hirdetés

A bankok és a SZÉP kártya

A cafeteria rendszer átalakításával a kormányzat prioritása a belföldi idegenforgalom, a szálláshelyek és a vendéglátás fellendítése, valamint a hazai boltok támogatása. Ez a szempontrendszer vezérelte a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) és az Erzsébet utalvány létrehozását. Az elfogadóhelyek számának növeléséért állítólag a kártyát kibocsátó bankok is sokat tehetnek.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

 


Kép: PP/Förster Tamás

Többen kritizálták a kártya elfogadói hálózatának bővülési ütemét. Félő, hogy ha a juttatások felhasználhatósága akadozik, a juttatás inkább elégedetlenséget szül a dolgozók körében. Körtvélyessy László, a SZÉP kártya kibocsátásáért és felhasználásáért felelős miniszteri biztos viszont úgy véli, „szép ütemben" haladnak a dolgok: 2011. december 31-én már több mint 5000 szálláshellyel kötöttek szerződést, és a tervek szerint 2012 közepén már a 20 ezret is elérheti az elfogadóhelyek száma, ha a kisebb szállodák is csatlakoznak. (A SZÉP kártyáról itt olvashat bővebben. - összeállításunk első részében.)

A kártyát kibocsátó - egyelőre - három bank is sokat tehet a szolgáltatói hálózat bővüléséért.
A legnagyobb piaci részesedéssel az OTP rendelkezik: 6000 helyen fogadják el az OTP SZÉP Kártyát, ami azt jelenti, hogy nagyon rendületesen bővül a hálózat. 2011 utolsó negyedévében megtriplázódott az elfogadóhelyek száma a kezdeti időszakhoz képest, míg február és március között közel a duplájára nőtt alig egy hónap alatt. Róth Lajos, az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. (OTPP) vezérigazgatója úgy látja, hogy az alszámlák közül a melegétkezési lesz várhatóan a legnépszerűbb, hiszen az OTP Cafeteriakártya forgalmazási adatai is arra engednek következtetni, hogy a munkavállalók ételvásárlásaikat fedezik legszívesebben a béren kívüli juttatásokból.

Miért csak bankok?
A cafeteriakártya lehetséges kibocsátóinak körét a december végén elfogadott kormányrendelet szigorúan szabályozza. A rendszer nyitott, bárki csatlakozhat, aki az elvárt biztonságot, valamint az országos lefedettséget tudja garantálni – hangsúlyozta Körtvélyessy László, a gazdasági tárca miniszteri biztosa az NGM sajtótájékoztatóján, de hozzátette: – „Úgy véljük, a biztonsági hálót PSZÁF által kontrollált keretekben csak a pénzügyi intézmények biztosítják Magyarországon. A kormányrendelet előírja azt is, hogy a kibocsátónak már legalább százezer kibocsátott kártyával kell rendelkeznie.”

A K&H Bank közel háromezer elfogadóhellyel kezdte meg az együttműködést, az MKB Bank kártyáját pedig 1600 szolgáltatónál fogadják el. A kormányrendelet értelmében a kibocsátóknak ki kell alakítaniuk a keresztelfogadást is, így a szereplők dinamikus bővülésre számítanak év végéig.
- Az MKB-val eddig több mint 900 munkáltató kötött szerződést, és az elfogadóhelyek száma terveink szerint év végére 14 ezerre bővülhet. A kezdeti bizonytalanság természetes, hiszen az új rendszer sok tekintetben más, mint a korábbi. Ezt mindenkinek tanulnia kell - tette hozzá Lehoczky László, az MKB szakembere.

A kormányrendelet értelmében a kibocsátóknak ki kell alakítaniuk a keresztelfogadást is, így a szereplők dinamikus bővülésre számítanak év végéig. Ez azonban úgy tűnik nem megy egészen zökkenőmentesen. 2012. március 1-jén még csak a K&H jelentette be, hogy saját bankkártya elfogadó terminálhálózatán valamennyi bank által kibocsátott SZÉP Kártyát elfogadja. A K&H közleménye szerint várhatóan 2012 áprilisától nyílik lehetőség arra, hogy a K&H SZÉP Kártyát az OTP Bank bankkártya elfogadó termináljain is használni lehessen. A SZÉP Kártyát elfogadó további bankok POS termináljain pedig várhatóan 2012 harmadik negyedévétől használhatják kártyáikat a K&H SZÉP Kártya tulajdonosok.A Világgazdaság értesülései szerint az OTP és az MKB között még folynak a tavaly szeptemberben megkezdett tárgyalások. 

A szolgáltatóknak és üzleteknek külön-külön mindhárom kibocsátóval szerződést kell kötniük, amennyiben a piacon lévő összes kártyát szeretnék elfogadni. Bár a kártya valóban olcsóbb, mint az üdülési csekk beváltása volt, sokakat visszatart a kártyás fizetéshez szükséges POS-terminál hiánya (az üdülési csekket korábban beváltóknak csak körülbelül 20 százalékánál van terminál a Multi-Pay Zrt. felmérése szerint). Körtvélyessy László január végi bejelentése szerint a kormány támogatási rendszert dolgoz ki annak érdekében, hogy a kisebb turisztikai szolgáltatók kedvezményesen juthassanak POS-terminálhoz. Megemlítette azt is, hogy Magyarországon a kiskereskedelemben a kártyás fizetések aránya mindössze 25 százalék, szemben a nyugat-európai 75-80 százalékkal. Azért, hogy a kártyaolvasóval nem rendelkező kisebb elfogadók se legyenek hátrányban, mindhárom kibocsátó lehetővé tette a költés engedélyezését telefonon és interneten keresztül.Mivel a SZÉP kártya felhasználási területei csak az év utolsó napjaira kristályosodtak ki, jelenleg egyetlen étterem, uszoda vagy sportlétesítmény sem szerepel az elfogadóhelyek között. (Eddig 65 ezer, az OTP, az MKB és a K&H bankok által kibocsátott SZÉP-kártya jutott el a munkavállalókhoz és ugyanennyinek folyik a gyártása.)

Cikkünk holnap folytatódik, akkor az Erzsébet utalvánnyal kapcsolatos újdonságokat járjuk körül. Látogasson vissza holnap!

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo