hirdetés

A svéd korona az új svájci frank?

Fent északon van egy ország, ami a mostani, deflációtól rettegő Európában meglehetősen jól teljesít. Mit jelenthet ez a befektetőknek? A K&H Alapkezelő szakemberei elmondják.
hirdetés

Kép: Pixabay

2015-ben 4,5%-kal nőtt a svéd gazdaság, kétszer gyorsabban, mint a szomszédos Németországé. Ráadásul ez a növekedés stabil alapon nyugszik, mivel a háztartások és az állami kiadások mellett a beruházások is erősek. A külkereskedelem is erős, mostanra a GDP 7%-ára nőtt a folyó fizetési mérleg többlete. Az alacsony hozamkörnyezetnek hála dübörög az ingatlanpiac is, a GDP-növekedés pedig már idén eléri a potenciális növekedési ütemet. Az inflációt jelenleg ugyan az olajár itt is lenyomja, de a fentiek alapján az áremelkedés üteme már jövőre eléri a tervezett 2%-os inflációs célt, és várhatóan 2018-ra túl is szárnyalja azt.

Ami ebben a helyzetben a legfontosabb: az éberség
A tavalyi jellemzően emelkedő értékpapír és nyersanyagárfolyamok után, most hektikus változásokra kell felkészülni, ezért a befektetők számára az első negyedévben az éberség és az óvatosság a legfontosabb.
Mit lép erre a svéd jegybank?

Mivel a pozitív kép ellenére továbbra is lefelé mutató kockázatokat lát, és attól tart, hogy a többi központi bank hozzájuk hasonlóan a devizák gyengítésére törekszik, gyengíteni próbálja a koronát: -0,5%-os kamattal, mennyiségi lazítással, szóbeli intervencióval. Ha pedig az Európai Központi Bank jövő héten a várakozásoknak megfelelően tovább lazít, akkor minden jel szerint a svéd Riksbank is arra megy tovább.

Akkor most korona-erősödésre vagy gyengülésre számítsunk?

Az álmoskönyvek szerint nem jó egy jegybank ellen fogadni. De mi van akkor, ha a gazdaság szembemegy a jegybank véleményével? A svájci frank esetében már láthattuk, mibe kerül, ha a jegybank mindenáron gyengíteni akarja a hazai devizát. A svájciakkal ellentétben pedig a svédeknek nincs fix árfolyamplafonjuk. Így könnyen lehet, hogy a svéd korona mégis erősödésre ítéltetett.

Csúnya világ jön az oroszokra – csak álom a 100 dolláros olajár
Londoni iparági elemzők szerint valószínűtlen, hogy a nyersolaj hordónkénti világpiaci ára az évtized hátralévő részében visszaemelkedik az elmúlt évekre jellemző 100 dollár körüli szintekre.
 
hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo