A szomszéd mondja meg kiadhatjuk-e a lakást?

Csak a többi tulajdonos hozzájárulásával lehetne kiadni a lakásokat, és hasonló bejelentési kötelezettség terhelné, mint a szállodákat, bérlakásokat pedig nem lehetne rövidtávon kiadni – áll a Magyar Szállodák Szövetségének javaslatában.

Kép: SXC

„Ugyanazt a bejelentési kötelezettséget kellene előírni a magánlakások bérbeadóinak, mint amilyet a szállodáknak kell teljesíteni. Nemrég kidolgozott javaslatunk azt is tartalmazza, hogy a bérlakásokat rövidtávon ne lehessen kiadni. Azt is szeretnénk, hogy társasházak esetében a többi tulajdonos hozzájárulása is szükséges legyen” – mondta a Magyar Szállodák Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek. Niklai Ákos azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy egy tanulmányból nemrég kiderült, 2010 és 2015 között Budapesten megduplázódott a közösségi szálláshely-kapacitás.

Az Airbnb felületén mért vendégforgalom mintegy hatszorosára emelkedett, a fővárosban körülbelül 9 ezer hirdetés érhető el. A BDO könyvvizsgáló cég elemzése szerint Budapesten a szabadidős turisták jelentős aránya miatt a közösségi szálláshelyek komoly konkurenciát jelentenek a középkategóriás hoteleknek, vendégeket vonnak el a szállodáktól, ennek a szállásadók és érdekképviseleti szerveik rendszeresen hangot is adnak. A szállodaszövetség elnöke ugyanakkor azt is elmondta, a jelenség pozitív következményeivel is tisztában vannak. Mivel összességében így több a vendég, az ország ismertebbé kezd válni a külföldiek körében, emelkedik a turisták száma.

Szerinte ettől függetlenül egységes szabályozásra van szükség. A szövetség álláspontja az, hogy mivel jelentős az engedéllyel nem bíró lakások aránya a foglalási oldalakon, magas az adóelkerülés aránya. Ezért elő kellene írni a szolgáltatónak, hogy kizárólag megfelelő papírokkal bíró lakásokat lehessen kiadni, a honlapjukon tüntessék fel az engedély számát, rendszeresen szolgáltassanak adatokat az önkormányzatoknak, az adóhivatalnak a lakásokban megfordult vendégek, éjszakák számáról, illetve a lakástulajdonosok részére átutalt díjakról. Pontosan úgy, ahogy azt a hagyományos hotelek teszik. Ezen kívül – hasonlóan a nemzetközi példákhoz – a rövid távú bérbeadásnál limitálni kellene a napok számát, maximum százhúsz napban.

A legfurább ötlet is bejöhet
Ha valahol, akkor az Airbnb szállások között tallózva érezhetjük azt, hogy kicsit megőrült a világ, hiszen ki fizetne akár egy fillért is egy fadobozért, vagy egy amerikai teherautósofőr hátsó udvaráért? Pedig erre is van kereslet. Ha a szállásadónak jó az üzleti érzéke, gyakorlatilag bármit kiadhat.

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo