Vékonyan szép az élet

Képzeljünk el egy olyan irodát, ahol a kollégák "számítógépe" egy közepes könyv nagyságú eszköz, a programok pedig mind egy központi szerveren futnak, ezért bármelyik géppel dolgozhatnak, ha a munka kezdésekor behelyezik személyes kártyájukat. Ekkor a monitoron megjelenik az általuk használt program, és a munka indulhat is. A gépeik tehát csak közvetítik a központi szerveren hozzájuk tartozó programokat és ezáltal saját munkáikat, tehát csupán megjelenítő eszközök, nem önálló számítógépek. Ez az informatikai eszköz az - egyelőre korlátozottan elterjedt - úgynevezett vékonykliens, amely komolyan befolyásolhatja az informatikai fejlesztéseket és nem utolsósorban a költségek alakulását.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vékonykliens önmagában nem számítógép, hanem egy a hálózati csatlakozást lehetővé tevő eszköz. Korpás Péter, az Igel vékonykliensekkel foglalkozó CADiX Kft. ügyvezetője így mutatja be: az alapkliens, amely 227 euró, az ügyfélkör 60-70 százalékának kiszolgálja az igényeit. A csúcsmodell 600 euróba kerül, de ez olyan sok funkciót képes ellátni, hogy az átlagfelhasználónak nincs is rá szüksége. Az eszköz karbantartást nem igényel, hiszen nincs benne mozgóalkatrész, nem futnak rajta alkalmazások, nem is kell bővíteni, a vele kapcsolatos költség az aktuális áramszámla, amely szintén nem tekinthető magasnak, hiszen fogyasztása 7-40 watt.

- Egy ügyfelünk kiszámolta, hogy az alacsony energiaszámla miatt a gépek beszerzése körülbelül két-három év alatt megtérül, és akkor még nem vettük figyelembe a rendszergazdák kevesebb munkáján megspórolt bérköltségeket és a hagyományos PC-k állandó, néhány évente ismételendő bővítési költségét sem - sorolja az előnyöket Korpás Péter. - Amin nem tudunk spórolni, azok az alkalmazások, hiszen hiába nincsenek programok a munkatársak gépén, a legtöbb szoftvergyártó úgy árulja termékeit, hogy annyi licencet kell vennünk, ahány alkalmazott használja a programot.

Kajdi Károly, a HP Magyarország szakértője szerint a vékonykliens-rendszerek összköltsége azonban nagyban függ a mögötte lévő szerver terhelhetőségétől, tehát árától.

- Tapasztalataink szerint száz klienst tartalmazó rendszer felett már nagy biztonsággal kijelenthető, hogy kisebb a teljes bekerülési és üzemeltetési költsége. Ez alatt is lehet gazdaságosabb, de ezeket az eseteket egyedileg érdemes megvizsgálni. Egy olyan környezet, ahol erősebbek a kliensek, és a szerver feladata az internetelérés biztosítása és esetleg a fájlmegosztás, ott akár harminc darabnál is megérheti vékonyklienseket alkalmazni. - A HP Magyarország munkatársa azt is hozzáteszi, hogy más tényezők alapján is lehet gazdaságosabb egy ilyen rendszer. Szerinte, ha például a menedzselhetőség, az adatbiztonság és a jogosultságok korlátozása kiemelten fontos, akkor ez sokkal egyszerűbben és nagyobb hatékonysággal kiépíthető, mint hagyományos asztali számítógépekkel.

Kényelmes és biztonságos

- Mivel nagyon sok tényezőtől függ egy vékonykliens-rendszer bekerülési és üzemeltetési költsége, még közelítő arányt sem lehet felállítani, mekkora költségcsökkentés érhető el. Inkább csak útmutatásokat lehet adni a becsléséhez - jegyzi meg a HP szakembere. Az eszközök árán például viszonylag jól körülhatárolható a költségcsökkentés, hiszen ezek egyszerűbb gépek a komplett asztali számítógépeknél, és a meghibásodásuk is jóval alacsonyabb azokénál. Nagy részben függ viszont a vékonykliensek méretezése a használni kívánt alkalmazásoktól. A háttérben dolgozó szerver költsége szintén függ a felhasználástól. Ha csak internet- és fájlmegosztást valósít meg, akkor nem jelent nagyobb költséget, viszont ha alkalmazásokat is kell futtatnia, akkor a kliensek számával arányosan kell növelni a szerver kapacitását is. Szintén jól jósolható az üzemeltetés emberierőforrás-komponensén elérhető költségcsökkentés, mivel a vékonykliens-rendszer homogén, kisebb a meghibásodási aránya, és kiemelkedően jó a menedzselhetősége, így hatalmas parkokat is üzemeltethet akár egyetlen informatikus. Ezt támasztja alá CADiX ügyvezetőjének felvetése is.

- A rendszergazda nem érintkezik a klienssel, hiszen az interneten keresztül is el tudja érni. Miután a vékonyklienst használó bedugta a gépet a konnektorba, és bekapcsolta, a rendszergazda távolról beállíthatja a kolléga által használt alkalmazásokat - magyarázza Korpás Péter. Így a rendszergazdának nincs folyamatos munkája, hiszen egy távmenedzsmentszoftverrel, előre beépített sablonok segítségével kapcsolhatja be a rendszerbe az adott klienst. #page#Új programverzió esetén nem kell egyenként minden egyes gépen elvégezni a frissítést és az új beállításokat, elég csak a szerveren megtenni ezt. Ráadásul az Igel esetében még egy áramkimaradás sem lehet probléma a telepítés során, a feszültség visszakapcsolása után folyhat tovább a frissítés emberi beavatkozás nélkül.

- Előfordult már, hogy az irodából haza kellett mennem, egyszerűen kikapcsoltam a kliensemet, majd órák múlva bekapcsoltam az otthoni gépet, és az interneten keresztül újra bejelentkezem. A monitorom éppen azt az állapotot mutatta, amit órákkal ezelőtt a munkahelyen hagytam, a kurzor is ott villog, ahol éppen akkor állt - vázolja a rendszer működését az ügyvezető. A kliensek biztonságban vannak, hiszen az interneten terjedő fenyegetések a szervert támadják, így azonosításuk és eltávolításuk is könnyebb. Ami pedig a fizikai fenyegetettséget illeti, a betörőknek nincs könnyű dolguk, hiszen csak üres dobozokat találnak. Ha ezeket mégis elviszik, a bizalmas céginformációk nem vesznek el, hiszen a kliens semmilyen adatot nem tartalmaz.

Ki legyen a kliens?

- Természetesen nem mindenhol érdemes klienseket rendszerbe állítani. Nem helyettesíti például a grafikus munkaállomást, és öt-tíz gép alatt mérlegelendő a telepítés - állítja Korpás Péter, aki szerint a vékonyklienseket azok a vállalatok és intézmények használhatják elsősorban előnyösen, ahol az adatbiztonság és a vírusok elleni védelem kiemelten fontos. Érdemes megfontolni a vékonykliensekre való átállást azoknál a vállalkozásoknál is, ahol sok a számítógépes munkahely, vagy a vállalat több telephelyen működik, vagy a felhasználók száma meghaladja a munkahelyek számát, azonban a felhasználók nem feltétlenül egy időben kívánják a rendszert igénybe venni (például iskolák számítógépes terme, könyvtárak).

Kajdi Károly szerint a külföldi tapasztalatok alapján a legnagyobb vékonykliens-felhasználó ügyfelek az egészségügyi vagy éppen oktatási intézmények. Magyarországon az ilyen típusú intézmények és cégek speciális helyzete miatt ez nem elterjedt. Leggyakoribb vékonykliensügyfeleink jellemzően bankok, ahol kiemelt igény az adatbiztonság, valamint olyan szolgáltató cégek, amelyek nagy ügyfélszolgálatot üzemeltetnek, és fontos számukra az alacsony üzemeltetési költség. Vannak vékonykliensek a kiskereskedelmi láncoknál vagy a jegyváltó központokban is. Ideális megoldás kioszkok, ügyfélterminálok, internetkávézó gépeinek kiváltására, ugyanis ezeken a helyeken az eszköz feladata mindössze az internetelérés. A teljes rendszer kiépítéséhez akár még szerverre sincs szükség (kivéve, ha valamilyen alkalmazást telepíteni kell a gépekre), elég egy router is.

Példa, de egyelőre nem igazán felismert terület az ügyfélszolgálati feladatok megoldása vékonykliensekkel. Az ügyfélszolgálatokon ugyanis a magas fluktuáció és az alacsony képzettség miatt nagyobb az eszközök meghibásodási aránya, és esetleg gyakran kell pótolni a gépek alkatrészeit. Mivel a vékonykliens nem hagyományos PC-alkatrészekből épül fel, alkalmazásánál az ilyen típusú problémáktól nem kell tartani.

Teljes cikk a Piac és Profit magazin júliusi-augusztusi számában.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo