A bizalom helyett az ellenőrzés működik

Alapvetően rossz, ha egy vállalkozó nem bízhat a beszállítójában és ellenségként, ellenfélként kell kezelnie. Ugyanakkor nem alaptalan a negatív alapállás, hiszen sajnos sok az olyan eset, ahol a beszállító kapcsolattartójáról kiderül, hogy nem is az, akinek hittük.Minden esetben szükség van ellenőrzésre!

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:FreeDigitalPhotos.net/pakorn

A gazdasági vállalkozások - függetlenül attól, hogy az ipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem vagy más nemzetgazdasági ágazat szereplői - működéséhez a legkülönfélébb erőforrások szükségesek. Ilyenek az alapanyagok, félkész-, késztermékek, gépek, berendezések, eszközök, energia és még hosszasan sorolhatnánk. Mindennek a"rendelkezésre állítása", vagyis beszerzése, komoly kihívások elé állítja a vállalatokat is, és különösen a kisvállalkozásokat, ahol a logisztika ezen része csak egy a napi menedzsment feladatok közül, amit a sokszor mindenes tulajdonosnak kézben kell tartania.

Alapvetően rossz az az attitűd, amikor nem tud a kisvállalkozó megbízni a beszállítójában, és ellenségként kezeli azt. Ugyanakkor nem is teljesen alaptalan az ilyesfajta negatív alapállás, hiszen manapság lépten-nyomon lehet olyan esetekbe botlani, ahol a beszállító kapcsolattartójáról kiderül, hogy nem is az, akinek hittük.

Észrevétlenül, saját zsebre

Ferenc vállalkozásában is komoly gondot okozott, mikor az, akitől rendszeresen rendelte az árut szólt, hogy még nincsenek kifizetve a számlák, annak ellenére, hogy azt ő a beszállító alkalmazottjával már készpénzes számlával rendezte.

Mint utóbb kiderült a beszállító cég ezen alkalmazottja nyolcból öt alkalommal valóban a cég megbízásából járt el, de az utolsó három esetben saját zsebre dolgozott. Tette ezt megannyi más vevővel is, és összesen több mint 50 millió forintot sikkasztott el, mégis a vállalkozó problémája, hogy megoldja a már kifizetett, de polgárjogilag még fennálló követelésének ügyét.

Volt szerződés közte és a beszállító cég között, ebben meg volt jelölve az a kapcsolattartó, akinek kiadási pénztárbizonylat ellenében átadta az áru ellenértékét, de a cég azt mondja, hogy ez az ember nem volt jogosult átvenni a pénzt.  Hivatkozhat-e arra ilyen helyzetben a beszállító cég, hogy nem neki adták oda a pénzt? Hivatkozhat, hivatkozik is.

Szállítási bizonylatok: mit és hogyan kell ellenőrizni?
A másik oldalról azon cégeknél, ahol napi árubeszerzésre van szükség, elengedhetetlen a szállítmány és a hozzá kapcsolódó szállítólevél rendszeres ellenőrzése, összehasonlítása a megrendeléssel. Hogyan, milyen szempontok alapján érdemes mindezt elvégezni a gyakorlatban?
Mikor támadható?

Ferencnek azt kell bizonyítani, hogy teljesített e szerződéses kötelezettségét. A bíróság arra lesz kíváncsi, hogy a vállalkozó kellőképpen körültekintő volt-e, amikor a beszállítója emberének odaadta a pénzt.  Felhívta-e a cég pénzügyi osztályát és ellenőrizte-e a kapcsolattartó jogosultságát? Figyelt-e arra, hogy a beszállító cég adószáma élő-e, és hogy valóban működik-e a vállalkozás, hány embert foglalkoztat stb.

Egészen életszerűtlennek hangoznak ezek az elvárások, mégis valósak. A NAV készített is egy iránymutatást erre vonatkozóan, hogy tudjuk, melyek azok a sarokkövek, amik ilyen vitás helyzetben alátámasztják az igazunkat, bár ez még mindig nem konkrét meghatározása az elvárásoknak.

Addig is, ha új beszállítóval kerülünk kapcsolatba

  • Ellenőrizzük a beszállító cég adószámát, hogy élő adószám-e
  • Ha külföldre szállítunk, győződjünk meg róla, hogy a cég létezik. Ezt jobb híján csak kiutazással lehet megoldani, és a napi üzletmenet szempontjából szinte illuzórikus, mégis szükségszerű
  • Külföldi szállításnál ellenőrizzük, hogy a szállítmány valóban elhagyja-e az országot
  • Nézzünk utána, hogy működik-e a cég a székhelyén, telephelyén, elérhető-e ott
  • Minden esetben kérjük meg a szállítót, hogy azonosítsa magát és gondoskodjunk az átvételi elismervényekről
Így nem lépnek le az Ön pénzével!
Sok cég számára ismerős helyzet lehet, hogy bár papíron szépen alakulnak a bevételek, valahogy még sincs elég pénz. Hogy ez hogy lehet? Például úgy, hogy nem érkezik be az összeg, ami nekünk járna. Szakértőnk segít, hogyan biztosítsuk be magunkat!

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo