hirdetés

A három legjobb ingyenes szófelhő-generátor

A szófelhő esztétikus és látványos módja lehet az adatok vizualizálásának. A Usernet blogjának segítségével bemutatunk most három ingyenes eszközt, amelyekkel te is szófelhőt generálhatsz.
hirdetés

A szófelhő (angolul word cloud vagy tag cloud) esztétikus és látványos módja a szöveges adatok vizualizálásának. Minél gyakoribb egy szó a szövegben, annál erőteljesebben jelenik meg a felhőben. Légy kreatív, és alakítsd át szövegeidet, ügyfél-visszajelzéseidet, beszédeidet, prezentációidat egyszerű szófelhővé, és kommunikálj a kulcsszavakkal egy könnyen érthető és rendkívül esztétikus módon – olvasható a Usernet blogjának bejegyzésében.

Mire használjuk a szófelhőket?

Az esetek többségében arra használjuk őket, hogy a lehető legegyszerűbb formában adatokat vizualizáljunk velük. Egy szófelhő esetében nincs szükség extra magyarázatra, mindenki ösztönösen megérti, hogy a felhőben szereplő szavak mérete azok gyakoriságára utal. Tehát minél hangsúlyosabban jelenik meg egy szó a felhőben, annál gyakrabban fordul elő a szövegben.

Kép: Pixabay

Szófelhőket használhatsz prezentációkban, weboldalra szánt képeken vagy akár borítóképként valamelyik közösségimédia-oldaladon. De szófelhőket előszeretettel alkalmaznak az oktatásban vagy éppen vállalati környezetben, ahol nagy méretben kinyomtatva pl. egy tárgyaló falát díszítik. Gyakran találkozhatsz velük reklámajándékként is, sokszor feltűnnek bögréken, ingeken, táskákon, tollakon.

Mit csinál egy szófelhő-generátor?

A szófelhő-generátorok népszerű online eszközök. Szavakat, kulcsszavakat, címkéket jelenítenek meg látványos, vizuális formában. A szoftverek általában különböző funkciókkal rendelkeznek, pl. betűtípust, betűszínt, hátteret, formát, elrendezést lehet változtatni bennük, illetve alap szerkesztési lehetőségekkel is bírnak.

Mindegyik eszköznek vannak előnyei és hátrányai egyaránt, renderelési sebességük is általában különbözik, vannak gyorsabbak és lassabbak is. Éppen ezért érdemes többfélét is kipróbálni közülük, mielőtt megtalálnád az igényeidnek megfelelőt.

  1. WordArt.com
Okos adatok: egyre olcsóbb rendszerek a kkv-k szolgálatában
A gépi intelligencia a hatékonyságnövelés talán utolsó forrása. Az okos eszközök, szenzorok közötti kommunikációt, a mesterséges intelligencia-szoftverek használatát a kisebb cégek számára is elérhetővé fogják tenni azok a IoT-hálózatokat, amik most indulnak el az 5G-technológiával. A szenzorok és e rendszerek ára évről évre zuhanni fog, vagyis előnyeit a kkv-szektor is learathatja. Erről is beszéltek az előadók a Piac & Profit ADAT – Az új kincs című konferenciáján.
Elérhetőség: https://wordart.com

A WordArt-ról:

A Wordart.com (korábbi nevén Tagul) lenyűgöző képeket hoz létre, és az egyik legjobb szófelhő-generátor az alábbi listából. Feltölthetsz egy képet, amelynek formáját használhatod a szófelhő kialakítása során. A generátor automatikusan kiválasztja a színeket az eredeti kép alapján. Természetesen többfajta betűtípus és szóirány közül is választhatsz. Már az első próbálkozások is látványos eredményt hoznak, kétségkívül egy könnyen használható eszközzel van dolgunk.

A WordArt.com használata:

Kattints a WordArt hivatkozására, és keresd fel a weboldalt! Keresd meg a kék „Sign-up” linket a bal oldalon, és kattints rá. Add meg a szükséges információkat, és kattints a „Sign-up” gombra. Nézd meg a bejövő leveleidet, és keresd meg a WordArt levelét. Kattints a megerősítő linkre a levélben. Egy olyan oldalra jutsz, ahol lesz egy kék „Create new cloud” link. Katt rá! Ezzel neki is kezdhetsz egy új szófelhő készítésének. Kattints a zöld „Tag source” címsor alatti valamelyik tab-re. Három opció közül választhatsz: „Get tags form URL”, „Get tags from text” és „List of tags”. Add meg az URL-edet, szövegedet vagy tag-jeidet, határozd meg a szöveg jellegét, változtass algoritmust szükség esetén, és szűrd ki a gyakori szavakat, ha jónak látod. Ezután lehetőséged lesz megjelenést, betűtípust, színt változtatni. Módosíts rajtuk nyugodtan, majd pedig kattints a nagy kék „Save changes” gombra. Ha készen vagy a szófelhő szerkesztésével, mentsd el a kész képet a gépedre, töltsd fel egy weboldalra vagy küldd el a linkjét egy ismerősödnek!

  1. WordClouds.com
Elérhetőség: https://www.wordclouds.com/
Mérő László: egy gép nem mondhat nemet
Melyik ajtón jönnek be a robotok? Örömmel fogadjuk őket vagy inkább rájuk csapnánk az ajtót? A mesterséges intelligencia megjelenése számos kérdést vet fel, melyekre a Zukunft Personal Hungary előadójával, Mérő László matematikussal, publicistával és mesterséges intelligencia-kutatóval kerestük a választ, és beszélgettünk robotizációról, kilátásainkról, kreativitásról és egy kicsit a megfoghatón túl a szerencséről is.
A WordClouds-ról:

A WordClouds.com-nak van egy szöveges felugró ablaka, amely kérdez, ha úgy látja, hogy segítségre van szükséged az első szófelhő létrehozásához. Ez csak egy apróság, ami miatt a WordClouds az egyik legfelhasználóbarátabb eszköz a listából. Kezelőfelülete modern, könnyen navigálható, és sok tesztre szabási lehetőséggel bír. A WordArt.com-mal ellentétben a WordClouds.com nem másolja fel automatikusan a megadott szavakat, ami egy kicsit furcsa volt elsőre, de megszokható.

A WordClouds használata:

Kattints a WordClouds linkjére, és menj fel a weboldalára! A „File” gombra kattintva tölts fel egy Office vagy PDF dokumentumot, vagy nyiss meg egy URL-t. De szöveget is természetesen beszúrhatsz, amelyet utána még tovább szerkeszthetsz pl. a szavak kiválasztásával és a szógyakoriság megadásával. Válaszd ki a szófelhő méretét, alakját, laposságát, témáját, színeit és betűtípusát. A szavakhoz hivatkozásokat is megadhatsz egy URL segítségével, amely után a szó kattinthatóvá válik, és a megadott URL-t nyitja meg a böngészőben.

A kész szófelhőt HTML image map-ként mentheted le a „File – Save as PNG/JPG + Image Map” segítségével. Ha megnyitod a mentett HTML fájlt, látni fogod, hogy a szavak kattinthatók. A szoftverrel készült szófelhők szabad felhasználásúak, akár üzleti célokra is.

  1. Wordle
Elérhetőség: http://www.wordle.net

A Wordle-ről:

A Wordle pontos egyensúlyt tart az egyszerűség, könnyű kezelhetőség és a testre szabás között. Nincs annyi beállítási lehetősége, mint más szófelhőkészítő eszközöknek, de amit csinál, azt jól csinálja, és egyszerű használni. Az egyik kedvenc szolgáltatásom a „randomize” gomb, amely egy kattintással összerakja az egész szófelhőt. Érdemes kipróbálni, valóban jól működik! A Wordle egyik legnagyobb hátránya a Java fejlesztőkörnyezet. Mivel Java telepítése nélkül nem működik, ezért bizonyos böngészőkben problémás lehet a használata. Érdemes mindig a legújabb Chrome-mal kipróbálni.

Hogyan használd a Wordle-t:

A fenti linkre kattintva látogass el a Wordle weboldalára, és kattints a „Create your own” szövegre, majd pedig a „Create” linkre! Keresd meg a szófelhőd szövegét, majd pedig másold be a „Paste in a bunch of text” szöveg alatti mezőbe. Egy másik lehetőség, hogy a szöveget tartalmazó weboldal linkjét másolod ki és szúrod be a Wordle-be. Ezután kattints a „Go”-ra, ha beillesztett szöveged van, és a „Submit”-ra, ha egy URL-t szúrtál be. A Wordle egy pillanaton belül legenerálja a szófelhőt. A felső részen lévő eszköztár segítségével tudod a szófelhő megjelenését módosítani. A nyelv, a betűtípus, a layout, a szín módosítása után készen is vagy. Nyomtasd ki a kész képet, vagy mentsd el tetszés szerint!

További ingyenes szófelhő-generátorokról itt olvashatsz!

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo