyos „igen”:

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo