Az elfelejtett cég

Azok a cégek, amelyek több országban is fejtenek ki tevékenységet, esetleg valamilyen okból országok között szeretné költöztetni a vállalkozást a tulajdonos, már a cégforma kiválasztásával is egyszerűbbé tehetik a dolgukat.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: EU

Az Európai Részvénytársaság, latin nevén: Societas Europaea (SE) létrehozásának jogszabályi feltételeit az Európai Unió teremtette meg 2004-ben. Annak ellenére, hogy nem túl gyakori ez a társasági forma, számos cégjogi és adótervezési lehetőséget rejt magában.

Legalább két különböző tagállamban alapított és bejegyzett rt. egyesülhet egy európai rt.-vé, amelyet valamelyik érintett tagállamban jegyeznek be. A Magyarországon bejegyzett SE-re nem a hazai gazdasági társaságokról szóló törvény vonatkozik, hanem egy egységes európai uniós rendelet, amely ugyanolyan működési keretet jelent Londonban, Párizsban vagy a magyar cégbíróságon azzal, hogy a magyar SE vonatkozásában az európai részvénytársaságról szóló 2004. évi XLV törvény további részletszabályokat állapít meg. Az SE valóban megvalósítja a vállalkozások mobilitását az Európai Unió tagállamaiban, melynek előnyeit elsősorban az unió területén működő, regionális terjeszkedési stratégiát folytató vállalkozások aknázhatják ki leginkább. Ez a cégforma biztosítja a lehetőséget, hogy a különböző tagállamokban már működő társaságok határokon átnyúló struktúrává szerveződjenek, tevékenységüket több tagállamban egy cégként folytassák.

A jegyzett tőke minimuma 120 ezer euró – mintegy 30 millió forint –, és a székhely szerinti ország cégbírósága jegyzi be a vállalkozást. A magyar részvénytársasági formára hasonlít leginkább, de vannak különbségek. Például az, hogy külső igazgatóságot kell létrehozni, azaz nem láthatja el a funkciót a saját alkalmazott és a tulajdonosok. Magyar vállalkozás bárhol Európában bejegyeztetheti a cégét ebben a formában, és ahol a gazdasági tevékenységét végzi, az ottani adószabályok és kedvezmények vonatkoznak az SE-re. A kockázati tőkealapok számára is vonzó az átlátható, magasabb szabályozottságú cégforma.

Önnek milyen cégforma lenne ideális?
Volt már olyan helyzetben, hogy vállalkozásának cégformája korlátokat állított üzleti tervei véghez vitelénél? Hallott a nagy cégek birodalmából fúziókról, összeolvadásokról, beolvadásokról, szétválásokról, kiválásról, csak nincs tisztában azok gyakorlati hasznosságával, előnyeivel? Mikor, mire lehet a szervezeti átalakulási formákat előnyösen, célszerűen használni üzleti tervei érdekében? Vagy a cégmegszüntetés adózási, jogi stb. következményeit szeretné megismerni? Ha tudni akar a gyakorlatias részletekről, várjuk a KKV-AKADÉMIA második szakmai konzultációján. Részletek és regisztráció itt!
Valamennyi tagállam elismeri

Az alapításkor a társaság ügyvezetésének ugyanabban az államban kell lennie, mint ahol a székhelye található, azonban ezt követően a menedzsment bármelyik uniós tagállamba áthelyezhető. Az SE elsősorban azoknak lehet kedvező választás, akik számos uniós országban fejtenek ki tevékenységet, ugyanis ezt a társasági formát valamennyi tagállam elismeri – magyarázza az e cégformára vonatkozó szabályozást a Piac&Profit szakértője, dr. Magyar Csaba, a Crystal Worldwide Ltd jogi igazgatója.

Offshore – Csak szabályosan!
Érdemes megvizsgálni olyan adótervezési lehetőségeket, amelyek komoly költségelőnnyel járhatnak a magyar vállalkozók számára, ugyanakkor a nemzetközi szabályok, korlátok betartása ehhez elengedhetetlen. Hiszen a börtönfal választja el az adóelkerülést és az adótervezést. Itt olvashat részletesen a legális offshore lehetőségeiről.
A bejegyzést követően a székhely is áthelyezhető bármelyik tagállamba anélkül, hogy a cég átalakulna vagy végelszámolása válna szükségessé. Az áthelyezést követően ugyanazok a társasági jogi szabályok lesznek irányadóak az SE-re, mint amelyek a bejegyzés helyszínén érvényesek voltak. Ezt a lehetőséget kihasználva az SE tulajdonosai egy másik piac megcélzása esetén nem kényszerülnek újabb cégalapításra, és ily módon csökkenthetik költségeiket, ráadásul kiszámíthatóságot biztosít az a körülmény, hogy a változatlanok maradnak a társasági jogi előírások – folytatja a szakember.

Adóoptimalizálásra is használható

Az SE akkor is átköltözhet egy másik tagállamba, ha emelkednek az adók az adott országban. További adóelőnyöket nyújthat, ha egy holdingfunkciót betöltő SE részére fizetnek ki osztalékot, jogdíjat és kamatot. Számos tagállam adót állapít meg az ilyen jellegű kifizetésekre még akkor is, ha a kifizetés címzettje az unióban van bejegyezve. Néhány tagállam közötti adóegyezmény azonban rögzíti, hogy a két ország között nincs lehetőség az ilyen jellegű kifizetések megadóztatására. Adótervezési szempontból érdemes egy olyan tagállamba bejegyezni az SE székhelyét, amely rendelkezik ilyen megállapodással a kifizetést teljesítő cég országával.

Fontos kiemelni – teszi hozzá dr. Magyar Csaba, hogy a székhely megléte ilyen esetekben nem elegendő feltétel az adóegyezmény alkalmazásához, ugyanis az ügyvezetésnek is a kifizetést fogadó tagállamban kell lennie. Ha az SE nem holdingfunkciót tölt be, hanem leányvállalatként működik, akkor ugyanez a megoldás alkalmazható, csak fordítva kell megközelíteni az osztalék, jogdíj és kamat kifizetését.

Hogyan költözhet külföldre egy cég?
Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy elviszi a vállalkozását, jogilag ennek nincs akadálya, csak meg kell találnia a költség és adminisztráció szempontjából  optimális módot. A céges költözés legegyszerűbb formája a magyarországi társaság jogutód nélküli megszüntetése, és a másik országban egy új cég alapítása. Ez azonban csak kevesek számára jó megoldás, a legtöbb esetben ugyanis hatalmas költséget jelent. Itt olvashat részleteket.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo