hirdetés

170 ezer cégnek már vége, de a többinél is rezeg a léc

Több mint 176 ezer gazdálkodó szervezet nem élte túl az elmúlt öt év megpróbáltatásait, és a válság neheze még hátravan – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A fennmaradás szempontjából kulcsfontosságú, hogy a cégek jól válasszák meg partnereiket egy olyan piacon, amelyen szinte mindenkinél rezeg a léc.
hirdetés

Magyarországon a 2008-ban még működő vállalatok 35 százaléka tűnt el hivatalosan is süllyesztőben, és ezenfelül további 15 százalékra becsülhető azon vállalkozások aránya, amelyek alvó állapotban vannak „A válság előtt létező cégek fele mára kikerült a gazdasági vérkeringésből, és a maradék ötven százaléknak is komoly problémákkal kell szembenéznie” – mondja Tóth Tamás, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) tagszervezete, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója.

A válság neheze még hátravan

A gazdasági helyzet különböző mértékű terheket ró az egyes ágazatkora. Az építőipar, a fuvarozás, az élelmiszer-feldolgozás különösen nehéz helyzetben van, míg a kevésbé tőkeigényes, szellemei tevékenységre alapuló szektorok még sikeresnek is mondhatók. Elképesztő különbségek vannak azonban szektorokon belül is: a cégek egy kis része sikeresen veszi az akadályokat, mások ellehetetlenülnek.

A fennmaradáshoz nemcsak rugalmasság és jó stratégiai döntések kellenek, elengedhetetlen az is, hogy a cégek jól válasszák meg, kivel működnek együtt, meglevő partnereiket pedig folyamatosan monitorozzák. A mai forráshiányos helyzetben egy-egy rossz partner, üzlet, kifizetetlen vagy késve fizetett számla nagyon könnyen elviheti az egész éves eredményt. A bedőlt cégek pedig láncreakciószerűen húzzák magukkal az óvatlan partnereket.

A partnerfigyelést célszerű profira bízni, olyan szervezetre, amelyik a bankok hitelbírálati gyakorlatát leképező modellekkel becsüli meg egy-egy vállalkozás csődesélyét. „Egy tisztán hazai gazdaságra optimalizált modell több mint kétszáz paraméter alapján számolja a vállalkozások pénzügyi kockázatát a mikrovállalkozásoktól a Kkv-szektoron át a nagyvállalatokig, sőt van olyan megoldásunk is, amely a pénzügyi adatokkal nem rendelkező cégekről is objektív kockázati szintet állapít meg – mondja az Opten ügyvezetője. – Az ilyen modellek alapkritériuma a rugalmasság, a hazai környezet ismerete, a megbízható, évekre visszanyúló adatbázis, illetve a professzionális szakértőgárda, hiszen a pontos előrejelzéshez folyamatos alkalmazkodás és visszamérés szükséges.”

Radikálisan nőtt a bedőlt cégek száma
A bedőlt cégek száma 2013 januárjára radikálisan megugrott. Ennek egyik oka a gazdasági helyzet, de nagyban befolyásolja az adatokat, hogy az évekkel korábban indított eljárások nagy részének is most került pont a végére.
A céginformációs szolgáltatások igénybevételével a potenciális partnerek feltérképezése, kiválasztása, illetve a meglévő ügyfelek ellenőrzése egyszerű feladattá válik. Az előfizetés lényegében mindig megtérül, hiszen a minősítések segítségével a kevésbé likvid vevőkkel is nagy biztonsággal szerződhetünk. „A kereskedelmi hitelkeretet vagy halasztott fizetést igénylő vevők megfelelő kiválasztása nagymértékben növeli a tőkearányos jövedelmezőséget, ami manapság komoly előnyt jelent a forráshiányos piacon” – mondja az Opten igazgatója.
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo