hirdetés

A mezőgazdaság húzza a lízingpiacot

Közel 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az első félévben, ami 40 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az új traktorok piaca 32 százalékkal bővült, új kombájnokból pedig 12 százalékkal több talált gazdára. A Lízingszövetség szerint a mezőgazdasági gépek piacán folytatódhat a növekedés, ami bővülést eredményezhet az agrárlízing területén is.
hirdetés

Jelentősen nőtt a legfontosabb mezőgazdasági gépek piaca: 76,6 milliárd forint értékben kerültek új gépek a gazdákhoz, ami 40 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – közölte a Magyar Lízingszövetség az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján.

Kép: Pixabay

Vitték a traktorokat, a kombájnokat, a magajárókat

A legfontosabb mezőgazdasági gépek közé tartozó traktorok, kombájnok piaca is bővült: az idei év első hat hónapjában 1387 új traktort adtak el a piacon, ami 32 százalékos növekedés jelent éves összevetésben. Új kombájnokból 222 darab kelt el, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg. A szakzsargonban magajáró rakodónak nevezett gépek eladása pedig 68 százalékkal 208 darabra emelkedett.

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára közölte: a lízingvállalatok kulcsszerepet játszanak a traktorfinanszírozásban, számos agrárvállalkozás ugyanis lízingkonstrukción keresztül szerzi be ezeket a járműveket. A közel 77 milliárdos beszerzési érték mintegy 46 százaléka, 35 milliárd forint lízingkonstrukciókon keresztül jutott az értékesítőkhöz.

Hasít a lízingpiac Európában és Magyarországon is
Tavaly 333 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket az európai lízingcégek, a kihelyezett lízingállomány 10,3 százalékkal nőtt 2015-höz képest. A magyar piac is dinamikusan bővül, az első fél évben a finanszírozott összeg 279,4 milliárd forintra rúgott, 19 százalékkal emelkedett éves összevetésben.
Többéves csúcson a kintlévőség Többek között a traktorpiaci bővülésnek köszönhető, hogy az idei első félévben növekedés következett be a mezőgéplízing területén. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek szegmensében a finanszírozott érték – azaz az új kihelyezések összege – 35,2 milliárd forintot tett ki, ami 16 százalékos növekedésnek felel meg. A főtitkár kiemelte, hogy a 16 százalékos növekedés ezen a piacon azért is figyelemre méltó, mert egy évvel korábban a mezőgép-finanszírozásban a jegybank Növekedési Hitelprogramjához köthető kihelyezések aránya 80 százalékos volt, míg az idén ez – a program kifutásával – 36 százalékra csökkent. Ez azt mutatja, hogy az agrárcégek a piaci kamatozású lízinget is jelentős mértékben igénybe veszik.

Az agráglízing-piac bővülését mutatja az is, hogy a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek esetében a tőkekintlévőség – azaz a teljes finanszírozott állomány – a félév végén meghaladta a 109 milliárd forintot, ez 14 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, egyben 2009 óta a legmagasabb érték.

Tóth Zoltán szerint a következő időszakban további stabil növekedés várható az agrárfinanszírozásban, és ezen belül a lízingkonstrukciók népszerűsége fokozódhat.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo