hirdetés

Nagy kihívás a jog számára az internetes zaklatás

Az internet alapjaiban változtatta meg az emberi, szakmai és családi kapcsolatokat a felbecsülhetetlen mennyiségű információhoz való hozzájutás lehetőségével. Dr. Szöőr Anna pszichológus-jogász szerint ma már nemcsak az internetes zaklatás áldozata, hanem az állítólagos zaklató is súlyos veszélynek van kitéve.
hirdetés

Napjainkban gyakran vezet szakításhoz, váláshoz a házastárs elé táruló, e-mail, vagy Facebook-chat úgy, hogy az ott egymással enyelgők, vagy éppen egymással perlekedők még csak nem is ismerik személyesen egymást, vagy éppen álnéven leveleznek. Az elektronikus levelezés és a közösségi média melegágya lett a csalás elkövetésének, a személyes adatokkal való visszaélésnek és szinte teljesen figyelmen kívül hagyja az alapvető személyiségi jogokat.

Dr. Szöőr Anna 2005 szeptemberében egy női magazinban az Országos Kríziskezelő Központ pszichológus-jogász szakértőjeként nyilatkozott az internetes zaklatás témakörében, de ekkor még nem sejtette, hogy kétélű fegyvert tart a kezében.

Mire kell a hozzáférés?

Algoritmussal szűrhetők az álhírek
Egy friss kutatás szerint eredményes lehet, ha az adott tartalmak elemzése helyett a forrásokat vizsgálja egy megfelelően felkészített algoritmus.
Nemrég egy hozzá forduló édesapa arra kérte, hogy mivel ő nem rendelkezik megfelelő informatikai jártassággal, készítsen neki egy új e-mail címet, amelyen válófélben lévő feleségével a gyermekei érdekében levelezhet. Megadta a személyes adatait, a pszichológus csak az ellenőrző SMS-kódot fogadó telefonszámot jelölte meg sajátjaként. Az e-mail cím felhasználója a válsághelyzetben lévő apuka volt.

„Először nagyon örültem annak, hogy egy válófélben lévő házaspár békülését szolgálom ezzel a lépésemmel, nem sokkal később azonban megrémültem attól, amit tettem. Mi történik abban az esetben, ha a férfi nem az újbóli családegyesítés végett kérte az e-mail címet tőlem, hanem arról trágár szavakkal zaklatja a feleségét, vagy családtagjait, rokonait, esetleg az üzleti ellenfeleit? Hogyan bizonyítom be, hogy én jóhiszeműen jártam el, egy nemes cél érdekében, amikor bár az apa minden adata stimmel, de az én telefonszámomat őrzi a rendszer?” – tette fel a költői kérdést Dr. Szöőr Anna.

A szakember villámgyorsan jelszót váltott, ami kevésnek bizonyult, hiszen egy profi informatikusnak ma már nem okoz gondot egy magán e-mail cím feltörése, ha az nincs összeköttetésben a felhasználó telefonkészülékével. Márpedig az általa készített cím nem volt, hiszen nem magának, hanem egy ügyfelének készítette azt jóhiszeműen.

Nehéz bizonyítani

Mint fogalmazott, sokan és sokszor elmondták már, nem az a kérdés, hogy hasznos-e a virtuális világ, a megszaporodott közösségi oldalak, az okostelefon használata, hanem az, hogy mit kezdjünk a napi változásokat hozó digitalizációval.

„A közösségi oldalak nem megfelelő használata és az elektronikus levelezéssel való visszaélés személyes tapasztalatom is egyben, ezek miatt nemrég töröltettem magam a Facebookról és lecseréltem az e-mail címemet. Próbáltam ugyan színvonalas információkat közvetíteni a követőim és a levelező partnereim felé, de a hozzászólások, valamint a kör e-mailekre adott válaszok annyira félrevitték az eredeti kulturális vagy szakmai témáimat, hogy számomra moderálhatatlanná vált a kommentsorozat. Arról nem is beszélve, hogy hideget-meleget kaptam egy-egy nyomdafestéket nem tűrő bejegyzés törléséért, és cenzúrával vádoltak” – magyarázta a pszichológus jogász.

A gyakori informatikai fejlesztések erősen próbára teszik az ennél lényegesen lassabb munkatempóhoz szokott, megfontolt jogalkotókat és jogalkalmazókat. Ugyanakkor csak az informatika és jogtudomány határterületi megközelítése védheti meg a felhasználókat attól a stressztől, amelytől neurotikussá válhatnak, vagy akár bűncselekmény gyanújába keveredhetnek. A visszaélések felderítéséhez pedig nem elegendőek a meglévő jogszabályok és a precedensek, az igazság kiderítése igazságügyi informatikai szakértő bevonása nélkül szinte lehetetlen.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo