hirdetés

6 tipp, hogy igazi túlélővé váljunk

Mi a titka, hogy olyan üzletet építsünk fel, ami évtizedeken át fennmarad? Ami ellenáll a válságok és a változó fogyasztói szokások viharainak és biztonsággal számíthatunk rá, hogy gyermekeinknek is átadhatjuk? Tuti recept persze nincs, de van néhány tippünk, amivel biztosabbá tehetjük a túlélést.
hirdetés

Persze az olyan alapvetéseknél, mint, hogy mindig a tőlünk telhető legjobbat kell nyújtani, olyan üzlettel kell foglalkozni, amihez valóban értünk, vagy, hogy a legjobb szakembereket kell bevonni a csapatunkba nem lehet túllépni. Az is alapigazság, hogy egy hogy egy valóban sikeres vállalkozónak minden körülmények között optimistának kell lennie.

De azért van néhány további dolog is, amit valószínűleg hasznos megfontolni, ha hosszú távra tervezünk egy üzlettel.  Jim Thompson, az idén ötvenéves világcég, a Crown Worldwide vezetője gyűjtött össze néhány dolgot, amire érdemes építeni.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/bplanet

1. Fel kell készülni a hullámvölgyekre

Nagyon-nagyon kevés olyan üzlet van, amely az első perctől kezdve folyamatosan és megszakítás nélkül a csúcsra tör. Az esetek túlnyomó többségében nem fogjuk tudni elkerülni a hullámvölgyeket, jobban járunk hát, ha felkészülünk rájuk.

Változni muszáj! De hogyan?
Más módszerekkel kell már céget vezetni, fejleszteni, szervezni, más gondolkodásmód, vezetési stílus hozza az eredményeket a 21. században. Április 29-én a KKV-Akadémián fókuszban a kis- és középvállalatok cégvezetési, menedzselési és szervezetfejlesztési problémái, és az azokra adott jó gyakorlati megoldások, újszerű megközelítések. Részletes program és regisztráció itt!
Az elején különösen törékeny minden üzlet, de bármikor előállhat olyan helyzet, hogy éppen azon kell aggódnunk, hogy minden számlát ki tudunk-e fizetni, vagy el tudjuk-e vállalni a következő munkát. Jobb látni, hogy egy hosszú távú sikertörténetben nem minden mindig rózsaszín. Jobb előre felkészülni erre lelkileg, hogy amikor épp mélyen vagyunk, jobban tudjunk a kivezető útra koncentrálni.

2. Legyen terv és tudjuk, hogy mibe fog kerülni

A jó üzleti terv minden sikeres vállalkozás alapja. Ezen belül nagyon fontos, hogy reálisan átlássuk, mennyi pénzre van szükségünk ahhoz, hogy fejlődni tudjunk. Persze az igényeket sok szempontból le lehet szállítani ( itt adunk néhány tippet ahhoz, hogy hogyan teheti ezt egy kezdő vállalkozó), de ha irreálisan alacsonyra tesszük a mércét, végső soron rosszul járunk.

Inkább próbáljunk reálisak lenni és belátni, hogy mire mennyi pénz kell, mint úgy tervezni, hogy feleannyiból is kijön valami. Ami fontos, arra muszáj eleget költeni. Ha ugyanis aránytalanul és nem a megfelelő helyeken spórolunk, annak biztos bukás lesz a vége.

3. Tanuljunk meg delegálni

Egy sikeres üzletben biztos, hogy nem fogunk tudni mindent magunk csinálni. Szükség lesz olyan emberekre, akikben szakmailag és emberileg is bízunk és teljes egészében rájuk merünk bízni feladatokat. Ez már akkor is nagyon fontos, amikor még erőnk teljében alapítóként a mindennapi ügymenetben is részt veszünk. De ha hosszú távú, több generációt túlélő üzletet tervezünk – és ki nem – akkor minél előbb el kell kezdenünk felépíteni a személyesen nélkülünk is működőképes szervezetet. Minél előbb nekilátunk, annál gördülékenyebb lesz majd a generációváltás a cégben (amibe egyébként a vállalkozások nagy része belepusztul.)

A sikeres vezető utánpótlás öt alapfeltétele
Mennyire erős a cserepad? Cége fiatal tehetségei tettre készen toporognak az oldalvonal mellett, hogy végre megcsillogtathassák tudásukat? Netán foghíjas az utánpótlás és egyébként is bóklászik néhány a dinoszaurusz a pályán? Ki fog a szezon végén hosszabbítani és hányan tárgyalnak átigazolásról az ősi riválisokkal? A Piac&Profit szakértője segít, hogy az Ön cégénél ne legyen gond!
4. Az eltökéltség többet ér a képzettségnél

A sikeres vállalkozók között a legkülönfélébb hátterű emberek vannak. Egyesek komoly egyetemeken tanulták ki szakterületük minden csínját-bínját és szinte már az óvodában egy konkrét pályára készültek. Mások viszont csaponganak, sok mindennel foglalkoztak korábban, sőt, sok ismert sztori szól arról is, hogy a későbbi zseniális vállaltvezetők félbehagyták az iskolát. Szóval nem kell szégyenkezni vagy alábecsülni magunkat, bármelyik kategóriába tartozunk is.

A tanulás persze elengedhetetlenül fontos és kétségtelen, hogy a formális oktatásban való részvétel finoman szólva nem hátrány, de egyáltalán nem elengedhetetlen szükséglet. A kitartás és eltökéltség annál inkább az.

5. Tisztázzuk az alap értékeket

Az értékekhez való ragaszkodásról sokan azt gondolják olyasmi, amivel csak azok foglalkozhatnak, akik már sikeresek. Valójában épp az ellenkezője igaz. Épp az értékek azok, amik igazán hosszú távon sikeressé tehetnek egy céget. Hinni a jó munkában, a jó emberekben, kiváló élményt nyújtani a felhasználóknak, visszaadni valamit a társadalomnak a saját sikerünkből – ezek a dolgok nem plusz terhet jelentenek, épp ellenkezőleg, jelentősen növelik a siker esélyét.

6. Ne adjunk el túl gyorsan

Ha hosszú távon tervezünk és szeretnénk valami maradandót alkotni, érdemes addig tulajdonosnak maradni a saját cégünkben, ameddig csak lehetséges. Persze lehet, hogy aki megveszi, gyorsan felfuttatja majd, de biztosan más a kötődés, mint amilyen az alapítóé. Ha tehát nem csak a nagy pénz hajt, hanem az is, hogy valami igazán nagyon hagyjunk magunk után, ne fosszuk meg a céget attól az embertől, aki a leginkább hisz benne!

 

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo