hirdetés

Az elfelejtett cég

Azok a cégek, amelyek több országban is fejtenek ki tevékenységet, esetleg valamilyen okból országok között szeretné költöztetni a vállalkozást a tulajdonos, már a cégforma kiválasztásával is egyszerűbbé tehetik a dolgukat.
hirdetés

Kép: EU

Az Európai Részvénytársaság, latin nevén: Societas Europaea (SE) létrehozásának jogszabályi feltételeit az Európai Unió teremtette meg 2004-ben. Annak ellenére, hogy nem túl gyakori ez a társasági forma, számos cégjogi és adótervezési lehetőséget rejt magában.

Legalább két különböző tagállamban alapított és bejegyzett rt. egyesülhet egy európai rt.-vé, amelyet valamelyik érintett tagállamban jegyeznek be. A Magyarországon bejegyzett SE-re nem a hazai gazdasági társaságokról szóló törvény vonatkozik, hanem egy egységes európai uniós rendelet, amely ugyanolyan működési keretet jelent Londonban, Párizsban vagy a magyar cégbíróságon azzal, hogy a magyar SE vonatkozásában az európai részvénytársaságról szóló 2004. évi XLV törvény további részletszabályokat állapít meg. Az SE valóban megvalósítja a vállalkozások mobilitását az Európai Unió tagállamaiban, melynek előnyeit elsősorban az unió területén működő, regionális terjeszkedési stratégiát folytató vállalkozások aknázhatják ki leginkább. Ez a cégforma biztosítja a lehetőséget, hogy a különböző tagállamokban már működő társaságok határokon átnyúló struktúrává szerveződjenek, tevékenységüket több tagállamban egy cégként folytassák.

A jegyzett tőke minimuma 120 ezer euró – mintegy 30 millió forint –, és a székhely szerinti ország cégbírósága jegyzi be a vállalkozást. A magyar részvénytársasági formára hasonlít leginkább, de vannak különbségek. Például az, hogy külső igazgatóságot kell létrehozni, azaz nem láthatja el a funkciót a saját alkalmazott és a tulajdonosok. Magyar vállalkozás bárhol Európában bejegyeztetheti a cégét ebben a formában, és ahol a gazdasági tevékenységét végzi, az ottani adószabályok és kedvezmények vonatkoznak az SE-re. A kockázati tőkealapok számára is vonzó az átlátható, magasabb szabályozottságú cégforma.

Önnek milyen cégforma lenne ideális?
Volt már olyan helyzetben, hogy vállalkozásának cégformája korlátokat állított üzleti tervei véghez vitelénél? Hallott a nagy cégek birodalmából fúziókról, összeolvadásokról, beolvadásokról, szétválásokról, kiválásról, csak nincs tisztában azok gyakorlati hasznosságával, előnyeivel? Mikor, mire lehet a szervezeti átalakulási formákat előnyösen, célszerűen használni üzleti tervei érdekében? Vagy a cégmegszüntetés adózási, jogi stb. következményeit szeretné megismerni? Ha tudni akar a gyakorlatias részletekről, várjuk a KKV-AKADÉMIA második szakmai konzultációján. Részletek és regisztráció itt!
Valamennyi tagállam elismeri

Az alapításkor a társaság ügyvezetésének ugyanabban az államban kell lennie, mint ahol a székhelye található, azonban ezt követően a menedzsment bármelyik uniós tagállamba áthelyezhető. Az SE elsősorban azoknak lehet kedvező választás, akik számos uniós országban fejtenek ki tevékenységet, ugyanis ezt a társasági formát valamennyi tagállam elismeri – magyarázza az e cégformára vonatkozó szabályozást a Piac&Profit szakértője, dr. Magyar Csaba, a Crystal Worldwide Ltd jogi igazgatója.

Offshore – Csak szabályosan!
Érdemes megvizsgálni olyan adótervezési lehetőségeket, amelyek komoly költségelőnnyel járhatnak a magyar vállalkozók számára, ugyanakkor a nemzetközi szabályok, korlátok betartása ehhez elengedhetetlen. Hiszen a börtönfal választja el az adóelkerülést és az adótervezést. Itt olvashat részletesen a legális offshore lehetőségeiről.
A bejegyzést követően a székhely is áthelyezhető bármelyik tagállamba anélkül, hogy a cég átalakulna vagy végelszámolása válna szükségessé. Az áthelyezést követően ugyanazok a társasági jogi szabályok lesznek irányadóak az SE-re, mint amelyek a bejegyzés helyszínén érvényesek voltak. Ezt a lehetőséget kihasználva az SE tulajdonosai egy másik piac megcélzása esetén nem kényszerülnek újabb cégalapításra, és ily módon csökkenthetik költségeiket, ráadásul kiszámíthatóságot biztosít az a körülmény, hogy a változatlanok maradnak a társasági jogi előírások – folytatja a szakember.

Adóoptimalizálásra is használható

Az SE akkor is átköltözhet egy másik tagállamba, ha emelkednek az adók az adott országban. További adóelőnyöket nyújthat, ha egy holdingfunkciót betöltő SE részére fizetnek ki osztalékot, jogdíjat és kamatot. Számos tagállam adót állapít meg az ilyen jellegű kifizetésekre még akkor is, ha a kifizetés címzettje az unióban van bejegyezve. Néhány tagállam közötti adóegyezmény azonban rögzíti, hogy a két ország között nincs lehetőség az ilyen jellegű kifizetések megadóztatására. Adótervezési szempontból érdemes egy olyan tagállamba bejegyezni az SE székhelyét, amely rendelkezik ilyen megállapodással a kifizetést teljesítő cég országával.

Fontos kiemelni – teszi hozzá dr. Magyar Csaba, hogy a székhely megléte ilyen esetekben nem elegendő feltétel az adóegyezmény alkalmazásához, ugyanis az ügyvezetésnek is a kifizetést fogadó tagállamban kell lennie. Ha az SE nem holdingfunkciót tölt be, hanem leányvállalatként működik, akkor ugyanez a megoldás alkalmazható, csak fordítva kell megközelíteni az osztalék, jogdíj és kamat kifizetését.

Hogyan költözhet külföldre egy cég?
Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy elviszi a vállalkozását, jogilag ennek nincs akadálya, csak meg kell találnia a költség és adminisztráció szempontjából  optimális módot. A céges költözés legegyszerűbb formája a magyarországi társaság jogutód nélküli megszüntetése, és a másik országban egy új cég alapítása. Ez azonban csak kevesek számára jó megoldás, a legtöbb esetben ugyanis hatalmas költséget jelent. Itt olvashat részleteket.
hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo