hirdetés

8 jel, hogy valaki a felmondását tervezi

A cégek számára mindig komoly sokk egy-egy jó munkavállaló elvesztése, főleg, ha teljesen váratlanul éri a döntés a szervezetet. Vannak azonban jelek, ami alapján gyanakodni kezdhetünk.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Ha valaki távozni készül a cégtől, annak a legtöbb esetben vannak jelei, amelyeket ha figyelünk, időben észrevehetünk. Persze senkit nem jó túlságosa fixírozni, de van pár dolog, ami a Business Insider szakértői szerint árulkodó lehet.

Megváltozott a viselkedés

Bármit tesz, minden elüt a korábbi magatartásától. Ha eddig barátságos volt, most teljesen visszahúzódó, vagy épp fordítva, az eddig introvertált munkatárs most úgy viselkedik, mintha éppen megnyerte volna a lottó ötöst. Ingadozik a hangulata. Egyszer nagyon apatikus, máskor nagyon feldobott. Vagy már talált magának munkát másutt, vagy még keres, és emiatt aggódik, de már nagyon dobbantana.

Titkolózás

Ha valaki kerüli a szemkontaktust, nem kommunikál annyit, mint régen, nem szívesen megy bele beszélgetésekbe, az gyanús lehet, ahogy az is, ha szinte csak meglapul a sarokban, nem megy ebédelni a többiekkel, vagyis a közösségi létből is kivonja magát.

Ha még valami megmagyarázhatatlan(nak tűnő) bűntudat is kiül az arcára, ha hozzá szólunk, az még biztosabb jel, hogy távozni készül. Főleg ha éppen egy telefonbeszélgetés vagy egy elolvasott e-mail vagy csetüzenet után látni ezt a kifejezést az arcán. Ha pedig mindig kiszáll egy internetböngésző-ablakból a képernyőjén, amikor odalépünk hozzá, az is annak a jele, hogy titokban néz valamit. Talán az álláshirdetéseket.

Lanyhuló lelkesedés

Ha valaki már tudja, hogy nem az adott cégnél képzeli el a jövőjét, kevésbé veheti komolyan a soron következő határidőket, a közeljövőre vonatkozó kötelezettségeit. Talán már azok iránt a feladatok iránt sem lelkesedik, amelyek korábban a kedvencei voltak. Tulajdonképpen leginkább az időt szeretné húzni, hogy eljöjjön végre az utolsó napja.

Kép: Fotolia

Átadja a feladatokat

Főleg felelős pozícióban lévő embereknél lehet gyanús, ha egyre több feladatot adnak át másoknak, amihez korábban ragaszkodtak. Lehet, hogy azon dolgoznak, hogy kisebb megrázkódtatás legyen a cégnek, ha távoznak? Persze ha pozitívan szemléljük a dolgot, lehet, hogy csak végre megtanultak delegálni.

Furcsa időpontokban kér szabadságot

Miért akarna valaki épp szerda délelőtt és következő csütörtök délután egy fél nap szabit? Mondjuk, hogy állásinterjúra menjen! Távolmaradása főleg akkor szembeötlő, ha korábban még ebédelni is alig volt hajlandó kimenni, nehogy lemaradjon valamiről, vagy elmaradjon valamilyen feladattal.

Tipikus munkáltatói hibák felmondáskor
Határozott idejű munkaviszonyt nem lehet rendes felmondással megszüntetni, próbaidő után csak indoklással lehet felmondani a dolgozónak, próbaidő alatt viszont nem célszerű indokolni a munkaviszony megszüntetését. Mire érdemes még ügyelni? Itt megtalálja!
Megváltozott külső megjelenés

Árulkodó jel a „hirtelen öltöny” szindróma. Ha eddig farmerben és ingben járt be valaki, most viszont hirtelen megjelenik öltönyben. Talán a munkaidő végeztével éppen egy állásinterjúra megy. De fordítva is igaz lehet a dolog: ha már tudja, hogy nem sokáig marad itt, hirtelen elkezdi hanyagolni a formaságokat, és öltöny helyett lazább cuccokban jön be dolgozni. Vagy ha nem is ennyire drasztikus a váltás, azért látni lehet rajta, hogy már nem ügyel annyira a megjelenésére.

Sok a panasz

Aki tudja, hogy már nem sokáig marad, sokszor nem tudja magában tartani, ha valami nem tetszik neki. Akár nyíltabb konfliktusokba is belemegy, mint korábban, hiszen már úgyis mindegy – gondolja.

Átrendezett íróasztal

Ha eddig tele volt dossziékkal, dokumentumokkal, névjegyekkel, jegyzetekkel, személyes tárgyakkal kollégánk asztala, egy ponton azonban feltűnő lesz az üresség,  lehet, hogy már pakolni is kezdett. A lényeg itt is a változás. Olyanok is vannak, akik a kilépés előtt mindent elengednek, és éppen a korábbi pedáns rendet váltja fel elintézetlen dossziékból álló káosz.

 

Forrás: Business Insider

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo