hirdetés

A startupok a mai aranyláz, a vállalkozók az aranyásók

Aranyláz, aranybánya, aranyásók. Kulcsszavak egy, a mai startupok helyzetét elemző szakmai sajtóbeszélgetésről, amelyet az InnoEnergy cég szervezett, a szakma neves szakértőinek bevonásával. Az InnoEnergy a fenntartható energiagazdálkodást érintő fejlesztések motorja Európában. Segíti, és anyagilag támogatja az innovációt, a tantermektől kezdve a vásárlókig, partnerhálózatán Európát átívelő kapcsolatok jöhetnek létre.
hirdetés

A magyar startup közösség napjainkban már a második generációját éli, új szemléletmód, új (sok esetben állami) finanszírozási rendszer alakult ki. Az innovatív vállalkozások a jövő potenciáljai. A programok, köztük a kiemelt helyre került ökoszisztéma célja, hogy a vállalkozásokat már korai fázisban segítsék a piacra lépésben vagy a startup prototípus elkészítésében. Mindezt Kovács Zsolt, az Enterprise Hungary (EH) inkubátorház igazgatóságának elnöke fogalmazta meg, aki szerint a Prezi például már nyugdíjasnak számít a startup életben, új sikerekre, új márkákra van szükség.

Mint kiemelte, az állam részéről a finanszírozási oldal minden feltételt biztosít innovatív vállalkozások indulásához és nemzetközi megjelenéséhez. Kovács Zsolt szerint fontos, hogy be tudjunk kapcsolódni egy olyan régiós megmérettetésbe, amelyben Bécs és Varsó előttünk jár. A PowerUp versenyt azért is tartja fontos lehetőségnek, mert az energetikai területen robbanás előtt áll az innováció.

Kép:Pexels

Az energetika lassan változó, mamut iparág, tőkeigényes, mégis a közelmúlt változásai elég dinamikusak. Elég a Teslára, az elektromos autókra gondolni, amelyek vélhetően teljesen megváltoztatják az iparnak ezt a szegmensét – kapcsolódott a témához Darvalics Ákos, az InnoEnergy szóvivője. Megerősítette, hogy nagyon speciális szektorról van szó, hiszen egy jó ötlet vagy egy jó prototípus elkészítéséhez több pénz és nagyobb vállalati támogatás szükséges, mint egy más startup esetén.

Az ökoszisztéma fontos szereplői az egyetemek, amelyek olyan innovációs aranybányán ülnek, amelyet itthon nyugati, ázsiai egyetemekhez képest még kevésbé használtak ki. A beszélgetésen elhangzott, hogy állami szervezetekben is nagyon sok olyan, az energetikához kapcsolódó innováció található, ami jelenleg nincs a nemzetközi piacon. A verseny komoly felhajtóerő, marketing- és közösségépítő lehetőség, amiben tehetséges fiatalok bemutatkozhatnak, hogy ötleteik ne csak a fiókban heverjenek.

Fischer Zoltán, aki a tavalyi startup versenyben a döntőbe jutott, arról beszélt, hogyan látja ő a tőkeigényes startup vállalkozások lehetőségeit Magyarországon és személy szerint mit profitált az InnoEnergy versenyéből. „Törvényszerű, hogy aki több fórumon bizonyított, több a kitörési lehetősége, nagyobb a kapcsolatrendszere és a mozgástere. Az elődöntőket és a döntőt megelőző többnapos workshopok alatt nemzetközi mentorok és befektetők is láttak minket, foglalkoztak velünk és a megfelelő kérdésekkel és meglátásokkal segítettek tökéletesíteni nem csak a pitch anyagunkat, de magát az üzleti és termékkoncepciónkat is. Ezekből a célzott beszélgetésekből pedig, ha minden jól megy egy 120.000 eurós befektetés lesz az InnoEnergy részéről. Szerintem ilyen célzott beszélgetésekre kell törekedni lehetséges ügyfelekkel, szakemberekkel, célközönséggel. Az út során rengeteg minden letisztul, formálódik. És amikor ez elér egy bizonyos fejlettséget, már lehet keresni egy-egy kollégát, társalapítót, majd befektetőt is. A folyamat azonban az alapítók fejlődését is megköveteli: rugalmasnak, nyitottnak és kreatívnak kell lenniük, ha be akarják fogadni a visszajelzéseket, és azoknak megfelelően formálni a fejlesztést. Különben biztosan bukás a vége”- mondta el tapasztalatait Fischer Zoltán.

Fazekas Esztella sokat foglalkozik startupokkal, kis- és közepes vállalkozásokkal. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft. szakértője szerint fejlődik a hazai innovációs ökoszisztéma, fejlődik a startup közösség is, egyre inkább minőség is megjelenik ezeknél a projekteknél. Jónak tartja, hogy a befektetők és a vállalkozások megtalálják egymást, amihez az InnoEnergy versenye remek kapcsolódási lehetőséget ad, nemzetközi téren azonban – véli a kkv-k szakértője, nem olyan fényes a helyzet.

Magyar cégeket várnak Európa legnagyobb energiaipari versenyére
A tavalyi siker után ismét várják a magyar fejlesztéseket Európa legnagyobb energiaipari versenyén Harmadik alkalommal hirdeti meg az InnoEnergy a kontinens legnagyobb versenyét. A program célja, hogy támogassa és lendületbe hozza Közép-Kelet-Európa, a Baltikum és a mediterrán térség fenntartható energiával foglalkozó start-up vállalkozásait. A PowerUp! elnevezésű megmérettetésen tavaly egy magyar start-up léphetett fel a dobogó harmadik fokára. Idén sem kisebb a tét! A szervezők szeptember 11-ig várják a jelentkezéseket a powerup.innoenergy.com oldalon.
A hazai cégek hátránya, hogy nem gondolkodnak globálisan, fejlődő hazai vállalkozások maradnak, nem tudják meglépni azt a szintet, ami a nemzetközi piacra jutáshoz szükséges. Hiába a coaching, hiába az egyre növekvő befektetői hajlandóság, szűk keresztmetszetet jelent, hogy nem tudnak nagyban gondolkodni – vélekedett a szakember. Elhangzott, hogy amíg például egy angol eleve a nemzetközi piacon van, addig egy magyar csapat oda kerüléséhez hosszú időre és alapvető szemléletváltásra van szükség. A magyar vállalkozások lassan értik meg, hogy a kapcsolatrendszert időben kell elkezdeni építeni és egy vállalkozás nem „one man show”.

A Bay Zoltán kutatóintézetnek jó kapcsolatrendszere van itthon és külföldön egyaránt, emellett az intézet laborokkal, különféle eszközökkel tudja segíteni, támogatni a vállalkozásokat. Figyeli a nemzetközi trendeket, hogy milyen irányba mozdul el a gazdaság és az Európai Unió is milyen fejlesztési irányokat kíván. Hiába van egy kiváló ötlet, ha nem illeszkedik a nemzetközi trendbe, sokkal kisebb eséllyel tud pályázni. Globális térben kell gondolkodni, több ezres startup masszából kell kiemelkedni.

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo