hirdetés

Mégis kijavították a startup pályázatot

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) szerint egyetértés alakult ki közte és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) között a Kutatási és Technológiai Alap finanszírozásával megvalósuló "Technológiai start-up ökoszisztéma építés" című pályázattal kapcsolatban.
hirdetés

Kijavították az innovatív cégeket támogató pályázatot - Kép: SXC

A MISZ július végén tett javaslatot a már megjelent kiírás átírására. A szövetség szerint a már megjelent kiírást az innováció piaci átültetésének támogatása érdekében át kellett volna dolgozni. Az innovációs szakmai érdekképviselet állásfoglalása szerint a kiírásban az alprogramok koncepcionálisan kiforratlanok, elnagyoltak és tele vannak belső ellentmondásokkal, így ebben a formában nem képes segíteni a startup ökoszisztéma fejlődését. „Számos esetben hiányoljuk a pályázat piackonformitását és azon elemeket, amelyek az innováció piaci implementálását támogatnák. Meg kell állapítanunk, hogy nincs olyan eleme a kiírásnak, amely elfogadható színvonalú lenne” – írta akkor a MISZ.

A szövetség szerdán közölte: az innovációs hivatal több észrevételre írásban válaszolt, miközben több elírást, pontatlanságot kijavított, kiszűrte a belső ellentmondások nagy részét, annak ellenére, hogy augusztusban az első kormányzati reakció még az volt, hogy kijavítás helyett több pénzt pumpáltak a keretbe.

Tájékoztatásuk szerint Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkárának meghívására közös megbeszélést tartottak az NGM, a MISZ és a NIH vezetői, amelyen több módosításról állapodtak meg. Többek között közösen javasolják, hogy az I. alprogram beadási határideje október 31. helyett, november 15-re módosuljon, továbbá az I. alprogram nyertese lehessen olyan társaság is, mely nem veszi igénybe az inkubátortámogatást, de részt vehet a II.,III., IV. alprogramban.

Itt olvashat bővebben a pályázatról.

A szövetség további felvetéseit a NIH megvizsgálja, és a kiírások során figyelembe fogja venni - írja a szövetség. A MISZ közlése szerint a felek egyetértettek abban, hogy a start-up ökoszisztéma építésének támogatását folytatni kell, ezért szoros együttműködést vállaltak a pályázatok szakmai előkészítésében.

A ma már közel 100 milliárd forinttal gazdálkodó Jeremie-alapoknak is alapvető fontosságú, hogy kellő számú, befektetésre érett startup vállalkozás jöjjön létre. A technológiai inkubátorok ebben is jelentős szerepet fognak játszani.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo