AmCham: így lehetne növelni a magyar vállalkozások versenyképességét

Hetven javaslatban összegezte az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary), hogy a következő években miként lehetne növelni az ország és a magyar cégek versenyképességét.

(Fotó: Pixabay)

A digitalizáció és innováció, a humán tőke fejlesztése és az üzleti környezet számottevő javítása áll a középpontban abban a tervben, amit a közelmúltban fogadott el az AmCham. Ennek részleteit most hozta nyilvánosságra Stratégiai Munkaterv néven a háromszáz tagvállalatot és azok több mint kétszázezer munkavállalóját számláló szervezet. A terv iránymutatóként szolgál a 2021- 2025-ös időszakban a szervezetnek és nyilvánvalóan a kormány számára is megszívlelendő.

Az anyagban közölt kiegészítő ábrák és grafikonok jól alátámasztják, hogy milyen jelentős Magyarország lemaradása egyebek mellett a digitalizációs és innovációs kiadásokban vagy az oktatásban.

A Stratégiai Munkaterv azokat a kulcsterületeket mutatja be, amelyeken a kamara szakértői szerint jelentős változásokat lehet és kell elérni Magyarország versenyképességének javításához. A munkatervben megfogalmazott irányvonalak, javaslatok a kamara tagjainak szakmai anyagain, valamint a gazdasági trendeket és a koronavírus-járvány gazdaságai hatásait elemző kutatásokon alapul.

A 70 javaslatot tartalmaz a fenti három területen, amelyek a fellendülést és növekedést, valamint a fenntarthatóbb és versenyképesebb magyar gazdaság megteremtését szolgálják.

„Azokat a hazánkban működő amerikai és nemzetközi vállalatokat, illetve magyar cégeket képviseljük, akik gazdaságunk motorjai. Azért dolgozunk, hogy további befektetéseket indíthassanak, növekedhessenek, több embert foglalkoztathassanak és sikeresek lehessenek. Hiszünk abban, hogy Magyarország erősebb lehet a világjárvány után, a gazdaság újraindításában pedig kulcsszerepet játszanak a piaci szereplők” - mondta Szabó Zoltán, az AmCham elnöke.
A Kamara elkötelezett amellett, hogy az üzleti élet egyéb szereplőivel és a kormány döntéshozóival együttműködve jelentős változásokat érjen el a főbb területeken, amelyek kritikus fontosságúak az ország versenyképességének megerősítése és javítása érdekében. Az alábbi grafikonról – ezt is betették a terv alátámasztására – éppen azt lehet kiolvasni, hogy Magyarország hátul kullog a különféle rugalmas foglalkoztatási formák terén, különösen a részmunkaidős megoldásoknál.

Mire összpontosít tehát az AmCham?

OKOS NÖVEKEDÉS – A digitális átalakulásban rejlő potenciál kiaknázása, az innováció és a K+F ösztönzése, a termelékenység növelése egy fenntartható gazdaság kialakítása érdekében.

HUMÁN TŐKE – Hatékony és támogató munkaerő-piaci szabályozás kialakítása, valamint oktatási reformok szorgalmazása egy magasan képzett, rugalmas és alkalmazkodó munkaerő megteremtéséért.

ÜZLETI KÖRNYEZET – Kiszámítható, stabil szabályozói környezet és versenyképes adórendszer kiépítése, a közigazgatási folyamatok egyszerűsítése, valamint vállalatirányitási és megfelelési jógyakorlatok népszerűsítése.

A következő grafikon kitűnőan mutatja, hogy a felnőttek Európa fejlett országaiban jóval nagyobb arányban vesznek részt valamilyen oktatási formában, mint nálunk. Az AmCham szerint ezen sürgősen javítani szükséges.

„Közös felelősségünk egy egészséges, fenntartható és versenyképes Magyarország kialakítása. Nem elég csak javaslatokat tennünk a kormánynak, ki kell állnunk az elveink és értékeink mellett, hogy sikerrel járjunk. Munkatervünkben olyan kötelezettségeket vállal közösségünk, mint a jövő generációk oktatása, a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság megoldásainak terjesztése, a felelős és átlátható üzleti kultúra előmozdítása, valamint a vállalati együttműködések ösztönzése” – fűzte hozzá Szabó Zoltán.

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo