hirdetés

A bizonytalanság felhalmozásra késztet, és ez nem segít a logisztikai szektor már meglévő terhein - 1. rész

Az orosz-ukrán konfliktus világszerte aggodalmat kelt a gazdasági szereplők és a társadalom körében is. Tulajdonos-vállalatvezetőként, a logisztikai szektor „régi motorosaként” egyrészt nap mint nap harcolunk az elemekkel, hogy a megszokott színvonalon teljesítsünk. Másrészt azt is közelről látjuk, ahogy a különböző piaci szereplők reagálnak a háborús helyzetre, milyen döntéseket hoznak beszerzéseikben a túlélés, újraalakulás jegyében. 
hirdetés

Gyulai Krisztina, közgazdász, az Incon-Logistic Kft. alapító-ügyvezetőjének, a precíziós szállítmányozás szakértőjének véleménycikke.

A rövid háborús elmélet már a múlté, ma már egy hosszabb álló háború mellett foglalnak állást a világpolitikai szakértők. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság minden szintjén jelentős változásokra és azok negatív hatásaira kell felkészülni. Ez természetesen az iparágakon keresztül a logisztikai szektort is közelről érinti.

A logisztika a COVID idején is az érintett ágazatok egyike volt, a lezárások, a termelési volumen csökkenések a logisztikai szektor megtorpanását és visszaesését is előidézte. Azonban, amikor a vírushelyzet a világban normalizálódott, a lezárások csökkentek, a szektor is gyors felfutásnak örvendhetett.

Gyulai Krisztina

Az év elején bizakodóan láttunk neki az új évnek. Ellátási nehézségek, leterhelt szállítási kapacitások a napirenden voltak, de a lassuló növekedésben a kereslet-kínálat piaci törvénye az idei év második felére kiegyenlített logisztikai teljesítményt és árszintet vizionált.

Az orosz – ukrán katonai konfliktus lehetősége akkor még elképzelhetetlennek tűnt a politikai elemzők többségénél. De hamarosan szembesültünk azzal, hogy a szomszédban, Európa közepén február második felében elindult a katonai konfliktus, ami az addigi tervek gyökeres és azonnali felülvizsgálatát követelte meg a gazdasági szereplőktől. (Következő cikkükben részletesebben is megvizsgáljuk a különböző vállalkozások beszerzési döntéseit, előremenekülési vagy túlélési stratégiáit.)

Se földön, se vízen, se levegőben 

Nem kérdés, hogy a háború hatással van és lesz a globális ellátási láncokra, a termékek beszerzési áraira és az ahhoz kapcsolódó logisztikai költségekre is. Ennek hatásait már most a bőrünkön érezzük. Az üzemanyagár-emelés az első, amit mindenki elszenvedett. De ezen túl is számos olyan körülmény változott, aminek a megoldása, újragondolása már rövidtávon is problémát okoz. Így például az, hogy az Európai Unióban sok ukrán sofőr esett ki a munkából, hiszen behívóval haza kellett térniük.

Az orosz-ukrán katonai konfliktus hatására az ázsiai vasúti szállítás kockázata megnőtt. Orosz-Fehérorosz vonalon közlekedő Kínából érkező áruk nagy része elővigyázatossági - és biztosítástechnikai okokból légi- és tengeri forgalomra tevődik át.

A légi szállításban új alternatív útvonalak kialakítása válik szükségessé, mivel az orosz, ukrán, fehérorosz légtér használata nem kívánatos, kockázata magas, illetve a légitársaságok nagyrésze az orosz- és fehéroroszországi légteret nem használja. De a háború miatt az utazási kedv is csökken, kevesebb repülő jár, ami raktérelvonást jelent logisztika szempontjából, ha az utazási kedv visszaesik.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo